Categorii
- Naționale
- Competiții
- FMF
- Proiecte FMF
- Open Fun Football Schools
- Fotbal în școli
- Prin fotbal să creștem sănătoși
- Proiectul NOI
- Grassroots
- We play strong
- UEFA Playmakers
- Turnee pentru copii
- Şcoala Voluntarului – PRO Fotbal
- Fotbal sigur pentru copiii din Moldova
- Fotbalul ne Unește
- La firul ierbii
- Community Development Officer
- Istoria fotbalului
- Turneul Viitorul
- Fotbal în grădinițe
- Istoria Fotbalului
- EDITORIAL
- UEFA
- FIFA
- Academia FMF
- Wesport
Căutare
Calendarul Noutăților
La Casa Fotbalului din Chișinău a avut loc o întâlnire cu reprezentanții FMF și ai cluburilor de fotbal din țară. Temele puse în discuție în cadrul întrunirii țin de elaborarea și implementarea viitoarei Strategii 2025/2030, subliniind angajamentul FMF în promovarea și dezvoltarea fotbalului la nivel național și internațional. La eveniment a fost prezent și expertul Stuart Larman, UEFA GROW consultant, care a oferit un interviu pentru site-ul FMF.MD.
Întrebare: Dle Stuart Larman, știm că aveți o experiență vastă în lumea fotbalului. În 2019 ați fost numit Directorul pentru Licențierea Cluburilor și Dezvoltarea Cluburilor în Liga Pro din Emiratele Arabe Unite. Pe lângă asta, ați activat patru ani în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare al FIFA și cinci ani ca Director al Departamentului de Dezvoltare a Asociațiilor Naționale Membre ale Confederației Asiatice de Fotbal (AFC). Care este scopul vizitei dumneavoastră în Moldova?
Răspuns: Scopul vizitei mele, în calitate de UEFA GROW consultant, este de a discuta și aduna informații despre cluburile din Republica Moldova. Este evident că Federația Moldovenească de Fotbal a făcut progrese semnificative în ultimii ani, iar acum ne concentrăm pe elaborarea unei noi strategii care să încurajeze dezvoltarea cluburilor și a campionatului național. Prin urmare, această intrunire este un prim pas spre un workshop care va avea loc luna viitoare cu reprezentanții ce au funcții de decizie la diferite cluburi, precum și cu reprezentanții UEFA. În cadrul evenimentului se va argumenta necesitatea și avantajele de-a avea o direcție strategică clară și un plan de acțiune pentru un club de fotbal.
Întrebare: Ce recomandări ați avea pentru comunitatea fotbalistică din Republica Moldova?
Răspuns: Recomandarea mea este ca să continuăm dezvoltarea strategiilor pentru fiecare club de fotbal din Moldova. Evident că există obiective generale care se vor realiza în mod colectiv cu FMF și cluburile în sine, dar fiecare club va avea și obiective specifice pe care se va concentra. Este esențial să existe un angajament și o colaborare între comunitatea fotbalistică pentru a asigura succesul pe termen lung al fotbalului moldovenesc.
Întrebare: Care sunt impresiile dumneavoastră după întâlnirea cu reprezentanții cluburilor de fotbal din Moldova?
Răspuns: Strategia FMF 2020/24 a avut un impact semnificativ în țara voastră și există un angajament puternic în implementarea noii strategii 2025/2030. FMF a implementat multe inițiative din cadrul acesteia și asta e de admirat. Una din ele e crearea rolului de ofițer de responsabil de dezvoltare a clubului (CDO). Munca depusă de ofițerii de dezvoltare a cluburilor (CDOs) este deosebit de impresionantă și este încurajator să văd cum acest proiect are un efect pozitiv asupra comunității și asupra dezvoltării fotbalului în Moldova.
Întrebare: Ce evenimente legate de activitatea CDOs din Republica Moldova v-a impresionat cel mai mult?
Răspuns: Am fost impresionat de eforturile depuse de cluburile din Moldova în sprijinul persoanelor cu dizabilități. Sunt evenimente care contribuie la crearea unei identități specifice ce pot să capta atenția asupra problemelor sociale, dar și la atragerea de fani și sponsori.
Întrebare: Există alte modele sau experiențe din alte țări care ar putea fi considerate ca exemple de succes în promovarea dezvoltării fotbalului la nivel comunitar?
Răspuns: UEFA a desfășurat și desfășoară programe CDO în multe țări diferite. Sunt programe care au avut un succes semnificativ în promovarea dezvoltării fotbalului la nivel local. Moldova ar putea să se inspire din aceste exemple și să dezvolte inițiative similare la nivel comunitar, dar ar putea servi și ea ca un model pentru alte asociații.
Mulțumim!
Citește și...
UEFA Workshop. Strategia FMF 2025/30
Primul workshop regional în cadrul procesului de elaborare a noii Strategii FMF 2025/2030
Al doilea workshop regional în cadrul procesului de elaborare a noii Strategii FMF 2025/2030
Al treilea workshop regional în cadrul procesului de elaborare a noii Strategii FMF 2025/2030
Al patrulea workshop regional în cadrul procesului de elaborare a noii Strategii FMF 2025/2030
Expertul Stuart Larman despre Strategia FMF 2025/30: Va contribui la dezvoltarea cluburilor de fotbal din Moldova