• Поддержи национальную сборную

ISTORIA CAMPIONATULUI MOLDOVEI, EDIȚIA 1995/96 (partea II)

22 mai 2022 de Andrei Prodan

Spre deosebire de ediția precedentă a Diviziei A în sezonul 1995/96 pentru cele două foi de calificare în primul eșalon valoric și cele două locuri de participare la meciurile de baraj au concurat doar 4 formații: Locomotiva Basarabeasca, Ciuhur comuna Ocniţa, Victoria Cahul și Attila Ungheni. Ultima înaintea începerii campionatului și-a schimbat numele din Delia după ce a fost preluată de omul de afaceri Constantin Purcel, președintele firmei „Agro-Comsetra”.

Au cedat pozițiile din ediția trecută Gloria-Cvarc Edineț, dar mai ales Vierul Sângerei, care a luptat pentru evitarea retrogradării.

 

În sezonul 1995/96 în Divizia A au evoluat un număr record de echipe – 22. Pe lângă cele trei echipe promovate din Divizia B (Olimpia-2 Bălţi, Zimbru-2 Chişinău și Moldova Slobozia Mare) în competiție au mai fost incluse cluburile, Cimentul Râbniţa și MIF Mălăieşti, Grigoriopol. Cristalul Fălești care a retrogradat din Liga Națonală și-a schimbat numele în Spicul. A revenit pe arena republicană și formația din Căușeni sub denumirea Agro-Sind (vă reamintim că în sezonul 1993/94 Sinteza Căușeni a retrogradat din Liga Națională, iar în ediția următoare a refuzat să participe în Divizia A).

 

Turneul a demarat la fel ca și Liga Națională pe 2 august 1995. În prima etapă s-au întâlnit formațiile care în clasamentul final aveau să ocupe locurile 2 și 3, Ciuhur și Attila. Oaspeții au obținut victoria cu scorul de 3-1. Un hat-trick a reușit S. Canțîru (min. 36, 52, 75), iar pentru gazde a marcat O. Televca (min. 79).

 

După etapa a 5-a pe primele locuri se situau: 1. Locomotiva – 13 puncte, 2-4. Gloria-Cvarc, Attila și Lims-Vital – câte 11 p. (toate aceste echipe n-au suferit nicio înfrângere), 5. Migdal – 10 p.

 

În etapa a 8-a Izvoraș a învins Attila cu 1-0 (gol marcat de Vasile Spînu în penultimul minut de joc), iar în etapa a 11-a prima înfrângere a suferit Locomotiva, care a fost învinsă în deplasare de Victoria (au înscris I. Melnicenco în min. 35 și A. Vîrlan în min. 66). Situația din fruntea clasamentului a devenit următoarea: 1-2. Locomotiva și Attila – câte 24 p., 3. Ciuhur – 21 p., 4. Migdal – 20 p., 5. Spicul S.G. – 19 p., 6. Lims-Vital – 17 p.

 

După ce s-a constatat că în meciul Izvoraș – Attila pentru gazde a evoluat un jucător suspendat, formației din Ungheni i s-a acordat victorie tehnică. Astfel, singura înfrângere din tur Attila a suferit-o în etapa a 16-a în partida din deplasare cu cu Gloria-Cvarc, 1-3.

 

Clasamentul turului se prezenta astfel: 1. Attila – 50 p., 2. Locomotiva – 38 p., 3. Ciuhur – 37 p., 4-5. Victoria și Migdal – câte 36 p., 6. Răut – 35 p., 7. MIF – 34 p., 8. Spicul S.G. – 33 p., 9-10. Gloria-Cvarc și Tiras – câte 32 p., 11. Lims-Vital – 30 p., 12. Olimpia-2 – 28 p., 13. Cimentul – 27 p., 14-16. Vierul, Moldova și Spicul F. – câte 26 p., 17. Zimbru-2 – 25 p., 18. Dumbrava – 24 p., 19-20. Agro-Sind și Bucuria – câte 15 p., 21-22. Prut și Izvoraș - câte 13 p.. În clasamentul golgheterilor lider era Eduard Blănuță (Spicul S.G.) – 16 goluri.

 

În primele două etape ale returului lidera a suferit tot atâtea înfrângeri spre deosebire de principalele urmăritoare. Astfel, în derby-ul etapei a 22-a Ciuhur a învins în deplasare Attila cu 2-0, luându-și revanșa pentru înfrângerea din etapa inaugurală. S-au evidențiat E. Guțu (min. 50) și V. Revenco (min.82). Locomotiva a obținut victoria tot pe teren străin în fața echipei secunde a Zimbrului, 1-0. Unicul gol a fost marcat de A. Morev în minutul 5. În runda următoare „feroviarii” au trecut de Dumbrava cu 4-1, iar Ciuhur a învins-o pe Izvoraș, 2-1. Victoria a câștigat în fața Izvorașului (1-0) și Tirasului (2-0).

