• Fii alături de Echipa Țării

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. STROITEL TIRASPOL

03 ian 2021 de Andrei Prodan

Această echipă în decurs de doi ani (1976-1977) a dominat fotbalul moldovenesc, de fiecare dată reușind să câștige titlul de campioană a republicii și să joace în finala Cupei, în prima dintre care să iasă învingătoare.

 

Organizația de construcții din Tiraspol (”Stroitrest”) a fost înființată încă în anul 1945. Echipa de fotbal a întreprinderii a evoluat la nivel local și în cadrul Asociației sportive benevole ”Stroitel” (=Constructorul) în perioada anilor ’50 – ’60.

În ediția 1973, formația Stroitel a debutat în prima divizie a campionatului RSS Moldovenești, luând locul unei alte echipe din Tiraspol, Temp (triplă câștigătoare a campionatului și a Cupei RSSM în anii ’60).

 

Debutul n-a fost unul reușit. ”Constructorii” au ocupat ultimul loc. În 20 de meciuri ei au acumulat doar 8 puncte (+3=2–15). În acel sezonul pentru tiraspoleni au evoluat: A. Moroian, N. Cecelnițchi, A. Iarovâh, A. Lapcov, A. Corotcov, A. Iacovișin, N. Bugaev, P. Leșcinschi, E. Nichitenco, V. Agarcov, B. Varzughin, V. Podorojnâi, V. Soroca, M. Buzili. Antrenor – I. Cabanov.

 

La fel de nereușită a fost și participarea din campionatul următor: aceleași 8 puncte acumulate, dar în 22 de partide jucate (+1=6–15).

Formația Stroitrest Tiraspol, ocupanta locului 2 în campionatul ASB ”Stroitel” din 1957. Sursa foto: arhiva lui A. Tomșa

În 1975, Stroitel a cedat locul în prima divizie formației Plastic Tiraspol, dar evoluția ecestei echipe a fost și mai dezastruoasă: în cele 22 de meciuri disputate ea a obținut o singură victorie și o egalitate, 3  puncte și un golaveraj de neinvidiat 10-93.

 

Astfel, în anul 1976 pe arena republicană din nou și-a făcut apariția Stroitel Tiraspol, care de această dată a obținut victorii în toate competițiile interne la care a luat parte.

 

La sfârșitul lui martie ”constructorii” au câștigat un turneu unional din orașul Evpatoria la care au participat formații din Rusia, Ucraina și Bielorusia. În finală tiraspolenii au învins echipa SKA Odessa,  echipă care participa în campionatul URSS.

 

În prima jumătate a lunii aprilie s-a disputat campionatul ASB ”Moldova”, în finala căreia Stroitel a învins Politehnica Chișinău. După ce a câștigat în finala Cupei RSSM în fața formației Urojai Edineț cu scorul de 1-0 (unicul gol în prima repriză a fost marcat de Victor Bergovoi), tiraspolenii au realizat ”eventul”, devenind și campioni ai Moldovei. În clasamentul final Stroitel a acumulat 34 de puncte (+15=4–3), cu unul mai mult decât Kolos Slobozia și Metallist Glodeni.

 

Tot în 1976, formația din orașul de pe Nistru a debutat și într-o competiție unională. În ”șaisprezecimile” Cupei URSS pentru colectivele de cultură fizică, disputată pe 11 septembrie, ea a fost învinsă în deplasare cu scorul de 1-3 de către Zarea Kaluga.

 

Iată și lotul echipei tiraspolene utilizat de antrenorii V. Șraiber și V. Voicenco în acel sezon: A. Topor, S. Untilov, S. Cecalin, V. Nicolaev, V. Șciuchin, F. Svișciov, A. Veriovchin, A. Meteliov, G. Tiumin, V. Grigoriev, V. Beregovoi, S. Vecitomov, S. Babii, V. Satalchin, N. Cecelnițchi, A. Podoroghin, O. Țâclear.

 

În sezonul următor Stroitel Tiraspol iarăși a ajuns în finala Cupei pe care însă a pierdut-o surprinzător

în fața Grănicerului din Glodeni cu scorul de 0-2. Dar a reușit un nou succes în campionat, acumulând 28 de puncte (+12=4–4). În clasamentul final tiraspolenii au întrecut cu un puncte revelația competiției, Nistru Cioburciu, echipă care avea să domine întrecerea în următorii trei ani.

Stroitel Tiraspol, campioana și deținătoarea Cupei RSSM din 1976. Rândul de jos (de la stânga ladreapta: Beregovoi, Vecitomov, Voicenco (antrenor secund), Șraiber (antrenor principal), Meteliov,Nicolaev, Topor, Cecalin. Rândul de sus: O. Țâclear, Babii, Satalchin, Veriovchin, Svișciov, Grigoriev, Tiumin. Sursa foto: arhiva lui Iu. Iacovlev

Campioni în 1977 au devenit: G. Nichișenco, A. Topor, G. Tiumin, Iu. Serdiuc, V. Grigoriev, A. Meteliov, S. Cecalin, V. Satalchin, S. Vecitomov, V. Beregovoi, V. Șciuchin, S. Babii, V. Nicolaev, B. Iacunin, O. Țâclear, A. Belâi, V. Vasiliev, F. Svișciov. Antrenor – V. Voicenco.

 

La începutul anului 1978, la Tiraspol, a fost creată formația Start, care urma să evolueze în campionatul Uniunii Sovitice. Lotul acestei echipe l-au format cei mai buni fotbaliști de la Stroitel (portarul G. Nichișenco, fundașii S. Cecalin, B. Iacunin, V. Șciuchin, mijlocașul A. Meteliov) și de la Speranța Drochia. ”Constructorii” și-au continuat evoluția în competițiile interne, dar fără a reuși succesele de altă dată.

 

În aprilie tiraspolenii au obținut a treia victorie consecutivă în campionatul ASB ”Moldova”, învingând în finală formația Avtomobilist Bălți cu scorul de 2-0. Lotul învingătorilor: portari – I. Caloșin, Ia. Naimiler, fundașii – F. Svișciov, L. Budeacenco, V. Nicolaev, V. Ciumacenco, mijlocași – N. Cecelnițchi, I. Burlacu, G. Tiumin, Iu. Serdiuc, atacanți: V. Vasiliev, S. Vecitomov, A. Turâliov, A. Belâi, B. Bredihin. Antrenor – V. Voicenco.

 

În campionatul 1978 Stroitel a ocupat un modest loc 10 din 13, cu 24 de puncte la activ (+7=10–7), după care în campionatul RSSM n-a mai evoluat.