• Fii alături de Echipa Țării

Frumoasele noastre duminici. Casa Ofițerilor Bălți

13 feb 2022 de Andrei Prodan

Primul trofeu republican pe care l-a câștigat o echipă de fotbal din Bălți a fost Cupa Moldovei. Se întâmpla în anul 1948, iar formația care obținea acest succes se numea ”Dom Ofițerov” (traducere din rusă: ”Casa Ofițerilor”). După cum putem înțelege din denumire, D.O. era echipă militară (în unele surse mai purta și denumirea Zvezda sau Steaua în limba română).

 

Casa Ofițerilor a fost fondat în 1948. În același an a câștigat Cupa orașului Bălți și a obținut dreptul de a participa în Cupa RSS Moldovenești. Turneul la care au luat parte 34 de echipe s-a disputat în perioada 26 septembrie – 17 octombrie. Favorită era considerată Dinamo Chișinău, formație care a câștigat trofeul trei ani consecutiv (1945-1947). Însă în ultimul act al competiției au ajuns D.O. Bălți și Burevestnik Bender.

Finala s-a disputat pe stadionul Dinamo din capitală. Formația din Bender a deschis scorul, însă bălțenii au reușit să răstoarne situația și să învingă cu 2-1. A fost primul și totodată ultimul succes al unei echipe din Bălți în Cupa RSSM.

Pentru învingători au evoluat: A. Nepomneașcii, G. Grebennicov, Iu. Perestoronin, V. Siusiukin, A. Zaharov, V. Hovriuta, P. Kalamurza, V. Titov, N. Ponomariov, A. Barîșev, A. Dubrovski.

Antrenor-jucător si căpitan al echipei a fost Iuri Perestoronin. După demobilizare el a rămas la Bălți. În 1957 a devenit antrenor principal la Lokomotiv din localitate. Cele mai mari succese obținute de feroviari sunt asociate de numele lui Iuri Perestoronin. În 1957 echipa a ocupat locul 4 în campionatul RSSM, în 1958 a realizat „eventul”, câștigând campionatul și Cupa orașului, precum și medaliile de bronz ale campionatului RSSM, în 1959 a obținut Cupa orașului și Cupa de iarnă a RSSM (2-1, în finală, cu echipa Uzinei de conserve P. Tkacenko din Tiraspol). Ulterior Iuri Perestoronin a lucrat și la Școala sportivă pentru copii din Bălți, educând o serie de fotbaliști valoroși care au apărat culorile orașului în campionatul URSS.

 

În 1949 Dom Ofițerov Bălți a devenit câștigătoarea campionatului și Cupei orașului (în finală a fost învinsă Lokomotiv, 2-2, 3-0, la rejucare). Militarii destul de bine au evoluat și în campionatul republican. Cu patru etape înainte de final ei ocupau locul 2 în clasament, însă după ce au urmat două înfrângeri usturătoare, 1-7 cu Spartak Tiraspol și 0-2 cu Lokomotiv Chișinău, bălțenii au încheiat competiția pe locul 5.

Ca și în anul precedent Dom Ofițerov Bălți a juns în finala Cupei Moldovei, dar de această dată a suferit înfrângere cu scorul de 1-2 în fața feroviarilor din capitală.

 

13 noiembrie 1950. Echipa Dom Ofițerov Bălți (de la stânga la dreapta): Anatoli Dubrovski, Ghenadi Bajin, Vasili Titov, Boris Osadcii, Grigori Podgorodețki, Nicolai Kalamurza, Vasili Hovriuta, Alexandr Zaharov, Gheorghi Sandomirov, Portlen Adiean, Nicolai Ustimkov. Poză din arhiva lui Boris Osadcii.

 

În 1950 militarii n-au evoluat în campionatul orașului, în schimb al treilea an consecutiv au devenit câștigători ai Cupei Bălților. În drum spre finală ei au învins echipa secundă a feroviarilor cu 9-0, după care au întrecut-o și pe Lokomotiv-1, 1-0. În meciul decisiv s-au întâlnit două echipe militare, D.O. și echipa aviatorilor. Victoria cu scorul de 9-0 au obținut-o discipolii lui Iuri Perestoronin.