 

Vârful clasamentului a primit următoarea configurație: 1. Attila – 50 p., 2. Locomotiva – 44 p., 3. Ciuhur – 43 p., 4. Victoria – 42 p.

 

După un start ezitant Attila și-a revenit și a obținut patru victorii la rând. Cu toate acestea formația din Ungheni a demonstrat un fotbal mult mai modest decât cel din tur. După etapa a 34-a Attila tot era lider (71 p.), fiind urmată de Locomotiva, Ciuhur și Victoria (câte 65 p. fiecare, cu mențiunea că echipa din Basarabeasca a disputat 33 de partide). Aici merită menționată evoluția „feroviarilor” din Cupa Moldovei, care după ce au trecut de reprezentantele Ligii Naționale, Olimpia Bălți și Tighina Bender, s-au calificat în semifinale unde au cedat în fața viitoarei câștigătoare, Constructorul-93 Chișinău, 1-4, 2-1.

Locomotiva Basarabeasca a devenit a treia reprezentantă a Diviziei A (după Nistru Cioburciu și Tricon Cahul), care a ajuns în faza semifinalelor Cupei Moldovei.

 

Finalul campionatului în Divizia A a fost unul extrem de tensionat. În etapa a 37-a Attila a învins Gloria-Cvarc, 2-1, datorită golurilor marcate de A. Jdan (min. 14) și I. Homițchi (min. 51), respectiv V. Pascari (min. 78) și continua să se mențină în fruntea clasamentului cu 77 de puncte. Pe locurile următoare se aflau: 2. Ciuhur – 74 p., 3. Locomotiva – 71 p. (36 jocuri), 4. Victoria – 71 p. Dar deja în runda următoare unghenenii pierd la Sângeriei, 0-2. Și cu toate că în etapa a 39-a Attila învinge Locomotiva cu 1-0, prin golul marcat de A. Jdan (min. 40), urmează o partidă „nulă” cu Bucuria.

 

17 aprilie 1996. Secvență din meciul Constructorul-93 Chișinău – Locomotiva Basarabeasca, 4-1,din cadrul semifinalelor Cupei Moldovei. În luptă O. Șișchin și V. Basarab.

În ultima rundă, disputată pe 12 iunie 1996, Victoria și Attila au jucat la egalitate, 1-1. Oaspeții au deschis scorul prin S. Canțîru (min. 17), iar gazdele au egalat datorită golului reușit de D. Panciuc (min. 56). Astfel, ambele echipe au obținut dereptul de a participa la barajul de promovare/menținere în primul eșalon valoric, în timp ce Locomotiva și Ciuhur au promovat direct.

 

Meciurile de baraj urmau să se dispute pe 22 iunie, la Bălți. Victoria a întrecut reprezentanta Ligii Naționale, Torentul Chișinău, 3-2. Eroul partidei a fost A. Melnicenco care a realizat un hat-trick (min. 50, 61 – din penalty, 86), iar pentru formația din capitală au marcat V. Antonov (min. 13) și V. Tabaciuc (min. 58). Întâlnirea dintre Attila și Nistru nu s-a disputat deoarece formația din Cioburciu nu s-a prezentat.

 

Locomotiva a devenit campioană în mare măsură datorită bogatei experiențe de jucător și antrenor a lui Sergiu Sîrbu (cu el la timonă Zimbru a câștigat primele două campionate, în 1992 și 1992/93). Un rol important l-a jucat și Alexandru Pocinciuc, care cu 31 de goluri marcate a devenit golgheterul întrecerii (el a fost urmat de Iurie Musteață (Gloria-Cvarc) – 25 g., Eduard Blănuță (Spicul S.G.) – 23 g., Victor Barîșev (MIF) și Valeri Picus (Migdal) – câte 22 g.). În componența învingătorilor au evoluat: portarii – Ș. Esinencu, A. Belov, jucătorii de câmp – S. Grebeneț, V. Pascari, A. Eni, A. Morev, A. Pocinciuc, O. Ciobanu, V. Chiseoglo, A. Chivalov (căpitanul echipei), D. Răcilă, G. Rotaru, V. Maslennicov, Iu. Rossip, V. Basarab, A. Vîblov, S. Sîrbu (antrenor-jucător), O. Poian, V. Chițan, M. Acbaș, O. Semcov, I. Mațanschi, O. Dmitriev, A. Dezamă, V. Semionov, N. Dulghieru. Antrenor – Victor Hadjiu.

