• Fii alături de Echipa Țării

Frumoasele noastre duminici. Vilia Briceni

21 mar 2021 de Andrei Prodan

Vilia Briceni face parte din cohorta echipelor cu frumoase tradiții în fotbalul moldovenesc. În anii ’70 formația din nordul republicii a fost campioană a ASB ”Kolhoznikul”, a câștigat Cupa RSSM ”Spicul de Aur”, iar în prima jumătate a anilor ’80 a fost o dată vicecampioană a Moldovei și de două ori medaliată cu bronz.

 

Petru Sârbu, unul dintre cei mai buni discipoli ai școlii de fotbal din Briceni.

În anul 1975 echipa din Briceni, care pe atunci se numea Mejkolhozsad și reprezenta sovhozul ”Pobeda” (= Victoria), a obținut titlul de campioană a Asociației sportive benevole ”Kolhoznikul” și dreptul de a evolua în Grupa II (eșalonul secund) a campionatului RSS Moldovenești.

La turneul la care au luat parte 14 echipe din toate colțurile republicii, bricenenii au acumulat 42 de puncte, fiind urmați de Maiak Chirsova, raionul Comrat (40 p.) și Biruința Cojușna, raionul Strășeni (33 p.).

În componența învingătorilor au evoluat: V. Meleșco, E. Pecov, V. Moiseev, V. Cernei, I. Poleacov, V. Cih, V. Nistru, Gh. Maslov, I. Dudei, P. Lesnic, V. Semeniuc, B. Gorbaci, V. Țincici, V. Lucașevici, I. Scutelnic, A. Macovei, V. Goncear, M. Guțul, N. Caraulan, P. Medvețchi. Antrenor – Nicolai Starodubov.

 

Debutul în campionatul Moldovei a fost mai mult decât promițător. Mejkolhozsad a obținut titlul de campioană a Grupei II și, implicit, calificarea în prima divizie valorică.

Evoluând în subrupa II, bricenenii au câștigat competiția fără a suferi vreo înfrângere (+12=4–0, golaveraj 48-10), acumulând 28 de puncte. Pe următoarele două locuri s-au clasat Răut Pelinia și Vierul Lazovsk care au adunat câte 21 de puncte fiecare.

În meciul de baraj Mejkolhozsad a întrecut învingătoarea subgrupei I, formația Moldovahidromaș Chișinău, și a promovat în primul eșalon valoric al fotbalului moldovenesc.

 

În 1977 echipa a fost redenumită, primind denumirea Vilia (orașul Briceni este situat într-o vale largă formată de râulețele Lopatnic și Vilia).

 

Evoluția din campionat a fost una modestă, penultimul loc (mai rău s-a prezentat doar Locomotiva Bălți). Însă în acel an Vilia Briceni a devenit câștigătoarea Cupei RSSM ”Spicul de Aur”.

Competiția, la care au luat parte 20 de formații câștigătoare ale cupelor raionale, a avut loc în perioada 12 iunie – 17 iulie 1977. În meciul decisiv bricenenii au învins după o luptă strânsă formația Energetic Dubăsari cu scorul de 3-2.

 

Vasili Cih (Vilia Briceni), desemnat cel mai bun mijlocaș al turneului dotat cu Cupa URSS ”Zolotoi kolos” din 1977. Sursa foto: arhiva lui Victor Vorobiov.

Mai mult, Vilia a devenit câștigătoarea turneului preliminar al Cupei URSS ”Zolotoi kolos” care a avut loc în capitala Kirghiziei, orașul Frunze (în prezent Bișkek), și s-a calificat la turneul final al competiției.

Faza finală a Cupei URSS ”Zolotoi kolos” s-a disputat în intervalul 7 – 15 octombrie 1977, în orașul Edineț. La turneu au luat parte 8 formații din Kazahstan, Georgia, Armenia (echipa Kotaik Abovian în anii ’80 a evoluat cu destul succes în Liga I a campionatului URSS), Lituaniei, câte două reprezentante au avut Rusia și Moldova.

