• Fii alături de Echipa Țării

Integritatea în fotbal

Secretarul de Stat, Ivan Gheorghiu, despre Platforma Națională de combatere a manipulării la competițiile sportive

22 feb 2021 de Sandu Grecu

În cadrul Campaniei ”FMF contra meciurilor trucate”, secretarul de Stat, Ivan Gheorghiu, responsabil de domeniul sportului în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a vorbit în premieră și exclusiv pentru site-ul FMF despre Platforma Națională de combatere a manipulării la competițiile sportive și despre rolul Federației Moldovenești de Fotbal în structura nou-creată, care are menirea de a stopa fenomenul meciurilor trucate.

 

- În 2018 Moldova a fost  ratificată Convenția Macolin. Care sunt principalele acțiuni întreprinse de MECC în acest timp pentru combaterea manipulării competițiilor sportive?

- Urmare a ratificării Convenției Consiliului Europei privind manipularea în competițiile sportive, întocmită la Magglingen/Macolin, Republica Moldova s-a angajat să transpună în practică scopul Convenției, și anume combaterea manipulărilor în cadrul competițiilor sportive pentru a proteja integritatea sportului și etica sportivă, asigurând respectarea principiului autonomiei sportului.

Potrivit art. 1 a Convenției Macolin, aceasta are scopul de a preveni, identifica și sancționa manipulările sportive la nivel național și internațional, precum și promovarea cooperării între subiecții implicați în sport și pariuri sportive.

Astfel, în baza prevederilor art. 12 și art. 13 a Convenției Macolin fiecare parte are obligația de a crea o Platformă Națională care va servi ca punct central informațional, ce va colecta și difuza informația care este relevantă pentru combaterea manipulării competițiilor sportive,  centraliza și analiza informația cu privire la pariurile neregulamentare și dubioase

În acest context, potrivit Ordinului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nr.  43 din 25.01.2021,  la 01 februarie 2021 a fost constituită ,,Platforma Națională de combatere a manipulării la competițiile sportive”. Componența grupului de lucru este constituită din reprezentați ai Centrului Național Anticorupție, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Serviciul Fiscal de Stat, Federația Moldovenească de Fotbal, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Membrii Platformei Naționale vor aproba Regulamentul de organizare și funcționare a Platformei, având drept temei reglementările internaționale în domeniul combaterii manipulării competițiilor sportive organizate pe teritoriul Republicii Moldova, la meciurile de fotbal, mini-fotbal, fotbal de plajă, etc.

 

- Cât de important este rolul și aportul FMF în cadrul acestei Platforme nou create și în general, în lupta pentru stoparea fenomenului manipulării meciurilor?

- Federația Moldovenească de Fotbal, la solicitarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării de a înainta un reprezentat, membru al platformei, a răspuns cu înaintarea candidaturii d-nei Natalia Chiriac – Consilier drept sportiv din cadrul Federației Moldovenești de Fotbal.

Totodată FMF a demarat o Campanie pe care MECC și FIFA o monitorizează cu atenție. Informarea masivă a tuturor participanților la procesul fotbalistic este foarte importantă, iar FMF își face munca 100% profesionist la acest capitol.  

În continuare, membrii Platformei Naționale, din care face parte și reprezentantul FMF, vor aproba Regulamentul de organizare și funcționare, stabilind atribuțiile și competența fiecărui membru.

 

- Ce acțiuni va întreprinde pe viitor MECC în colaborare cu FMF referitor la combaterea meciurilor trucate?

- Am stabilit de comuni acord un șir de acțiuni concrete, cum ar fi interacționarea cu UEFA și FIFA ce ține de informația referitoare la integritatea meciurilor și a evenimentelor manipulate. Vom verifica integritatea angajaților din cadrul FMF în conformitate cu sarcinile stabilite de FMF conform statutului, precum și a regulamentelor naționale și internaționale (FIFA, UEFA). Vom coopera cu toate autoritățile și organizațiile relevante la nivel național, internațional, inclusiv cu Platformele naționale ale altor State. Vom coordona procesul de combatere a manipulării competițiilor sportive organizate pe teritoriul Republicii Moldova și vom colecta și difuza informația relevantă pentru combaterea manipulărilor, precum și centralizarea informației cu privire la pariurile neregulamentare și dubioase în sport. Vom încuraja asociațiile sportive, organizatorii competițiilor sportive și operatorii de pariuri sportive să coopereze în vederea combaterii manipulării competițiilor sportive și vom încuraja Federațiile Sportive Naționale, operatorii de pariuri sportive, organizatorii competițiilor sportive precum și alte organizații relevante să stabilească proceduri și reguli pentru combaterea manipulării competițiilor sportive. De asemenea vom încuraja creșterea gradului de conștientizare, educație și cercetare pentru a consolida combaterea manipulării competițiilor sportive și vom transmite informația cu privire la încălcările potențiale ale legislației sau regulamentelor sportive cu referire la această Convenție autorităților publice competente.

 

- Dv personal aveți un mesaj sau un îndemn pentru fotbaliști la acest subiect?

- Îndemn toți sportivii, cetățenii care practică, dezvoltă sau contribuie la promovarea acestui gen de sport minunat precum este fotbalul, să respecte regulamentul de organizare a competiției (FIFA, UEFA), principiul fair –play și deciziile arbitrilor.

Susțin și promovez practicarea fotbalului într-un mod onest și curat.