• Fii alături de Echipa Țării

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. POLITEHNICA CHIȘINĂU

09 mai 2021 de Andrei Prodan

Echipa de fotbal a Politehnicii este a doua echipă studențească după numărul de trofee câștigate la nivel republican, fiind depășită doar de Institutul Agricol. Viitorii ingineri de două ori au câștigat titlul de campioni ai RSS Moldovenești, o cupă a republicii și două trofee dotate cu premiile ziarului ”Chișinăul de seară”.

 

În 1964 a fost înființat Institutul Politehnic ”Serghei Lazo” din Chişinău. Primul rector a devenit academicianul Sergiu Rădăuţanu, un mare pasionat al sportului. În același an a fost fondată și echipa de fotbal a instituției, antrenorul căreia a fost numit Gheorghe Mocan, 100 de ani de la nașterea căruia am sărbătorit pe 26 ianuarie curent.

 

În decurs de doar trei ani Mocan a reușit să construiască o echipă competitivă la nivel republican. În 1967 Politehnica a devenit campioană a Chișinăului, obținând dreptul să evolueze în prima divizie valorică a campionatului RSSM. În sezonul de debut chișinăuienii s-au învrednicit de medaliile de argint. În clasamentul final ei au acumulat același număr de puncte (44) ca și Temp Tiraspol, dar au pierdut în ”meciul de aur” cu scorul de 0-1. În topul celor mai buni 22 de fotbaliști ai republicii au fost desemnați 6 jucători ai Politehnicii: portarul Victor Zaharco, fundașii Alexandr Acatov, Anatoli Viștac, mijlocașul Veaceslav Muhin, atacanții Victor Stroganov și Boris Pedcenco. Formația s-a învrednicit de premiul ziarului ”Moldova Socialistă” acordat celei mai tinere echipe a campionatului.

 

În următorii doi ani Politehnica Chișinău a devenit cea mai bună echipă a republicii, intrând în posesia medaliilor de aur ale campionatului.

În 1969 formația din capitală a acumulat 42 de puncte în cele 26 de meciuri disputate (+18=6–2, golaveraj 69-11), întrecând principala urmăritoare, echipa kolhozului Lenin din Edineț, cu 3 puncte. Campioni au devenit: Serghei Lisețchi, Alexandr Acatov, Evgheni Colesnicenco, Victor Nicolaev, Ion Caras, Alexandr Sulzin, Petru Nicora, Veaceslav Muhin, Stanislav Lisovoi, Victor Stroganov, Boris Pedcenco, Efim Pogorelov, Anatoli Viștac, Achim Gurinov, Mihail Proca. Antrenori – Gheorghe Mocan și Alexandru Proțenco. În lista celor mai buni jucători ai Moldovei au intrat: portarul Lisețchi, fundașii Colesnicenco, Nicolaev, mijlocașul Sulzin, înaintașii Stroganov și Pedcenco. Golgheterul campionatului Victor Stroganov (29 de goluri) s-a învrednicit de premiul acordat de ziarul ”Sovetskaia Moldavia”.

 

În ediția 1970 ”alb-negrii” și-au apărat titlul de campioană. În clasamentul final Politehnica a acumulat 23 de puncte (16 meciuri, +10=3–3, golaveraj 38-15), la fel ca și Pișcevik Bender. A fost nevoie de un meci de baraj pentru a desemna campioana. De această dată chișinăuienii au învins cu scorul de 2-1.

De medaliile de aur s-au învrednicit: V. Șciuchin, V. Iașchin, A. Acatov, E. Colesnicenco, V. Nicolaev, V. Muhin, A. Sulzin, V. Stroganov, A. Proțenco (antrenor-jucător), E. Pogorelov, B. Pedcenco, I.Caras, A. Viștac, M. Proca. Antrenor principal – G. Mocan. În TOP-22 fotbaliși ai sezonului au fost incluși: fundașii Colesnicenco, Acatov, Nicolaev, mijlocașii Sulzin, Muhin, atacantul Stroganov. Cel mai bun golgheter al campionatului din nou a devenit Victor Stroganov cu 18 reușite la activ.

