FMF vă prezintă istoria turneului tradițional ”Chișinăul de seară”. Anterior, site-ul nostru a publicat primele 4 părți ale materialului. Astăzi venim cu partea a V-a. Lectură plăcută.
Ediția din 1989 a Cupei de iarnă „Chișinăul de seară” a avut o învingătoare-surpriză. Competiția a demarat în decembrie 1988, iar cele 27 de competitoare au fost împărțite în două grupe, jucând fiecare cu fiecare. Primele patru se calificau în sferturile de finală.
În ultimul act al turneului s-au întâlnit Institutul Pedagogic (în „sferturi” a trecut de Sciotmaș cu 3-0, iar în semifinale de Traktor, 2-2, 7-6, după executarea loviturilor de departajare) și echipa Uzinei de reparații a calculatoarelor (în „sferturi” a învins Moldovahidromaș, 1-0, iar în semifinale Pișcemaș, 2-2, 7-5, la lovituri de departajare).
Fovorita finalei, care s-a disputat la 2 aprilie 1989, era considerată formația Institutului Pedagogic (antrenor – A. Borș). Cu toate acestea victoria au obținut-o fotbaliștii de la Uzina de reparații a calculatoarelor (antrenor – V. Țigănescu), 2-1. Toate golurile au fost marcate în prima repriză. S-au evidențiat G. Duca, Iu. Arcan, respectiv V. Goian.
Pentru învingători au evoluat: I. Dolgariov, I. Gumeniuc, I. Spelnicov, Cuznețov, S. Armeanic, G. Duca, Iu. Arcan, I. Acherman, L. Faerman.
În meciul pentru locul trei Pișcemaș, campioana orașului en-titre, a învins fără drept de apel pe Traktor, 4-1 (au marcat: Gh. Harea – 2, I. Ursachi, F. Barbacari, respectiv V. Poleacovschi).
Laureați ai turneului au devenit: portarul L. Fionov, fundașul V. Semionov (ambii de la Pișcemaș), mijlocașul A. Ianeț (Traktor), atacantul Iu. Arcan (Uzina de reparații a calculatoarelor). Golgheter a fost I. Ursachi (Pișcemaș) – 16 reușite.
La competiția din 1990 au luat parte 24 de echipe împărțite în 2 grupe a câte 12 formații. Primele șase clasate se calificau în etapa următoare, la rândul lor fiind împărțite în 2 grupe a câte 6 echipe. Ocupantele primelor două locuri se calificau în semifinale. Astfel, în penultima fază a competiției Politehnica a învins Vibropribor cu 5-1, iar Institutul Pedagogic a întrecut Pișcemaș cu 2-1.
Finala a fost la discreția „pedagogilor” care au învins cu scorul de 1-0. Golul a fost marcat deja în min. 3 de către G. Sîrbu, iar în min. 70 I. Oprea a mai ratat și o lovitură de la 11 metri.
Nicolae Crăciun, antrenorul campionilor, a utilizat pe parcursul turneului următorii jucători: V. Coev, Ș. Esinencu, I. Procopeț, V. Cheru, A. Guzun, P. Ceban, V. Russu, A. Șportov, Iu. Zamăneagră, D. Popov, R. Bulat, N. Panu, G. Sârbu, E. Cereș, V. Goian, S. Iagovkin, O. Morarenco, I. Oprea (desemnat cel mai bun atacant al turneului), V. Botezatu, Gh. Pârciu, I. Cuciuc.
De medaliile de bronz s-au învrednicit fotbaliștii de la Vibropribor care au învins formația Pișcemaș cu 3-2 (s-au evidențiat: S. Cimbir – 2, I. Ciobanu, respectiv F. Barbacari, P. Berezin).
De premii speciale s-au învrednicit: portarul V. Iachim (Biruința), fundașul V. Căpățină (Pișcemaș), mijlocașul M. Doicev (Vibropribor), golgheterul A. Ciudac (Politehnica), care a marcat 13 goluri.
Ca și doi ani mai devreme l-a startul competiției din 1991 s-au aliniat 27 de echipe. Formula de disputarea a rămas cea de anul trecut, doar că la prima etapă competitoarele au fost împărțite în 3 grupe.
În semifinale Politehnica a trecut de Codru, 4-1, iar Moldovahidromaș de Danco (sub această titulatură evolua Institutul Pedagogic), 1-0.
Pentru a treia oară în istorie Cupa „Chișinăul de seară” și-a adjudecat-o Politehnica (antrenor – Vladimir Țincler), care a învins reprezentanții uzinei Moldovahidromaș (antrenor – Stanislav Lisovoi) cu 2-0, prin golurile înscrise de A. Ciudac și S. Prohorov.
