Categorii
- Naționale
- Competiții
- FMF
- Proiecte FMF
- Open Fun Football Schools
- Fotbal în școli
- Prin fotbal să creștem sănătoși
- Proiectul NOI
- Grassroots
- We play strong
- UEFA Playmakers
- Turnee pentru copii
- Şcoala Voluntarului – PRO Fotbal
- Fotbal sigur pentru copiii din Moldova
- Fotbalul ne Unește
- La firul ierbii
- Community Development Officer
- Istoria fotbalului
- Turneul Viitorul
- Fotbal în grădinițe
- Istoria Fotbalului
- EDITORIAL
- UEFA
- FIFA
- Academia FMF
- Wesport
Căutare
Calendarul Noutăților
În cadrul procesului de elaborare a Strategiei FMF 2025-2030, a avut loc cu succes al patrulea seminar regional, desfășurat în orașul Cahul, la care au participat peste 30 de membri ai comunității fotbalistice din regiunea de sud a Republicii Moldova.
La eveniment au luat cuvântul Directorul Executiv al FMF, Adrian Ixari, și Directorul Academiei FMF, Corneliu Popovici. Reprezentanții Federației Moldovenești de Fotbal au vorbit despre perspectivele și obiectivele Strategiei FMF 2025-2030, evidențiind importanța colaborării strânse cu membrii comunității în modelarea viitorului fotbalului național.
„În 2024, expiră strategia FMF lansată în 2020, un document de politici bine gândit care a generat proiecte de succes, inclusiv programul „Fotbal în școli”, apreciat la nivel european și mondial chiar de FIFA. În perspectiva expirării strategiei, am început procesul de consultare cu partenerii noștri din diverse domenii, inclusiv sport, administrație locală, cu scopul de a elabora o nouă strategie pentru următorii 5 ani. Odată cu organizarea acestui workshop la Cahul, s-a încheiat al patrulea seminar tematic, în care am acumulat un șir de idei ce urmează să fie prelucrate și materializate într-o nouă strategie. Aceasta cu siguranță va fi baza unor noi proiecte ce vor contribui la promovarea și dezvoltarea fotbalului în Republica Moldova.", a menționat Corneliu Popovici, directorul Academiei FMF.
În același timp, Pavel Groza, Președintele raionului Cahul, prezent la eveniment, a subliniat sprijinul autorităților locale în dezvoltarea fotbalului din regiunea de Sud a țării.
„Sunt încântat că am avut o discuție fructuoasă cu reprezentanții FMF despre provocările și planurile de dezvoltare pentru viitorul Cahulului. Ca administrație, suntem deschiși să punem la dispoziție resursele noastre. Înțelegem importanța activităților sportive pentru tineri și copii și ne dorim extinderea unor astfel de proiecte precum „Fotbal în Școli” în regiunea de sud a țării.", a adăugat Pavel Groza, președintele Raionului Cahul.
Buna desfășurare a evenimentului a avut loc prin implicarea directorului tehnic FMF, Dănuț Stelian Oprea, dar și a managerului regional Sud, Alexei Gheorghiu.
Un moment semnificativ al seminarului a fost prezentarea proiectului „Fotbal în Școli" de către Diana Bulgaru, managerul programului Grassroots Moldova. Proiectul vizează extinderea accesului la fotbal în rândul comunităților locale, cu accent pe copii.
În cadrul intervențiilor, participanții au avut ocazia de a împărtăși idei și propuneri privind îmbunătățirea infrastructurii fotbalistice în regiunea de sud. Importanța dezvoltării sustenabile a fotbalului a fost subliniată în discursurile susținute de către antrenorii, reprezentanții cluburilor de fotbal din regiune, dar și a autorităților locale.
„Fotbalul ocupă locul 1 în preferințele sportive ale comunității noastre. Noi însă ne dorim ca acesta să fie practicat de la mic la mare cât mai des. Pentru astfel de inițiative, în Sadaclia, am construit un teren de fotbal unic în raion, cu suprafață naturală și sistem de irigare. Organizăm competiții lunare și anuale, oferind comunității noastre oportunitatea de a se implica activ în acest sport îndrăgit de toți.”, afirmă Ion Galeru, primarul s.Sadaclia din Basarabească.
„Suntem bucuroși să contribuim la elaborarea noii Strategii FMF 2025/2030. Școala sportivă din Cantemir a avut un rol esențial în formarea echipei naționale ale Moldovei, prin astfel de jucători precum Sergiu Epureanu și Alexandru Epureanu. Vom continua să descoperim noi talente și să promovăm fotbalul în rândul maselor. Suntem convinși că astfell de evenimente vor aduce beneficii semnificative Republicii Moldova în dezvoltarea sa.", susține Ion Cabac, Directorul ȘS Cantemir.
Seminarul a reprezentat un pas semnificativ în direcția consolidării fundamentului pentru Strategia FMF 2025-2030, evidențiind angajamentul continuu al FMF pentru dezvoltarea durabilă și promovarea sportului rege în rândul comunității fotbalistice.
„Prin promovarea fotbalului de mase și introducerea de clase specializate de fotbal în școli, ne dorim să oferim un impuls nou pentru tinerii sportivi. Toate aceste obiective au fost conturate și au fost indicate căile de realizare pentru noua Strategie FMF 2025/2030. Ne propunem ca în următorii 5 ani să avem un salt nou, să ridicăm nivelul de performanță al selecționatelor și să ne bucurăm de rezultate care să contureze o perspectivă promițătoare pentru fotbalul moldovenesc.", confirmă Victor Stînă, Președintele Asociației Raionale Cimișlia.
Cel de-al patrulea workshop marchează sfârșitul seriilor de seminare cu participarea managerilor FMF și a comunității fotbalistice din regiuni, în drumul spre conturarea viitoarei Strategii FMF 2025-2030. Urmează etapa de sinteză a ideilor adunate pe parcursul acestor 4 întâlniri și de definitivare a noilor direcții de dezvoltare a Federației Moldovenești de Fotbal pentru următorii 5 ani.
Citește și...
Leonid Oleinicenco, despre Strategia FMF 2025/2030
Serghei Butelschi, despre Strategia FMF 2025/2030
Al patrulea workshop regional în cadrul procesului de elaborare a noii Strategii FMF 2025/2030