• Fii alături de Echipa Țării

ISTORIA CAMPIONATULUI MOLDOVEI, EDIȚIA 2002/03 (partea II)

28 aug 2022 de Andrei Prodan

În sezonul 2002/03 al Diviziei A au luat parte trei echipe care încă 11 ani în urmă apărau culorile republicii în campionatul URSS, iar în primii ani de independență dictau moda în fotbalul moldovenesc. Este vorba de Tiligul Tiraspol, Olimpia Bălți și Dinamo Bender, urmașa lui FC Tighina.

Înaintea campionatului locul formației Cimentul Râbnița a fost luat de o ală echipă din această localitate, Iskra. Fortuna Edineț a devenit farm-clubul lui Nistru Otaci, evoluând sub denumirea Nistru-2 Edineț. CSA Buiucani și-a schimbat denumirea revenind la titulatura FCA Victoria Chișinău, iar Trachia-U Taraclia a devinit pur și simplu Trachia. După un an de „exil” în Divizia B a revenit în eșalonul secund al fotbalului nostru FC Orhei, echipă care sub denumirea Răut a evoluat în Divizia A încă din 1993.

 

Principala favorită la titlu era Tiligul, formație care în sezonul precedent a pierdut locul în Divizia Națională după ce, surprinzător, a cedat în barajul de menținere/promovare în fața Politehnicii, 1-2. În prima etapă, care a avut loc pe 3 august 2002, tiraspolenii n-au jucat deoarece meciul lor cu Nistru-2 a fost amânat pentru 28 august. În runda inaugurală a avut loc și un caz ieșit din comun. Partida FC Orhei – Unisport-Auto a fost întrerupt din cauza unei ploi torențiale. Rejucarea de pe 14 august a dat câștig de cauză oaspeților, 4-1 (au marcat: Scrupschi – 2, Onica, Gațcan, respectiv Maximov).

 

Tiligul a început în forță. În primele 7 etape „roș-albaștrii” au obținut tot atâtea victorii, iar în primele 6 meciuri n-au primit niciun gol, câștigând în fața echipelor Olimpia (3-0, acasă), Energetic (5-0, în deplasare), Trachia (6-0, a.), Nistru-2 (3-0, d.), Dinamo (1-0, d.), Politehnica-2 (4-0, a.). Primul gol în poarta tiraspolenilor l-a marcat Grițuc de la FCA Victoria pe 21 septembrie. Cu toate acestea Tiligul a învins cu 3-1 (pentru oaspeți au marcat Grosu, Hromțov și Ivahnenco). Abia în etapa a 8-a (28 septembrie) „roș-albaștrii” au pierdut primele puncte, jucând la egaliate, 0-0, în derby-ul cu Sheriff-2. Iar în runda următoare (5 octombrie) au suferit și prima înfrângere, 2-3, în deplasare cu Zimbru-2. După 12 minute gazdele conduceau cu 2-0 (au înscris Hiloti și Dragovozov). Până la pauză Ivahnenco a redus din handicap (min. 39). Hromțov a restabilit egalitatea în min. 55, dar „galben-verzii” au reușit să marcheze golul victoriei în min. 66 prin Stăvilă. În clasament tiraspolenii au continuat să fie pe primul loc (22 p.), fiind urmați la mică distanță de Olimpia, Unisport-Auto (ambele cu câte 20 p.) și Zimbru-2 (19 p.).

Secvență din derby-ul chișinăuian Politehnica-2 – FCA Victoria, 0-1, disputat pe 3 august 2002 în cadrul etapei inaugurale a Diviziei A

 

Până la sfârșitul primei părți a campionatului Tiligul nu și-a mai permis greșeli, obținând 4 victorii consecutive și și-a mărit avantajul față de ocupanta locului doi până la 5 puncte.

Clasamentul turului: 1. Tiligul – 34 p., 2. Zimbru-2 – 29 p., 3. Olimpia – 28 p., 4. Unisport-Auto – 27 p., 5. Iskra – 23 p., 6. Dinamo – 20 p., 7. Sheriff-2 – 17 p., 8. FCA Victoria – 15 p., 9. FC Orhei – 15 p., 10. Nistru-2 – 12 p., 11. Universitatea – 10 p., 12. Politehnica-2 – 9 p., 13. Energetic – 7 p., 14. Trachia – 7 p. În clasamentul golgheterilor conducea Hromțov (Tiligul) cu 18 goluri la activ, urmat de Țaranu (Olimpia) – 15 g., Grițuc (FCA Victoria) – 10 g., Pisnic (Zimbru-2) – 7 g.