„11”-le învingătorilor a fost următorul: I. Salcuțan, S. Nicora, I. Iliușin, I. Screlea, O. Petrov, S. Prohorov, S. Berco, A. Șirocov, I. Pasecinic, M. Goptari, A. Ciudac.
Câștigătoarea de anul trecut de această dată a ocupat locul 3, după ce a învins Codru cu 3-0 (hat-trick Pârciu).
Conform tradiției au fost desemnați și cei mai buni jucători: portarul Fiodor Raețchi (Moldovahidromaș), fundașul Alexandru Guzun (Danco), mijlocașul Valeriu Platon (Codru), atacantul Alexandr Ciudac (Politehnica). Golgheterul turneului a fost Andrei Cosinov (Liftovik) – 13 goluri.
Ediția a XIX-a a Cupei de iarnă „Chișinăul de seară”, cea din 1992, a demarat în Uniunea Sovietică și s-a încheiat deja în Moldova independentă și a fost organizată sub egida Asociației sportive a sindicatelor. Este interesant faptul că în meciul inaugural, disputat la 7 decembrie 1991, și în partida finală, care a avut loc la 7 martie 1992, a evoluat formația Kotoveț.
Așadar startul l-a dat meciul Kotoveț – Sciotmaș, 3-2, iar formula de disputare a rămas aceiași, doar că au participat 24 de echipe.
Semifinalele au fost strânse. Kotoveț a trecut de Politehnica doar în prelungiri, iar Dinamo-Codru a învins Hidromaș abia după executarea loviturilor de departajare.
În meciul decisiv Kotoveț a obținut victoria cu scorul de 2-0 (au marcat: V. Copoț și S. Munteanu). Dar trebuie de menționat faptul că Dinamo-Codru în acest meci a fost lipsită de aportul a trei jucători de bază: Veaceslav Semionov, Iurie Bodiu și golgheterul turneului Igor Gore.
În finală pentru învingtori au evoluat: Raețchi, Poian, Doibani, Tcaciuc, A. Ianeț, Ciumac, Calistru (Lucic, 46), Gumeniuc, Carandașov (V. Munteanu, 60), Copoț, S. Munteanu.
La turneul „Chișinăul de seară” din 1993 pentru prima dată au luat parte echipe din afara Chișinăului. Din cele 23 de participante 9 evoluau în campionatul Moldovei: Codru Călărași în Liga Națională, Dumbrava Cojușna, Spumante Cricova și Izvoraș Drăsliceni în Divizia A, iar Codru Lozova, Rapid Ghidighici, Frigușor Strășeni, Bucuria și Alfa (ambele din Chișinău) în Divizia B.
Formula de disputare a rămas identică cu cea din anii precedenți.
Cea mai mare surpriză a constituit faptul că reprezentanta primului eșalon valoric, Codru Călărași, condusă de pe banca tehnică de Alexandru Mațiura, nu s-a calificat în semifinale.
În penultimul act al competiției s-au întâlnit: Hidromaș – Dumbrava 2-2, 5-6, la loviturile de departajare; Izvoraș Drăsliceni – Bucuria 0-1.
În finală Dumbrava n-a avut emoții, conducând deja după prima repriză cu 4-0 (au marcat: Oprea – 3, Trofăilă). În partea a doua a meciului chișinăuienii au reușit doar să reducă din diferență, marcând de două ori prin Zavalișco și Crețu.
Iată și numele campionilor: Iachim, Samoilă, Cebotari, Flentea, Trostinețchi, Năstase, Ciumac, Trofăilă, Oprea, Cojocari, Munteanu, Mândrescu. Antrenor – Gheorghe Sajin.
În finala mică Hidromaș a învins-o pe Izvoraș cu 2-1 (după prelungiri).
Printre cei mai buni s-au numărat: portarul Vasile Iachim (Dumbrava), fundașul Veaceslav Semionov (Hidromaș), mijlocașul Valentin Lupașcu (Izvoraș), atacantul Serghei Berco (INEFS). Golgheter a devenit Igor Ursachi (Hidromaș) – 22 reușite.
Treptat, însă, turneul și-a pierdut din popularitatea de altă dată. În 1994 câștigătoare a devenit Proiecttehservis (sub acest nume a evluat FC Agro Chișinău), iar în 1995 după a treia tentativă campioană a devenit Bucuria Chișinău (echipa fabricii de bomboane a pierdut finalele din 1993 și 1994).
În 1996 redacția ziarului „Chișinăul de seară”, care trecea printr-o acută criză financiară, a abandonat competiția. Turneul sub această titulatură a renăsct abia după 27 de ani.
(Va urma)
ISTORIA TURNEULUI „CHIȘINĂUL DE SEARĂ” (partea V)