• Support National Team

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. MIGDAL CARAHASANI

30 mai 2021 de Andrei Prodan

Carahasani este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă (sud-estul Republicii Moldova). Localitatea are o suprafaţă de circa 3.78 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 8.76 km. Se află la o distanță de 25 km de orașul Ştefan Vodă și la 125 km de Chișinău. La ultimul recensământ, populaţia satului constituia 3.012 de oameni. Pentru prima dată localitatea Carahasani a fost menționată documentar în anul 1656. I s-a mai zis un timp și Hagi-Hasani (Cara Hasani), în traducere din turcă ”Hasanul Negru”. Potrivit legendei, un oarecare Cara Hasan a venit cu câteva familii de turci și a pus stăpânire pe acest cătun mic, care pe atunci probabil se numea Siliștea Mare.

 

Sergiu PANUȘ, directorul S.A. ”Carahasani-vin” și președintele clubului de fotbal Migdal Carahasani

Până la 3 noiembrie 1994, data înregistrării oficiale a Clubul profesionist de fotbal Migdal SGP S.A., la Carahasani activa echipa Flacăra. Această formație a reușit să evolueze încă în campionatul RSS Moldovenești. Mai mult, în sezonul de primăvară a anului 1991 chiar a devenit campioană a Seriei Sud a Diviziei C. În clasamentul final formația din Carahasani a acumulat 18 puncte, întrecând echipele Nadejda Anenii Noi (17 puncte), Rodina Taraclia și Flacăra Mingir (ambele cu câte 16 puncte).

 

În ediția a 48-a (ultima) a campionatului republican, cea din toamna lui 1991, Flacăra a ocupat locul 9 (din 16) în Divizia B (al doilea eșalon valoric al fotbalului moldovenesc). Cu toate acestea formația din Carahasani nu a fost admisă la prima ediție a campionatului Republicii Moldova (sezonul de primăvară a anului 1992). Motivul: lipsa condițiilor materal-tehnice (astăzi s-ar spune că n-a trecut licențierea).

 

Abia în ediția a doua (1992/93) a campionatului independent Flacăra Carahasani din nou apare pe harta fotbalului republican, ocupând locul 7 (din 12) în Seria Centru a Diviziei B. În sezonul următor echipa ocupă deja locul 2 și împreună cu campioana seriei, Constructorul-93 Chișinău (viitoarea deținătoare a titlului național din 1997 și dublă câștigătoare a Cupei Moldovei din 1996 și 2000), obține promovarea în Divizia A.

 

În cel de-al doilea eșalon al fotbalului moldovenesc formația din Carahasani a jucat în decurs de 5 ani. Între timp echipa a fost preluată de întreprinzătorul Sergiu Panuș și și-a schimbat denumirea în Migdal.

Sergiu Panuș (născut la 31 decembrie 1962), de profesie vinificator, a învățat la Institutul Politehnic din Chișinău. După absolvire, în anul 1985, a fost îndreptat la lucru la Fabrica de vinuri din satul Carahasani, unde a îndeplinit funcția de tehnolog. Ulterior a fost numit director-adjunct la uzina din Olănești. În prima jumătate a anilor ’90 a devenit director al S.A. ”Carahasani-vin” (întreprinderea de două ori a fost distinsă cu Premiul de Stat în domeniul calității). În tinerețe Sergiu Panuș a practicat fotbalul, fiind discipolul cunoscutului antrenor din raionul Strășeni, Vasile Panuș. A evoluat pentru Politehnica Chișinău și Flacăra Carahasani cu care a devenit multiplu campion al raionului Suvorov (în prezent – Ștefan Vodă).

 

Până în 1998 Migdal Carahasani a evoluat destul de modest, de obicei, obținând locuri la mijlocul clasamentului (1994/95 – locul 12 din 19; 1995/96 – locul 15 din 22; 1996/97 – locul 6 din 14; 1997/98 – locul 10 din 14). Nici în Cupa Moldovei formația n-a reușit performanțe deosebite, doar de trei ori (1994/95, 1996/97 și 1997/98) s-a calificat în șaisprezecimi de finală.