Evoluția în Cupa Moldovei a fost de scurtă durată. Deja în turul doi bălțenii au perdut cu 1-3 în fața viitoarei câștigătoare a trofeului, Burevestnik Bender.

 

Peste un an Dom Ofițerov iarăși a devenit campioană a orașului, dar în finala Cupei a fost învinsă de Lokomotiv, 2-4.

De menționat că în anii 1950-1951 pentru echipa militară din Bălți a evoluat Valentin Mirgorodski, jucător embelmatic la Burevestnik, Moldova Chișinău.

 

La sfârșitul lui ianuarie 1952 în RSSM a avut loc reforma administrativ-teritorială, după care republica a fost împărțită în patru districte (Chișinău, Tiraspol, Bălți și Cahul). Astfel, campionatul de fotbal la etapa inițială s-a disputat în districte. La cel din Bălți au luat parte 26 de echipe care au jucat în 6 grupe teritoriale. Câștigătoarele au evoluat în etapa a doua. În finală Dinamo Edineț a învins D.O. Bălți cu scorul de 4-1. De menționat că în acel an dinamoviștii au câștigat medaliile de bronz ale campionatului RSSM.

 

Abia peste 5 ani, în 1957, Dom Ofițerov iarăși și-a făcut apariția pe arena orășenească. Cu toate că a început întrecerea în prima divizie valorică în curând a fost muată în liga secundă. Aici militarii n-au avut concurenți pe măsură, obținând victorii în toate cele 14 meciuri disputate și având un golaveraj de 90-10.

 

Încă peste 5 ani, în 1962, în competițiile orășenești iarăși a apărut echipa militară Zvezda. Formația a debutat în forță. A câștigat campionatul și Cupa de iarnă (în finală a jucat cu Stroitel, 1-1, 2-2, 3-2, după executarea loviturilor de departajare). A devenit campioană a orașului cu următoarea linie de clasament: 10 jocuri, +9=1-0, golaveraj 55-7, puncte – 19. Pe următoarele locuri s-au clasat Stroitel – 16 p. și Lokomotiv – 12 p. Iar în finala Cupei orașului a învins Institutul Pedagogic cu scorul de 2-1.

Cei mai buni jucători din echipă au fost Stângu, discipol al Şcolii de fotbal pentru tineret, Sobolev, Bric (în acel an a fost inclus în TOP-22 cei mai bun fotbaliști ai RSSM), Malinovski (căpitanul echipei), Leașko, Kalekșvili, Salnikov.

În campionatul Moldovei din 1962 au evoluat 40 de formații. În prima etapă ele au fost împărțite în patru grupe, iar cele mai bune 3 echipe se calificau în runda următoare. Zvezda Bălți a devenit câștigătoarea grupei întâi. În faza semifinală, la care au luat parte 6 echipe, militarii au ratat dramatic calificarea în turneul final în dauna viitoarei campioane, Universitatea Chișinău și medaliatei cu argint, Stroitel Bălți.

 

În 1963, Zvezda Bălți iarăși a devenit campioană a orașului, dar în finala Cupei a pierdut în fața lui Lokomotiv, 1-2. După ce echipa s-a retras din campionatul RSSM ea a dispărut definitiv de pe firmamentul fotbalului moldovenesc.

 

Sursă de informare: articolul lui Vladimir HURS despre echipele militare din Bălți. 

 

Dom Ofițerov Bălți, campioană a orașului din 1951. De la stânga la dreapta: Boris Osadcii, Evgheni Latîșev, Zurab Loria, Valentin Mirgorodski, Ivan Hotiun, Nicolai Kalamurza, Anatoli Cipurko, Kovalenko, [?], A. Cianturia, [?]. Poză din arhiva lui Boris Osadcii.