Grănicerul Glodeni a fost una dintre cele mai bune formații din campionatul RSS Moldovenești și nu întâmplător ocupă locul 2 în clasamentul all-time al competiției, cedând doar în fața echipei Dinamo Chișinău. La începutul anilor ’80 Grănicerul a reușit de patru ori la rând să devenă campioană a republicii (1981-1984), repetând astfel performanța dinamoviștilor din capitală obținută cu peste 30 de ani în urmă. În palmaresul formației din Glodeni mai găsim două Cupe ale Moldovei câștigate în 1977 și 1980, două titluri de campioană a Jocurilor republicane a sportivilor de la sate (1978 și 1982), precum și titlul de câștigătoare a Spartachiadei RSSM din 1983.
În anul 1971 în divizia secundă a campionatului RSSM pentru prima dată și-a făcut apariția o echipă din Glodeni. Debutul a fost modest. Pișcevik a ocupat penultimul loc în clasament, devansând doar datorită golaverajului formația Rubin Florești. În 1972 echipa și-a schimbat numele în Stroitel (= Constructorul) și a evoluat ceva mai bine, ocupând locul 8 din 11.
Dar în sezonul 1973 formația din Glodeni, evoluând deja sub denumirea Metallist (= Metalistul), a devenit campioană a Gupei a II-a, obținând promovarea în prima divizie valorică a campionatului republican. Lupta pentru singura foaie de calificare a fost acerbă. Trei echipe (Metallist, kolhozul Lenin din Cioburciu și formația Tehnicumului de educație fizică din Chișinău) au acumulat același număr de puncte – 28, iar echipa kolhozului Puti Lenina din Fălești s-a clasat pe locul 4 cu 27 de puncte la activ.
Pentru Metallist în acel sezon au evoluat: V. Voloșin, A. Sanciuc, I. Romanciuc, A. Prozorovschi, V. Postanciuc, A. Coșchin, V. Andrușciac, A. Pogrebnoi, V. Vacari, Iu. Petric, L. Antonciuc, P. Oleinic, G. Gudumac, B. Antocica. Antrenor – N. Buza.
Anul 1973 pentru fotbalul din Glodeni este semnificativ și prin faptul că prim-secretar al Comitetului raional de partid a fost ales Dumitru Cebotari, un mare pasionat al jocului cu balonul rotund, fără susținerea căruia performanțele echipei de fotbal nu ar fi fost posibile.
În primii doi ani de activitate în Grupa I formația din Glodeni a încheiat competiția la mijlocul clasamentului, iar în 1976 a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere. Campioană a devenit Stroitel Tiraspol cu 34 de puncte la activ. Cu un punct mai puțin au acumulat Kolos Slobozia și Metallist. Medaliile de bronz au fost câștigate de V. Maslovschi, V. Voloșin, M. Zastavschi, P. Șeremet, Iu. Prominschi, S. Tînkiv, A. Reinberg, A. Neroba, V. Mariniuc, Iu. Evteev, R. Gatin, I. Lebedinschi, N. Gheorghiță, V. Postanciuc, V. Gorșcov, A. Stepaniuc, N. Minciuc, V. Rotari, V. Andreicenco. Antrenor – M. Novac.
La începutul sezonului 1977 formația din Glodeni și-a schimbat numele în Grănicerul. Pe lângă faptul că a repetat performanța din campionat (echipa a acumulat 26 de puncte, cu două mai puțin decât Stroitel Tiraspol și cu unul mai puțin decât Nistru Cioburciu), ea a câștigat în premieră Cupa Moldovei. Până a ajunge în finală Grănicerul a trecut, în deplasare, de Kolhozstroi Fălești (3-2), acasă, de Urojai Edineț (3-0), în deplasare, de Pișcevik Ungheni (2-2, 9-8, la loviturile de departajare).
Partida decisivă dintre Grănicerul și Stroitel a avut loc la 13 august 1977 pe stadionul Republican din Chișinău. Favorită era considerată echipa din Tiraspol, dar victoria cu scorul de 2-0 au obținut-o glodenenii. Golurile au fost marcate de Anatoli Șmatcov (min. 11) și căpitanul Igor Lebedinschi (min. 89). Din lotul învingătorilor au făcut parte V. Voloșin, A. Colodcenco, Iu. Prominschi, S. Kih, P. Șeremet, I. Lebedinschi, R. Grițîc, V. Trofimov, A. Șmatcov, G. Debrenciuc, V. Gorșcov, Iu. Evteev, V. Postnicov, V. Romanciuc, A. Neroba, V. Rotari. Antrenor – M. Novac.
Câștigând Cupa Moldovei Grănicerul a obținut dreptul să joace în Cupa URSS rezervată colectivelor de cultură fizică. Debutul pe arena unională a avut loc la 10 septembrie 1977 pe stadionul orășenesc din Bălți. Grănicerul a întâlnit echipa Temp Saratov și a obținut victoria cu scorul de 1-0. Golul a fost marcat chiar în primul minut de către atacantul Vasili Gorșcov. Iată și „11”-le utilizat în acel meci de antrenorul Mihail Novac: V. Kislîi, A. Colodcenco, P. Șeremet, Iu. Prominschi, A. Neroba, V. Postnicov (Iu. Evteev), A. Șmatcov, I. Lebedinschi, R. Grițîc, G. Debrenciuc (V. Sultanov), V. Gorșcov.
În „optimi” moldovenii au întâlnit în deplasare o altă reprezentantă a Rusiei, Torpeto-ZIL Moscova, și au cedat cu scorul de 0-3.