• Iniţial, Divizia B a avut următoarea structură: 45 de echipe au fost repartizate conform criteriului geografic în 3 serii (Nord – 15 formaţii, Centru – 16, Sud – 14).

• Pe parcurs, au abandonat competiţia 10 colective: Spicul Floreşti (în primele trei ediţii de campionat a evoluat în Divizia A), Zorile Moldovei Doltu, Nord Gârbova, Cimentul Rezina și Nistru Vertiujeni, toate din seria Nord; Catalan Ghidighici, Motorul Corneşti și Botna Zâmbreni din seria Centru; Rapid Lărguța și Victoria Chioselia Mare din seria Sud. FC Costești din seria Centru a fost exclusă.

• Formaţia Nistru-2 Otaci a înlocuit în seria Nord echipa Nord Gârbova.

• După etapa a 9-a, Avangard Comrat şi-a schimbat denumirea în Bugeac-2.

• În sezonul 1995/96, în competiţia Diviziei B au fost incluse următoarele formaţii: Cristalul Ghindeşti, Nistru-2 Otaci, Roma Bălţi, Speranţa Drochia (după ce în 1994 retrogradase din Divizia A, în ediţia 1994/95 n-a evoluat în campionat) din Seria Nord; Flacăra Căţăleni, Stimold Chişinău din seria Centru; Avântul Nimoreni, Locomotiva-2 Basarabeasca şi Sindicat Chişinău din seria Sud.

• Au efectuat o rocadă echipele Gloria Corcmaz, Ştefan Vodă şi Rapid Cărpineni, Hânceşti, care în sezonul precedent au evoluat în seria Sud şi, respectiv, Centru.

• Cel mai categoric scor al ediţii a fost înregistrat la meciul Roma Bălți – Flacăra Nimereuca 14-0,

disputat pe 16 iunie 1996.

• Cele mai multe goluri (16) au fost marcate la meciul Locomotiva-2 Basarabeasca – Bugeac-2 Comrat, 13-3, disputat pe 17 septembrie 1995. În această partidă jucătorul formației gazdă, Iurie Rossip, a înscris 8 goluri.

• Câte 6 goluri într-un meci au reușit să marcheze Sergiu Basiul (în meciul Tiras – Frigușor, 6-3, care a avut loc pe 3 septembrie 1995) și Fiodor Curtov (în partida FC Corten – Bugeac-2, 13-0, disputată pe 24 martie 1996).

• În Divizia B, sezonul 1995/96, au evoluat patru „farm-cluburi” (Nistru-2 Otaci, Agro-2 Chişinău, Bugeac-2 Comrat, din Liga Națională, și Locomotiva-2 Basarabeasca, din Divizia A). În ediţia precedentă asemenea echipe au fost trei, două dintre care, Olimpia-2 şi Zimbru-2, au devenit campioane.

• Cea mai strânsă luptă pentru promovare a avut loc în seria Centru, unde ULIM-TEBAS și Stimold (ambele din Chişinău) au acumulat același număr de puncte. Au promovat ambele: ULIM-TEBAS – direct, iar Stimold după ce a fuzionat cu MIF Mălăieşti.

• Golgheteri în seriile lor au devenit: Dumitru Iasnogor (Roma Bălți) – 17 goluri; Valeriu Focșa (Zarea Hlinaia, Slobozia) – 15 goluri; Fiodor Curtov (FC Corten) – 19 goluri.

• În sezonul 1996/97 Divizia B a suferit modificări esenţiale: au fost organizate numai două serii a câte 14 și 16 echipe fiecare.

Locomotiva Basarabeasca, campioana Diviziei A în sezonul 1995/96. Rândul de sus (de la stângala dreapta): I. Pascal (președintele clubului), V. Popescu (sponsorul echipei), A. Chivalov, Ș. Esinencu,A. Vâblov, O. Ciobanu, A. Morev, V. Pascari, V. Hadjiu (antrenor), M. Gherșcovici (director tehnic),V. Andreev (medic), D. Sliv (administrator). Rândul de jos: S. Sîrbu (antrenor-jucător), D. Răcilă, S.Grebeneț, A. Eni, G. Rotaru, V. Chiseoglo, O. Poian, V. Chițan, A. Podgurschi (maseur).