• Fii alături de Echipa Țării

Integritatea în fotbal

FIFA a lansat Programul Global de Integritate împotriva meciurilor trucate

17 mar 2021 de Sandu Grecu

FIFA lansează Programul Global de Integritate pentru a consolida lupta împotriva meciurilor trucate. 

 

• Noul program vizează creșterea educației și consolidarea capacității de integritate în cadrul a 211 de asociații membre

• Programul FIFA de integritate globală dezvoltat în colaborare cu UNODC

• Ateliere virtuale pentru asociațiile membre și ofițerii de integritate vor avea loc din martie 2021

 

FIFA, în colaborare cu Națiunile Unite - Oficiul pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), a lansat marți, 16 martie, Programul de integritate globală - un program internațional cuprinzător menit să ofere tuturor celor 211 asociații membre cunoștințe și instrumente îmbunătățite pentru combaterea și prevenirea manipulării meciurilor.

 

În conformitate cu viziunea generală a FIFA de a face fotbalul cu adevărat global, precum și angajamentul său continuu de a proteja și de a promova integritatea jocului, Programul FIFA de integritate globală este conceput pentru a îmbunătăți educația și a construi capacitatea de integritate în cadrul tuturor celor 211 de asociații membre, prin schimbul de informații avansate.  

 

Programul reflectă, de asemenea, obiectivul UNODC de a sprijini guvernele și organizațiile sportive în eforturile lor de a proteja sportul de corupție și criminalitate.

 

Vorbind despre Programul Global de Integritate FIFA, președintele FIFA, Gianni Infantino, a spus:

„Trucarea meciurilor este o problemă foarte reală și care amenință integritatea și credibilitatea fotbalului în multe țări din întreaga lume.

Lucrând în strânsă colaborare cu experți la UNODC și alături de alte eforturi pe care FIFA le întreprinde, Programul Global de Integritate este încă un pas important al FIFA pentru a proteja integritatea fotbalului și va juca un rol important în educarea și consolidarea capacității în cadrul membrilor asociați pentru a ajuta la combaterea meciurilor la nivel local. ”

 

Alături de Programul Global de Integritat, FIFA a anunțat că va lansa în curând Platforma Comunitară a Ofițerilor de Integritate FIFA. Aceasta va fi prima platformă online bazată pe comunitate dedicată exclusiv ofițerilor de integritate din toate asociațiile și confederațiile membre din întreaga lume.

 

Această platformă confidențială va reuni o rețea globală de ofițeri de integritate pentru a-și împărtăși experiența și a face schimb de bune practici legate de prevenirea și combaterea manipulării meciurilor și promovarea integrității în fotbal.

 

Programul global de integritate al FIFA este în conformitate cu Viziunea 2020-23: Making Football Truly Global, care reafirmă angajamentul FIFA de a lupta împotriva manipulării meciurilor prin implementarea inițiativelor de integritate și a mecanismelor de raportare, precum și prin înființarea de programe educaționale dedicate.

 

Ca parte a inițiativelor sale în curs de integritate, FIFA a semnat un memorandum de înțelegere cu UNODC în septembrie 2020 pentru a-și intensifica cooperarea comună și pentru a aborda amenințările pe care le presupune criminalitatea pentru sport.

 

Vă reamintim că la începutul acestui an, Federația Moldoveneacă de Fotbal, în colaborare cu FIFA și MECC, a demarat o amplă campanie de informare și combatere a manipulării meciurilor de fotbal pe teritoriul Republicii Moldova. Mai multe detalii despre campanie găsiți pe link-urile de mai jos.

 

1. SECRETARUL DE STAT, IVAN GHEORGHIU, DESPRE PLATFORMA NAȚIONALĂ DE COMBATERE A MANIPULĂRII LA COMPETIȚIILE SPORTIVE

2. CAMPANIA ”FMF CONTRA MECIURILOR TRUCATE”. SEMINAR INFORMATIV CU PARTICIPAREA CLUBULUI PETROCUB HÎNCEȘTI

3. CONVENȚIA CONSILIULUI EUROPEI PRIVIND MANIPULAREA ÎN COMPETIȚIILE SPORTIVE

4. EUGEN ZUBIC: ”NOUA CAMPANIE FMF TREBUIE SĂ VINĂ CA UN FULGER, CARE SĂ LOVEASCĂ FOTBALUL „MURDAR”

5. ACȚIUNILE FMF DIN ULTIMII ANI ÎMPOTRIVA JOCURILOR TRUCATE

6. CLUBURILE DIN DIVIZIA NAȚIONALĂ SE ALĂTURĂ CAMPANIEI ”FMF CONTRA MECIURILOR TRUCATE”!

7. CAZURI DE MECIURI TRUCATE DEPISTATE CU SUPORTUL FMF

8. AFLĂ CUM POȚI COMBATE MECIURILE TRUCATE!

9. ADRESARE CĂTRE CLUBURILE DE FOTBAL

10. START CAMPANIA ”FMF CONTRA MECIURILOR TRUCATE”!

11. FMF CONTRA CORUPȚIEI DIN FOTBAL

12. DEPARTAMENTUL INTEGRITATE FMF. RAPORTEAZĂ CAZURI DE MECIURI TRUCATE SAU ALTE ILEGALITĂȚI DIN FOTBAL

13. COMUNICAT. FMF CURĂȚĂ FOTBALUL DE MECIURI TRUCATE!

14. ÎNDEMNUL LEGENDELOR: „JUCAȚI UN FOTBAL CURAT!”

15. MESAJUL JUCĂTORILOR DIN DIVIZIA NAȚIONALĂ CONTRA MECIURILOR TRUCATE