Politehnica Chișinău, campioana RSSM din 1970. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): A.Acatov, V. Stroganov, V. Nicolaev, B. Pedcenco, V. Șciuchin, I. Caras, A. Sulzin. Rândul de jos: E.Colesnicenco, V. Muhin, A. Proțenco, A. Viștac.

De menționat că fundașul Ion Caras, atacanții Efim Pogorelov și Victor Stroganov au apărat ulterior culorile formației Moldova/Nistru Chișinău în campionatul URSS.

În 1973 Politehnica cu toate că a ocupat doar locul 7 în campionat a câștigat Cupa Moldovei după ce a învins în finală formația Pișcevik Bender cu scorul de 4-2. Pentru învingători în acel sezon au evoluat: V. Șciuchin, V. Iașchin, V. Buduluță I. Belousov, F. Toderașcu, V. Răducan, A. Mitelev, E. Tâșcenco, V. Elfimov, V. Șincariuc, S. Ermacov, V. Golenișcev, E. Pencov, G. Rotari, V. Studzinschi, L.Faerman, V. Nicolaev. Antrenor – G. Mocan. Echipa din nou a primit premiul pentru cea mai tânără formație din campionat, iar în lista celor mai buni au fost incluși: fundașii V. Buduluță, V. Nicolaev și mijlocașul A. Mitelev.

 

Debutând pe arena unională pe 8 septembrie 1973 chișinăuienii au fost întrecuți pe teren propriu de către Zarea Kaluga cu scorul de 1-3 în cadrul Cupei URSS rezervată colectivelor de cultură fizică. Politehnica a participat în campionatul RSSM până în anul 1979, după care și-a continuat evoluția în campionatul orașului.

 

În 1985, după o pauză de 18 ani, ”alb-negrii” au câștigat titlul de campioni ai Capitalei. În clasamentul final discipolii lui Vladimir Himciuc au acumulat 34 de puncte, cu unul mai mult decât Moldovahidromaș . Din componența echipei au făcut parte: portarii – N. Bunea, V. Vedernicov, jucătorii de câmp – P. Cerescu, I. Mamoncic, V. Melnicov, M. Cebanu, V. Pavlov, M. Jelezcov, V. Manoli, M. Spânu (căpitanul echipei), I. Sivaciov, R. Curchin, I. Sochirca, A. Cosinov, I. Argint, G. Zlatovcen.

În 1985, după o pauză de 18 ani, Politehnica a devenit campioana orașului Chișinău

 

În anul 1990 Politehnica Chișinău din nou își face apariția în campionatul Moldovei. Sub bagheta lui Vladimir Veber, cel care în 1991 a promovat-o pe Tiligul Tiraspol în Liga superioară a campionatului URSS, formația ocupă locul 4. Peste un an ”alb-negrii” au câștigat pentru a doua oară prestigioasa Cupă a ziarului ”Chișinăul de seară” (primul succes a fost înregistrat în 1984). 

 

În campionatul Republicii Moldova echipa de fotbal a Universității Tehnice din Moldova (UTM) a debutat în sezonul 1997/98, când a ocupat locul 5 în Divizia B (seria Nord). În 2001 ea a promovat în Divizia A, iar peste un an a debutat și în Divizia Națională, după ce a învins în barajul de menținere/promovare pe Tiligul Tiraspol cu scorul de 2-1.

 

În 2003 Politehnica a retrogradat în ”A” după ce a pierdut barajul împotriva formației Unisport-Auto Chișinău cu 0-2. În 2004 și 2005 ”alb-negrii” de fiecare dată au ocupat locul 2 în Divizia A și au dispuat meciurile de baraj împotriva lui Unisport-Auto. În 2004 au pierdut cu 1-2, iar în 2005 au învins cu 4-0 (după prelungiri).

 

În prima divizie valorică Politehnica a mai evoluat 3 sezoane după care a fuzionat cu Academia Chișinău. Acest ”mariaj” a durat până în 2012, timp în care echipa se numea Academia-UTM. Din 2014 și până în 2017 UTM a fost reprezentată pe arena națională de formația sub denumirea Politeh, care a jucat în Divizia B (seriile Centru și Sud).

Anul 2005. Politehnica împreună cu suporterii săi după victoria din meciul demenținere/promovare în DN contra echipei Unisport Auto. Sursa foto: utm.md