• Fii alături de Echipa Țării

Acțiunile FMF din ultimii ani împotriva jocurilor trucate

10 feb 2021 de Ion Buga

Odată cu apariția cazurilor de corupție, FMF a intensificat de-a lungul anilor eforturile în lupta cu jocurile trucate și pariurile aranjate. În conformitate cu recomandările FIFA și UEFA au fost întreprinse un șir de acțiuni menite să reglementeze și să asigure integritatea fotbalului.  

 

În august 2014, FMF a lansat o campanie socială “Spune NU meciurilor manipulate și pariurilor aranjate”, ce a avut ca scop sensibilizarea opiniei publice în lupta pentru combaterea corupției în fotbal. 

 

Tot la începutul acelui sezon fotbalistic, toți reprezentanţii cluburilor din Divizia Naţională au votat unanim Convenţia privind integritatea meciurilor de fotbal

 

Cu suportul FMF, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat pe 21 martie 2013 proiectul de lege privind completarea Codului Penal cu două noi componențe de infracțiuni: „Manipularea unui eveniment” şi „Pariurile aranjate”, care pun în aplicare obiectul generic al Convenţiei Consiliului Europei cu privire la manipularea competiţiilor sportive.


Astfel, federația și-a consolidat acțiunile de cooperare cu structurile internaționale și organele de drept în vederea prevenirii, combaterii, depistării şi tragerii la răspundere a celor vinovaţi şi implicaţi în activităţi ilegale legate de aranjarea meciurilor. 


Pe 6 martie 2020, FMF a făcut un alt pas important în lupta cu corupția în fotbal, prin crearea Departamentului de Integritate, responsabil pentru protecția jocului în conformitate cu Regulamentul Departamentului de integritate și Codul disciplinar

 

Încă în primul său an de activitate, departamentul a întreprins mai multe acțiuni concrete, inclusiv investigarea meciurilor trucate, acordarea suportului Comitetului de Etică al FMF în vederea examinării meciurilor trucate, colaborarea cu UEFA, FIFA și structurile responsabile de integritate și match-fixing, colaborarea cu ofițerii de integritate din țările afiliate UEFA, demarat instruirilor anti-mită în conformitate cu standardul internațional  ISO 37 000.

 

În acest context, FMF reamintește cluburilor de fotbal, oficialilor, jucătorilor, arbitrilor, angajaților FMF despre necesitatea respectării obligațiilor prescrise de Codul Disciplinar pentru protecția jocurilor de fotbal și a competițiilor de fotbal naționale și internaționale.

 

FMF, în vederea luptei cu corupția, jocurilor trucate și pariurilor aranjate îndeamnă persoanele care le este pasă de fotbal să raporteze sub protecția anonimatului la e-mailul integritate@fmf.md sau telefon +373 62002080 orice informație despre acțiuni de corupție, trucări de meciuri și pariuri aranjate.