Vilia a început turneul cu două victorii în fața reprezentantelor Lituaniei (pe care a învins-o cu categoricul scor de 7-1) și Georgiei, dar în meciul decisiv din grupă a cedat, 0-1, în fața echipei Ostankino (regiunea Moscova, Rusia). Și-a spus cuvântul lipsa de experiență.

Cu toate acestea bricenenii au ocupat un prestigios loc 4 la o competiție unională. Câștigătoare a devenit formația gazdă, Urojai Edineț, iar pe locurile doi și trei s-au situat Kotaik (învingătoarea din anul precedent) și Ostankino (deținătoarea Cupei din 1972). Vasili Cih de la Vilia a fost desemnat cel mai bun mijlocaș al turneului.

În acel sezon pentru formația din Briceni au evoluat: Iu. Dereveanco, B. Gorbaci, R. Grițiuc, V. Homin, B. Andreica, V. Goncear, V. Cih, M. Guțul, I. Braghin, M. Gliuz, P. Medvețchi, A. Iurtaev, V. Tihancov, I. Scutelnic, V. Țincici. Antrenor – N. Starodubov.

 

În sezoanele 1978 și 1979 Vilia a ocupat în campionatul Moldovei locurile 4 (la egalitate de puncte cu Grănicerul Glodeni, care a luat ”bronzul”), respectiv 5.

În 1981, bricenenii în premieră au urcat pe podiumul de premiere, câștigând medaliile de argint. În clasamentul final ei au acumulat 45 de puncte, cu 3 mai puțin decât campioana, Grănicerul.

În edițiile din 1983 și 1984 Vilia s-a clasat pe locul trei (în 1983 iarăși la egalitate de puncte a cedat ”argintul” în detrimentul lui Avtomobilist Bălți).

În această perioadă culorile echipei au apărat fotbaliști cunoscuți, precum Iuri Bondarenco, Petru Sârbu (cel mai bun produs al fotbalului bricenean, în 1982 a evoluat pentru selecționata de juniori a URSS, iar în 1991 a jucat în primul meci din istorie al naționalei Moldovei), Victor Rusu, Victor Tolmaci, Andrei Suraev, Igor Ciubara, Andrei Ciofu, etc.

 

Cel mai cunoscut fotbalist care a îmbrăcat tricoul echipei din Briceni a fost fundașul Vladimir Crasnov, fost jucător la echipele Moldova/Avântul/Nistru Chișinău, Torpedo Moscova și Krîlia Sovetov Kuibâșev. În componența formației din Moscova el a câștigat medaliile de bronz ale campionatului Uniunii Sovietice (1968) și două Cupe ale URSS (1968 și 1972).

 

În campionatul RSSM bricenenii au jucat până în anul 1991, iar odată cu organizarea campionatului Republicii Moldova au fost rapartizați în Divizia A.

După ce în sezonul de primăvară din 1992 Vilia Briceni a ocupat ultimul loc, deja în ediția 1992/93 a devenit campioană a Diviziei A și a promovat în primul eșalon valoric.

 

În Divizia Națională bricenenii au evoluat în decurs de 3 sezoane (în 1994 formația și-a schimbat denumirea în Progresul), iar cea mai bună clasare au reușit-o în ediția 1994/95, când au încheiat competiția pe locul 12.

 

Vilia Briceni, o echipă de tradiție din fotbalul moldovenesc. Al treilea din stânga, rândul de sus, Vladimir Crasnov, cel mai titrat jucător care a îmbrăcat tricoul formației din Briceni. Sursa foto: arhiva lui Victor Tolmaci.

 

Scrie și tu despre echipa ta pe site-ul FMF. Trimite text și poze pe adresa presa@fmf.md, iar noi te vom ajuta să realizăm un reportaj, care va fi distribuit către toată presa. 

Este un Proiect inițiat de Federația Moldovenească de Fotbal în luna august 2020, care are menirea de a scrie istoria fotbalului nostru și de a promova echipele mici, dar cu tradiții în cel mai iubit sport din lume.

Rubrica a fost intitulată ”Frumoasele noastre duminici”, titlu preluat de la patriarhul presei sportive Ioan Chirilă și apare în fiecare duminică pe site-ul nostru.