MIGDAL Carahasani în anul 1995. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Grigore Țugui (medic), Igor Pântea, Andrei Ciurchin, Veaceslav Drugalău, Dumitru Fesenco, Ion Roșca (administrator). Rândul de mijloc: Dumitru Pântea (antrenor), Nicolai Mandrâcenco (antrenor principal), Dumitru Noscov, Marin Murzac, Iuri Pașnic, Sergiu Panuș (președintele clubului), Serghei Scutelnic, Serghei Deadinciuc, Veaceslav Iusuz, Anatolie Cazacu (vice-președintele clubului), Igor Onilov. Rândul dejos: Valeriu Picus, Alexandr Șirocov, Oleg Bejenari, Alexandr Ricșpun, Alexandr Naumenco, Tudor Ceban, Egor Savin

În această perioadă culorile echipei au fost apărate de fotbaliști cunoscuți, precum mijlocașul Alexandr Naumenco (a evoluat în campionatul URSS pentru Avtomobilist/Textilșcik Tiraspol, Bugeac Comrat și Ekibaztuzeț din Kazahstan, a fost finalist al Cupei Moldovei în 1993 cu Dinamo Chișinău), atacanții Alexandr Șirocov (de asemenea a jucat în campionatul URSS la Textilșcik Tiraspol) și Valeriu Picus (ca și Naumenco a evoluat la Bugeac Comrat și Dinamo Chișinău), portarul Alexandr Ricșpun (fost jucător al echipei Plastic Tiraspol, fundașul Oleg Bejenari (în campionatul unional a evoluat în componența echipelor Tighina Bender și Bugeac Comrat, iar cu Tiligul Tiraspol a fost dublu câștigător al Cupei Moldovei, în 1993 și 1994, sau mijlocașul Igor Onilov (și el a prins campionatul URSS, jucând la Textilșcik/Tiligul Tiraspol și Tighina Bender). Antrenor al echipei a fost cunoscutul specialist Nicolai Mandrâcenco.

 

Cea mai bună evoluție în campionatul Moldovei Migdal a avut-o în ultimul sezon de existență, 1998/99. Înaintea întrecerii formația din Carahasani a încheiat un acord de colaborare cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova și a evoluat sub denumirea Migdal-UASM. Cu toate că a început cu stângul (0-1, în deplasare, cu ULIM-Tebas Chișinău), după meciurile din tur Migdal-UASM ocupa locul 2 cu 35 de puncte la activ. Pe primul loc se afla Zimbru-2 Chișinău (38 puncte), iar locurile 3-4 le ocupau Sheriff-2 Tiraspol și Locomotiva Basarabeasca (ambele cu câte 34 puncte).

 

În retur o evoluție de excepție a avut-o Energetic Dubăsari, care după prima parte a campionatului ocupa locul 5 cu doar 26 puncte. Cu toate acestea după 29 de meciuri jucate Migdal-UASM devansa formația din Dubăsari cu 2 puncte. Însă în ultima etapă echipa din Carahasani a pierdut în deplasare la Venita Lipcani (1-3), iar Energetic, de asemenea în deplasare, a învins formația Codru-Stimold Chişinău cu 3-0. În clasamentul final pe primul loc s-a situat Zimbru-2 (73 puncte), fiind urmată de Sheriff-2 (68 p.), Energetic (58 p.) și Migdal-UASM (57 p.). Formația din Dubăsari a promovat în Divizia Națională, iar Migdal-UASM din lipsă de fonduri a refuzat să participe la meciurile barajului de promovare/retrogradare în DN contra echipei Unisport Chișinău.

 

Din lotul echipei Migdal-UASM Carahasani în sezonul 1998/99 au făcut parte: Dragomir, Iliușin, Antonov, Golubțov, Chirianov, Moldovan, Zlatov, Zavalișco, David, Colesnic, Lelenco, Baltag, Scutelnic, Șișianu, Veveriță, A. Sârbu, Anghel, Roic, Malinovschi, Braslavschi, Onilov, Malic. Antrenor – Valeriu Jmurco.

 

Atacantul Vitalie David, cu 19 goluri la activ, a împărțit locurile 2-3 cu Veaceslav Bugneac (Sheriff-2) în TOP-ul golgheterilor campionatului, fiind întrecuți doar de Veaceslav Untilă (Dumbrava Cojușna/Petrocub-Spicul Sărata Galbenă), care a avut 23 de reușite.