• Fii alături de Echipa Țării

Integritatea în fotbal

Eugen Zubic: ”Noua campanie FMF trebuie să vină ca un fulger, care să lovească fotbalul „murdar”

11 feb 2021 de Dumitru Ciolacu

În vederea protecției meciurilor, FMF a creat pe 6 martie 2020 Departamentul Integritate, care este responsabil pentru protecția jocului în conformitate cu Regulamentul Departamentului de integritate și Codul disciplinar

 

Șeful departamentului este Eugen Zubic. El a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea de Stat din Moldova și tot acolo a făcut masteratul. Timp de 2 ani, a activat în calitate de jurist la o agenție de pază, apoi a lucrat inspector principal la o instituție de stat. A urmat stagierea în avocatură, care i-a permis să obțină licența de avocat. Înaintea venirii la FMF, Eugen Zubic a fost șef al direcției securitate la Registru și Agenția Servicii Publice. 

 

Într-un interviu oferit site-ului nostru, Eugen ne-a relatat despre activitatea Departamentului Integritate al FMF și planurile de viitor. 

 

- Care au fost premisele creării Departamentului Integritate al FMF? 

- Ideea creării unui asemenea departament i-a aparținut președintelui Federației Moldovenești de Fotbal, Leonid Oleinicenco. S-a dorit formarea unei structuri în cadrul Federației, care să se ocupe de domeniul meciurilor trucate. Preluând experiența UEFA și FIFA, această structură are competențe pentru a face investigații în cadrul procedurilor disciplinare, pentru identificarea meciurilor trucate și persoanelor potențial implicate în manipularea meciurilor. 
 

- Cum mai exact își desfășoară activitatea departamentul d-voastră? 

- Conform noului Cod disciplinar, în cazul depistării unor meciuri suspecte, Departamentul Integritate FMF efectuează o investigație preliminară. Colectăm probe (inclusiv probele care apar în mass-media), analizăm meciul, intervievăm părțile implicate, revizuim rapoartele companiilor experte din străinătate, care prezintă date despre pariurile care s-au făcut la acel meci și calitatea jocului prestat pe teren. Astfel, încercăm să stabilim o legătură între pariuri și mersul jocului. 

 

- Ce succese a înregistrat departamentul în anul 2020? 

- Anul trecut am participat la UEFA Football Integrity Programme - winter school, la Nyon, Elveția, unde am fost instruiți de experții forului european și am făcut schimb de experiență cu colegi din alte 25 de țări. Am înțeles care sunt tendințele din cadrul fenomenului de trucare a meciurilor, care sunt mijloacele eficiente de identificare și combatere a acestor partide. Am obținut o experiență deosebită. 
În 2020, am informat organele de drept despre meciurile trucate, ceea ce reprezintă o recomandare UEFA. Am efectuat investigații preventive, am închis 5 rapoarte finale pe 5 meciuri și le-am transmis Comitetului de Etică FMF, organ care prin decizii se expune privitor la integritatea meciurilor i poate aplica sancțiuni disciplinare ce exemplu suspendare a jucătorilor și echipelor pe perioada, amenzi e.t.c. 
 

- Cum colaborați cu departamente similare din carul federațiilor/asociațiilor de fotbal din alte țări? 

- Colaborăm cu specialiști din România, Letonia, Marea Britanie și multe alte țări, dar și cu experți UEFA și FIFA. Analizăm modalitățile de acumulare a probelor, informațiilor care demonstrează direct și indirect că anumite meciuri pot fi trucate, felul cum sunt prezentate sau descrise probele în raport. UEFA ne informează despre procedurile pe care le respectă, ne oferă recomandări juridice (practica Curții de Arbitraj Sportiv) și metodice (modul de expunere, de finalizare a unui raport, de efectuare a unui interviu în cadrul investigației). 

Departamente de Integritate fac mereu schimb de informații. De exemplu, un coleg din Kazahstan poate afla o informație despre un meci trucat din campionatul Moldovei din sursele proprii sau din presă. Chiar și ofițerii de integritate UEFA ne pot informa despre anumite partide suspecte. Să nu uităm că UEFA colaborează cu Interpol. 

 

- Cum afectează fenomenul meciurilor trucate fotbalul? 

- Match fixingul-ul influențează catastrofal fotbalul. Competițiile cu meciuri trucate devin mai slabe, scade competivitatea între echipele participante. Fotbaliștii nu mai joacă pentru a obține un rezultat sportiv. Jucătorii nu mai sunt interesați să progreseze, să meargă spre visul lor. Astfel, într-un meci trucat în mod clasic, un atacant poate să renunțe la ambiția sa de a marca un gol, fundașii nu vor acționa corect în defensivă, iar goalkeeper-ul va comite greșeli intenționat. În acest mod, echipele degradează. Totodată, o echipă care joacă curat și se întâlnește în teren cu una care are intenția de a truca partida, are falsa impresie că domină și că are o forma de joc excepțională, prin acest fapt necunoscînd forma sa reală la moment. 

Deci, manipularea meciurilor este un risc pentru toți. Un campionat cu partide aranjate nu este interesant pentru sponsori. Aceștia nu vor dori să investească în cluburi de fotbal, pentru că nu vor putea să-și dezvolte cu succes o afacere și niciodată nu vor dona bani datorita atracției-pasiunii față de fotbal daca acel fotbal este unul murdărit de match-fixing. 

 

- Considerați sancțiunile pentru organizarea și participarea la meciurile trucate suficient de dure sau ele trebuie înăsprite? 

- Sancțiunile existente sunt raționale. De exemplu, pentru tentativă de manipulare a rezultatului unui meci, un jucător, un arbitru, un oficial sau un antrenor va fi amendat cu cel puțin 50 de mii de lei și suspendat din activitate fotbalistică pe un termen de 1 an. Persoanele implicate în match-fixing vor fi suspendați din activitate fotbalistică pentru 2 ani. În același timp, pentru participarea la două sau mai multe meciuri trucate, persoanele găsite vinovate riscă suspendarea pe viață. Acești oameni nu vor putea juca, antrena sau arbitra la nivel profesionist. 

 

- Pe 8 februarie, a demarat Campania ”FMF contra meciurilor trucate”. După părerea d-voastră, de ce depinde succesul acestei campanii? 

- Succesul ei depinde de nivelul de informare. Cu cât mai mare va fi fluxul de informații, cu atât mai mare impact asupra societății va fi. Aceasta trebuie să vină ca un fulger care să lovească fotbalul „murdar”. Pe parcursul întregului an vom promova non-stop lupta împotriva meciurilor trucate. 

 

- Care sunt planurile departamentului pentru 2021? 

- Avem câteva obiective: informarea comunității fotbalistice despre boala fotbalului modern – match fixing-ul; instruirea cluburilor (jucătorilor, antrenorilor), dar și a arbitrilor; încurajarea raportării cazurilor de trucare a meciurilor. Avem linia fierbinte pe site-ul Federației: +373 62002080. 

Scopul principal este Stoparea match-fixingului, ce va fi realizat prin câteva direcții principale: a) prevenirea manipulării partidelor prin informare și instruire, b) demararea procedurilor de investigare a meciurilor suspecte, c) colaborarea și suportul oferit de FIFA și UEFA, d) apelarea la serviciile companiilor experte la nivel internațional în beting și în analiza jocului din teren, e) oferirea informațiilor relevante cu organele de drept.

În afară de acestea, vom continua investigarea meciurilor jucate din 2020, dar și investigarea prealabilă a partidelor care vor fi disputate în 2021. 

 

ÎMPREUNA PENTRU UN FOTBAL CURAT!!!!