Carahasani este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă (sud-estul Republicii Moldova). Localitatea are o suprafaţă de circa 3.78 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 8.76 km. Se află la o distanță de 25 km de orașul Ştefan Vodă și la 125 km de Chișinău. La ultimul recensământ, populaţia satului constituia 3.012 de oameni. Pentru prima dată localitatea Carahasani a fost menționată documentar în anul 1656. I s-a mai zis un timp și Hagi-Hasani (Cara Hasani), în traducere din turcă ”Hasanul Negru”. Potrivit legendei, un oarecare Cara Hasan a venit cu câteva familii de turci și a pus stăpânire pe acest cătun mic, care pe atunci probabil se numea Siliștea Mare.
Până la 3 noiembrie 1994, data înregistrării oficiale a Clubul profesionist de fotbal Migdal SGP S.A., la Carahasani activa echipa Flacăra. Această formație a reușit să evolueze încă în campionatul RSS Moldovenești. Mai mult, în sezonul de primăvară a anului 1991 chiar a devenit campioană a Seriei Sud a Diviziei C. În clasamentul final formația din Carahasani a acumulat 18 puncte, întrecând echipele Nadejda Anenii Noi (17 puncte), Rodina Taraclia și Flacăra Mingir (ambele cu câte 16 puncte).
În ediția a 48-a (ultima) a campionatului republican, cea din toamna lui 1991, Flacăra a ocupat locul 9 (din 16) în Divizia B (al doilea eșalon valoric al fotbalului moldovenesc). Cu toate acestea formația din Carahasani nu a fost admisă la prima ediție a campionatului Republicii Moldova (sezonul de primăvară a anului 1992). Motivul: lipsa condițiilor materal-tehnice (astăzi s-ar spune că n-a trecut licențierea).
Abia în ediția a doua (1992/93) a campionatului independent Flacăra Carahasani din nou apare pe harta fotbalului republican, ocupând locul 7 (din 12) în Seria Centru a Diviziei B. În sezonul următor echipa ocupă deja locul 2 și împreună cu campioana seriei, Constructorul-93 Chișinău (viitoarea deținătoare a titlului național din 1997 și dublă câștigătoare a Cupei Moldovei din 1996 și 2000), obține promovarea în Divizia A.
În cel de-al doilea eșalon al fotbalului moldovenesc formația din Carahasani a jucat în decurs de 5 ani. Între timp echipa a fost preluată de întreprinzătorul Sergiu Panuș și și-a schimbat denumirea în Migdal.
Sergiu Panuș (născut la 31 decembrie 1962), de profesie vinificator, a învățat la Institutul Politehnic din Chișinău. După absolvire, în anul 1985, a fost îndreptat la lucru la Fabrica de vinuri din satul Carahasani, unde a îndeplinit funcția de tehnolog. Ulterior a fost numit director-adjunct la uzina din Olănești. În prima jumătate a anilor ’90 a devenit director al S.A. ”Carahasani-vin” (întreprinderea de două ori a fost distinsă cu Premiul de Stat în domeniul calității). În tinerețe Sergiu Panuș a practicat fotbalul, fiind discipolul cunoscutului antrenor din raionul Strășeni, Vasile Panuș. A evoluat pentru Politehnica Chișinău și Flacăra Carahasani cu care a devenit multiplu campion al raionului Suvorov (în prezent – Ștefan Vodă).
Până în 1998 Migdal Carahasani a evoluat destul de modest, de obicei, obținând locuri la mijlocul clasamentului (1994/95 – locul 12 din 19; 1995/96 – locul 15 din 22; 1996/97 – locul 6 din 14; 1997/98 – locul 10 din 14). Nici în Cupa Moldovei formația n-a reușit performanțe deosebite, doar de trei ori (1994/95, 1996/97 și 1997/98) s-a calificat în șaisprezecimi de finală.
În această perioadă culorile echipei au fost apărate de fotbaliști cunoscuți, precum mijlocașul Alexandr Naumenco (a evoluat în campionatul URSS pentru Avtomobilist/Textilșcik Tiraspol, Bugeac Comrat și Ekibaztuzeț din Kazahstan, a fost finalist al Cupei Moldovei în 1993 cu Dinamo Chișinău), atacanții Alexandr Șirocov (de asemenea a jucat în campionatul URSS la Textilșcik Tiraspol) și Valeriu Picus (ca și Naumenco a evoluat la Bugeac Comrat și Dinamo Chișinău), portarul Alexandr Ricșpun (fost jucător al echipei Plastic Tiraspol, fundașul Oleg Bejenari (în campionatul unional a evoluat în componența echipelor Tighina Bender și Bugeac Comrat, iar cu Tiligul Tiraspol a fost dublu câștigător al Cupei Moldovei, în 1993 și 1994, sau mijlocașul Igor Onilov (și el a prins campionatul URSS, jucând la Textilșcik/Tiligul Tiraspol și Tighina Bender). Antrenor al echipei a fost cunoscutul specialist Nicolai Mandrâcenco.
Cea mai bună evoluție în campionatul Moldovei Migdal a avut-o în ultimul sezon de existență, 1998/99. Înaintea întrecerii formația din Carahasani a încheiat un acord de colaborare cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova și a evoluat sub denumirea Migdal-UASM. Cu toate că a început cu stângul (0-1, în deplasare, cu ULIM-Tebas Chișinău), după meciurile din tur Migdal-UASM ocupa locul 2 cu 35 de puncte la activ. Pe primul loc se afla Zimbru-2 Chișinău (38 puncte), iar locurile 3-4 le ocupau Sheriff-2 Tiraspol și Locomotiva Basarabeasca (ambele cu câte 34 puncte).
În retur o evoluție de excepție a avut-o Energetic Dubăsari, care după prima parte a campionatului ocupa locul 5 cu doar 26 puncte. Cu toate acestea după 29 de meciuri jucate Migdal-UASM devansa formația din Dubăsari cu 2 puncte. Însă în ultima etapă echipa din Carahasani a pierdut în deplasare la Venita Lipcani (1-3), iar Energetic, de asemenea în deplasare, a învins formația Codru-Stimold Chişinău cu 3-0. În clasamentul final pe primul loc s-a situat Zimbru-2 (73 puncte), fiind urmată de Sheriff-2 (68 p.), Energetic (58 p.) și Migdal-UASM (57 p.). Formația din Dubăsari a promovat în Divizia Națională, iar Migdal-UASM din lipsă de fonduri a refuzat să participe la meciurile barajului de promovare/retrogradare în DN contra echipei Unisport Chișinău.
Din lotul echipei Migdal-UASM Carahasani în sezonul 1998/99 au făcut parte: Dragomir, Iliușin, Antonov, Golubțov, Chirianov, Moldovan, Zlatov, Zavalișco, David, Colesnic, Lelenco, Baltag, Scutelnic, Șișianu, Veveriță, A. Sârbu, Anghel, Roic, Malinovschi, Braslavschi, Onilov, Malic. Antrenor – Valeriu Jmurco.
Atacantul Vitalie David, cu 19 goluri la activ, a împărțit locurile 2-3 cu Veaceslav Bugneac (Sheriff-2) în TOP-ul golgheterilor campionatului, fiind întrecuți doar de Veaceslav Untilă (Dumbrava Cojușna/Petrocub-Spicul Sărata Galbenă), care a avut 23 de reușite.
FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. MIGDAL CARAHASANI