 

A doua parte a sezonului de asemenea a decurs sub semnul dominării echipei tiraspolene. Tiligul a suferit doar două înfrângeri, ambele în deplasare. În etapa a 15-a (meciul a fost amânat și s-a jucat pe 16 aprilie) în fața Olimpiei, 0-1 (gol: Boghiu), iar în etapa a 23-a (17 mai) în disputa cu Iskra, 0-2 (marcatori: Popov și Jicul).

Astfel, de medaliile de aur s-au învrednicit: portarii – Evgheni Matiughin, Evgheni Țucanov; fundașii – Leonid Tofan, Victor Verbețchi, Serghei Uzun, Serghei Tatarciuc, Eduard Grosu, Serghei Matveev; mijlocași – Vlad Iudin, Alexandr Șatalov, Valentin Ivahnenco, Evgheni Gordienco, Serghei Ragulin, Alexei Gridniov, Iuri Iuraș, Serghei Grjibovschi, Dumitru Plămădeală, Nicolai Ciorbadji, Stanislav Agafonov, Serghei Vîbivanțev, Oleg Ciupac; atacanții – Oleg Hromțov, Alexandr Gheorghiev, Alexandr Maximov. Antrenor principal – Evgheni Șincarenco, antrenor secund – Alexandr Camaldinov.

 

O evoluție foarte slabă a avut Trachia, echipă care în sezonul 2001/02 la un moment dat lupta chiar pentru un loc pe podiumul de premiere. După tur echipa din Taraclia ocupa ultimul loc cu doar 7 puncte la activ. Mai mult decât atât, meciurile Energetic – Trachia (pe teren 0-0) și Politehnica-2 – Trachia (pe teren 0-1) au fost omologate cu victorii ale gazdelor „la masa verde”, pentru că oaspeții au utilizat un jucător nelegitimat.

În retur formația de la sudul republicii a reușit să adune un singur punct: 0-0, acasă, cu Politehnica-2 în etapa a 24-a (24 mai). Iar în etapa a 20-a (26 aprilie) a suferit cea mai severă înfrângere dintre toate competitoarele: 0-8, în deplasare, cu Olimpia. Este interesant faptul că cele 8 goluri au fost marcate de 7 jucători: Iasnogor – 2, Cereș, Pernai, Abdulcadîrov, Scalețchi, Boghiu și Usatenco.

 

Medaliile de bronz și dreptul de participare la barajul de promovare/menținere în Divizia Națională l-au obținut tinerii fotbaliști de la Unisport-Auto. Partida cu Politehnica s-a disputat la 16 iunie 2003 pe stadionul Republican din Chișinău. Mai buni sau dovedit a fi reprezentanții Diviziei A, care au învins cu 2-0. Au marcat: Cojusea (min. 19) și M. Andronic (min. 86). Ilie Vieru, antrenorul învingătorilor a utilizat în acel meci următorul „11”: Stratulat, M. Andronic, M. Cebotari, Razdorojnîi, Postu, Onica, Guțu, Miron (Rîbacov, 90+1), Gațcan, Damir (Bezimov, 88), Cojusea.

Golgheter al competiției a devenit Hromțov (Tiligul), care a marcat 31 de goluri. El a fost urmat de Cojusea (Unisport-Auto) și Țaranu (Olimpia) – câte 15 g., Pisnic (Zimbru-2) – 12 g., Gheorghiev (Tiligul) – 11 g.

 

• În sezonul 2002/03, Divizia B a avut următoarea structură: 28 de echipe au fost repartizate conform criteriului geografic în 2 serii (Nord și Sud), în ambele evoluând câte 14 formații.

• În competiţie au fost incluse următoarele formaţii noi: seria Nord – FC Florești, Liceul sportiv Chișinău, Roso Floreni, FC Soroca; seria Sud – Universitatea-2 Comrat.

• Înaintea campionatului FC Sculeni și-a schimbat numele în FC Sculeni-Prut (seria Nord), iar Abas Cahul a devenit FC Cahul-Abas (seria Sud).

• Formația Intersport-Aroma din Chișinău s-a mutat la Cobusca Nouă, raionul Anenii Noi.

• După etapa a 2-a s-a retras din campionat Rapid Cărpineni (seria Sud), iar după etapa a 6-a a abandonat competiția CORD Bădiceni (seria Nord).

• În ediţia 2002/03 a evoluat un singur „farm-cluburi” (în seria Sud): Universitatea-2 Comrat.

• Cea mai mare diferenţă de scor a fost înregistrată în meciurile: FC Sculeni-Prut – FC Florești 12-1 (1 septembrie 2002) – în seria Nord; Locomotiva Basarabeasca – FC Tvardița 8-0 (18 mai 2003) – în seria Sud.

Tiligul Tiraspol, campioana Diviziei A, ediția 2002/03.