În 1978 Grănicerul, condusă de pe banca tehnică de Anatoli Voscoboinic, pentru a treia oară la rând a ocupat locul trei în campionat, iar la începutul lunii aprilie sub titulatura selecționatei raionului Glodeni a devenit câștigătoarea ediției a VI a Jocurilor republicane a sportivilor de la sate, competiție care în acel an a substituit Cupa RSSM „Spicul de Aur”.
După ce în 1979 formația din Glodeni a ocupat doar locul 4 în campionat (Grănicerul a acumulat cu un punct mai puțin decât ocupantele locurilor 2 și 3, Kolos Slobozia și, respectiv Avangard Lazovsc, peste un an ea din nou a cucerit medaliile de bronz, iar în august a câștigat pentru a doua oară Cupa Moldovei. În partida decisivă Grănicerul a învins fără drept de apel formația Ciaika Bender cu scorul de 4-1. Eroul meciului a fost atacantul Victor Mișcenco care a reușit un hat-trick. Încă un gol a fost marcat de mijlocașul Victor Corolciuc. Antrenorul Valentin Gaian a condus următorii jucători: V. Ivanov, S. Gamov, V. Ilin, V. Cravcenco, C. Mihailov, R. Grițîc, V. Corolciuc, A. Seredenco, A. Coșlatenco, V. Mișcenco, V. Jmurco, Iu. Odințov, O. Abramov, Iu. Prominschi.
În clasamnetul final al campionatului RSSM-1980 s-a creat o situație inedită: trei echipe (Grănicerul, Kolos Slobozia și Nistru Cioburciu) au acumulat același număr de puncte. Federația a luat hotărârea să fie organizat la Chișinău un turneu suplimentar între pretendente. Formația din Glodeni, care în campionatul regulat a obținut victorii în confruntările cu adversarele sale, de această dată a cedat cu 0-5 în fața Nistrului și 1-2 în fața echipei din Slobozia, ocupând în final locul 3.
În următorii patru ani Grănicerul Glodeni n-a avut rivali în campionatul Moldovei, cu toată opoziția formațiilor Vilia Briceni, Nistru Cioburciu și Kolos Slobozia (în 1981), Volna Soroca, Avtomobilist Bălți și Avangard Lazovsc (în 1982), Avtomobilist Bălți, Vilia Briceni și Tinerețea Criuleni (în 1983), Kolos Râșcani, Vilia Briceni, Avangard Lazovsc și Iskra Râbnița (în 1984).
În 1982 a Grănicerul a devenit câștigătoarea ediției a VII a Jocurilor republicane a sportivilor de la sate, învingând în finală selecționata raionului Criuleni cu scorul de 1-0. Este interesant faptul că în primăvara anului 1983 tot aceste echipe s-au întâlnit și în finala celei de-a VIII-a ediții a Spartachiadei RSS Moldovenești, iar glodenenii au obținut victoria cu același scor.
În această perioadă Grănicerul a fost antrenată de Valentin Gaian, Mihail Novac, Valeri Ivanov și Igor Lebedinschi, iar culorile clubului au fost apărate de V. Andruşciac, N. Arsenii, V. Astrahankin, Iu. Batin, V. Buci, I. Coroliuc, Iu. Covalenco, S. Deinega, V. Dmitriev, V. Dzigovschi, V. Gaian, S. Gamov, I. Gologan, V. Grib, R. Griţîc, B. Iavorschi, V. Ilin, V. Ivanov, I. Jumbei, I. Lebedinschi, N. Leksin, V. Lescovici, O. Malic, A. Marcenco, V. Mişcenco, V. Murahovschi, Iu. Odinţov, N. Onișcenco, N. Ovcinnicov, N. Petrunenco, V. Popa, R. Raisov, V. Romanciuc, V. Semionov, Iu. Smaghin, Iu. Suprun, S. Şevcenko, A. Şmîgleac, V. Trofimenco, A. Țura, I. Ursul, O. Vîja, Ş. Vodă, V. Zabrian.
Din 1985 a început regresul care s-a soldat cu retrogradarea în divizia secundă în sezonul 1987. O ultimă zvâcnire o atestăm în ediția 1990 când Grănicerul a ocupat locul 6 din 23 de participante. La începutul anului următor echipa și-a încetat existența din lipsă de fonduri.
La 10 iunie 2004 a fost creată Întreprinderea Municipală „Clubul de Fotbal din Glodeni” care s-a înscris în campionatul Moldovei. În 2013 echipa și-a schimbat numele în Grănicerul Glodeni. În sezonul 2016/17 Grănicerul a devenit campioana Diviziei B, Seria Nord, și a obținut promovarea în Divizia A. Antrenorul Nicolai Reaboi a utilizat în acea ediție de campionat următorii jucători: D. Cristofovici, V. Grijuc, A. Carabulea, S. Orlov, M. Hovanschi, I. Laevschi, Iu. Cernîh, M. Golban, I. Gaician, V. Tașco, A. Grab, V. Usatenco, A. Rîmbu, V. Cheptenari, D. Șcerbacov, S. Gavriliuc, D. Iasnogor, Iu. Dumitraș, V. Noroc, Gh. Boghiu, N. Bologan, I. Luca.
Chiar în primul sezon de activitate în Divizia A, cel din 2017, formația din Glodeni ocupă locul 3, învrednicindu-se de medaliile de bronz.
În palmaresul echipei sunt și 3 titluri de câștigătoare al Memorialului Mihai Ionescu, turneu tradițional de iarnă care se desfășoară în municipiul Bălți (2017, 2018, 2019).
În prezent Grănicerul Glodeni evoluează în Divizia B, seria Nord, după 15 partide disputate ocupând locul 10 din 13.
FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. GRĂNICERUL GLODENI