Una dintre cele mai interesante echipe de fotbal din anii ’90 a fost Spumante Cricova, formație care în sezonul 1995/96 a ajuns până în semifinala Cupei Moldovei, iar în campionat a ocupat locul 7, fiind o ”nucă tare” pentru orice adversar.
Pentru prima dată echipa din Cricova a evoluat în eșalonul superior al campionatului RSS Moldovenești în anul 1985. Șahtior (= Minerul) din localitate a fost una din revelațiile turneului.
Campionatul din acel sezon s-a disputat după următoarea formulă: 16 competitoare au fost împărțite în două grupe a câte 8 echipe, iar primele două clasate se calificau în semifinale.
Condusă în teren de experimentatul Alexandr Razarionov, fost jucător la Spartak Riazan cu care a evoluat în campionatul URSS, ”minerii” au ocupat locul 3 în seria Sud, fiind întrecuți doar de viitoarele finaliste ale campioanatului, Textilșcik Tiraspol și Iskra Râbnița. Apropo, ambele meciuri de pe teren propriu în compania liderelor Șahtior le-a câștigat. În clasament formația din Cricova a întrecut echipe cunoscute, precum Nistru Cioburciu, Kolos Fălești sau Avangard Lazovsc (campioana ediției viitoare).
După încheierea sezonului în TOP-22 cei mai buni jucători ai Moldovei au fost incluși și doi fotbaliști de la Șahtior: fundașul Andrei Sizov și mijlocașul Alexandr Razarionov. Plecarea lui Razarionov, care a revenit la Spartak Riazan, s-a răsfrânt asupra evoluției echipei în ediția 1986 pe care ”minerii” au încheiat-o în subsolul clasamentului.
Următoarea apariție a formației din Cricova în campionatul republican o atestăm în 1990. Evoluând sub denumirea Automobilistul, ea a încheiat competiția la mijlocul clasamentului primei subgrupe a Diviziei C (a treia divizie valorică a fotbalului moldovenesc).
În sezonul de primăvră a ediției din 1991 Automobilistul Cricova a ocupat locul 7, iar în toamnă s-a clasat deja pe locul 3.
În această perioadă culorile echipei au fost apărate de: portarii – Vasile Siverțov și Dumitru Lozovan; fundașii – Mihai Asauleac, Vasile Călin, Vladimir Ghiață, Eugen Gorban, Petru Slobodeniuc; mijlocașii – Boris Baranenco, Stanislav Cvasniuc, Nicolae și Sergiu Panuța, Vitalie Petrov, Vladimir Slivca, Ștefan Soltanici, Pavel Viniciuc, Tudor Enin, Valeriu Trușin; atacanții – Gheorghe Arpentin, Igor Carauș, Serghei Machevchin, Ilie Saga, Nicolae Burunciuc, Marin Fratea. Antrenor principal – Nicolae Panuța. Antrenor secund – Vasile Călin.
După înființarea campionatului Republicii Moldova, în primăvara lui 1992, Automobilistul Cricova a fost repartizată în seria Sud a Divizie C pe care a și câștigat-o după o luptă strânsă cu Sinteza Căușeni (ambele echipe au acumulat câte 19 puncte după 14 meciuri jucate).
”11”-le campionilor a fost următorul: Leonid Fionov – Mihai Asauleac, Vasile Călin, Ilie Saga, Petru Slobodeniuc – Boris Baranenco, Nicolae Bedric, Ruslan Moldovan – Igor Carauș, Nicolae Panuța, Sergiu Panuța. Antrenor principal – Nicolae Panuța.
La mijlocul anului 1992 formația a fost preluată de vinificatorul Vasile Țurcanu, președintele firmei ”Inter-Spumante” S.R.L., și și-a schimbat denumirea în Spumante Cricova. Antrenor al echipei a devenit experimentatul Serghei Dubrovin, cel care a câștigat cu Bugeac Comrat prima ediție a Cupei Moldovei.
În decurs de trei sezoane (1992-1995) Spumante a evoluat în Divizia A și de fiecare dată a ocupat locul 3, reușind promovarea în Divizia Națională în ediția 1994/95 împreună cu Constructorul-93 Chișinău și Speranța Nisporeni.
Cel mai reușit sezon din istoria clubului a fost chiar cel de debut în primul eșalon valoric al fotbalului moldovenesc. În campionat Spumante a ocupat locul 7 cu următoarea linie de clasament: +13=8-9, golaveraj 56-31, puncte – 47.
O evoluție excelentă echipa a avut-o în Cupa Moldovei, calificându-se în penultimul act al competiției. În ”șaisprezecimi” Spumante a întrecut în deplasare formația Maiak Chisova cu scorul de 4-0 (au înscris Cantea – 2, Martin, Șișchin). În ”optimi” în două rânduri a învins-o pe Lims-Vital Anenii Noi 2-0 (Gheorghieș, Onofrei) și 2-1 (Codru, R. Moldovan). În ”sferturi” tot de două ori a obținut victorii în confruntarea cu Locomotiva Bălți 2-1 (Cantea – 2) și 6-0 (Pocotilo – 2, O. Ivanov, E. Caras, Gheorghieș, Bădăluță). Abia în semifinale formația din Cricova a fost stopată de deținătoarea trofeului en-titre, Tiligul Tiraspol, 0-2 și 1-3 (Gheorghieș).
În acel sezon pentru Spumante au jucat următorii fotbaliști: portari – Alexei Tătaru, Mihai Pasnicu, Andrian Bogdan; fundași – Sergiu Macari, Ruslan Moldovan, Sergiu Tverdohleb, Igor Carauș, Emil Caras, Oleg Ivanov, Daniel Suciuc; mijlocași – Valentin Lupașcu, Oleg Șișchin, Andrei Martin, Roman Onica, Vladislav Pocotilo, Paul Codru, Daniel Cantea, Gheorghe Rusu, Veaceslav Șișieanu, Marin Chirtoacă; atacanți – Igor Gheorghieș, Cristian Bădăluță, Florin Onofrei, Nicolae Vozian. Pe parcursul sezonului formația a fost antrenată de Corneliu Costăchescu, Sergiu Sârbu și Ilie Carp.
Din păcate, în ediția următoare Spumante Cricova din lipsă de finanțare s-a retras din campionat după etapa a 20-a, împărțind astfel soarta mai multor echipe din fotbalul nostru.
FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. SPUMANTE CRICOVA