• Fii alături de Echipa Țării

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. PLASTIC TIRASPOL

28 mar 2021 de Andrei Prodan

Pe data de 11 septembrie 1960, la Tiraspol, a fost fondată uzina Moldavizolit, producător și furnizor a unei game largi de materiale izolatoare electrice, țevi și tije din fibră de sticlă și textolit, dielectrici cu microunde, etc. În anii ’80, Moldavizolit era o întreprindere de frunte din Uniunea Sovietică, asigurând piața materialelor dielectrice din URSS și Europa de Est cu aproape 85%.

 

Avea uzina și echipă de fotbal care se numea Plastic și care evolua cu succes nu numai în competițiile orășenești, ci și în cele republicane.

Prima apariție în campionatul RSS Moldovenești a formației Plastic Tiraspol o înregistrăm în sezonul 1975, când a luat locul în Grupa I (primul eșalon valoric al fotbalului moldovenesc) a echipei Stroitel Tiraspol. Debutul a fost nereușit: ultimul loc în clasament, o singură victorie și o egalitate în cele 22 de meciuri disputate și un golaveraj dezastruos, 10-93.

 

Fotbaliștii formațiilor Plastic Tiraspol și Universității prietenia popoarelor Patrice Lumumba din Moscova după un meci amical. Sursa foto: arhiva lui Piotr Liulenov.

 

În ediția următoare Tiraspolul a fost reprezentat în prima divizie a campionatului iarăși de Stroitel, care a reușit ”eventul”, câștigând medaliile de aur și Cupa Moldovei.

Plastic și-a continuat evoluția în Grupa a II-a (divizia secundă) unde a ocupat locul 4 într-una din serii. În 1977 a fost deja a doua cu 25 de puncte la activ, fiind întrecută doar de echipa Tehnicumului republican de cultură fizică din Chișinău care a acumulat cu un punct mai mult.

În anul 1980 tiraspolenii au obținut cea mai bună performanţă în camionatul RSSM, locul 7. Echipa a fost devansată doar de liderele fotbalului moldovenesc din acea perioadă: Nistru Cioburciu, Kolos Slobozia, Grănicerul Glodeni, Energetic Dubăsari, Avangard Lazovsk și Kolos Fălești.

 

Dar deja peste un an Plastic a ocupat ultimul loc în clasament și a retrogradat.

Ultima apariție în campionatul Moldovei formația din Tiraspol a avut-o în anul 1990, când a evoluat în Seria a 2-a a Diviziei C (al treilea eșalon valoric).

 

Cea mai mare performanță în cadrul Cupei RSSM Plastic a realizat-o în anul 1987 când a ajuns în finala turneului. În partida decisivă, disputată în august pe stadionul Republican din Chișinău, tiraspolenii au fost învinși fără drept de apel de către Stroitel Fălești, scor 1-4. Unicul gol al învinșilor a fost marcat de Orehov.

 

Dar cele mai răsunătoare succese formația uzinei Moldavizolit le-a obținut în competițiile organizate de Asociația sportivă benevolă a sindicatelor ”Moldova”.

În anul 1982 Plastic a devenit prima echipă care a realizat ”eventul”, obținând titlul de campioană și Cupa ASB ”Moldova”.

În campionat au luat parte 16 echipe. Într-o luptă acerbă cu formații de tradiție, precum Vibropribor Chișinău, Zarea Bălți (clasate pe locurile 2, respectiv 3), Moldavkabel Bender, Pișcevik Bălți, Pișcemaș Chișinău, Avtomobilist Bălți, Etalon Chișinău, etc., tiraspolenii au ocupat locul întâi.

În finala Cupei sindicatelor la care au luat parte 115 coletive din toată republica Plastic a întrecut-o pe Avtomobilist Bălți (antrenor – Vladimir Oleanschi).

O evoluție excelentă în acel sezon au avut-o portarul Victor Levâkin, fundașii Serghei Novicov, Anatoli Colesnic (antrenor-jucător), Piotr Liulenov, Serghei Nepociatâi (căpitanul echipei), Piotr Reih, Oleg Țâclear, Mark Kușnițki, mijlocașii și atacanții Serghei Ivanov, Alexandr Puciko, Iuri Cohanenco, Anatoli Crasii (cel mai bun golgheter al echipei), Alexandr Șevcenco, Alexandr Orehov, Victor Truhanov, Victor Țvetcov.

Să menționăm și aportul la acest succes a lui Serghei Cavun, șeful echipei.

 

Plastic Tiraspol, campioana și deținătoarea Cupei ASB ”Moldova” din 1982. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): S. Cavun, O. Țâclear, P. Reih, A. Crasii, A. Orehov, A. Colesnic, P. Liulenov, A. Puciko, S. Ivanov. Rândul de jos: Iu. Cohanenco, M. Kușnițki, S. Novicov, V. Truhanov, V. Levâkin, V. Țvetcov, A. Șevcenco, S. Nepociatâi, P. Covalenco. Sursa foto: arhiva lui Piotr Liulenov.

 

La fel de interesantă a fost și lupta pentru titlul de campioană a ASB ”Moldova” în anul 1985 la care iarăși au participat 16 formații. La turneul final s-au calificat 4 echipe, iar în finală Plastic a întrecu-o pe Prut Ungheni, scor 3-1.

Din lotul echipei au făcut parte: V. Levâkin, I. Dimitriuc, Iu. Cohanenco, A. Colesnic, P. Liulenov, S. Nepociatâi, V. Țvetcov, O. Țâclear, E. Melnic, S. Novicov, P. Reih, M. Kușnițki, V. Iasunic, A. Orehov, A. Crasii, A. Șevcenco, I. Cruc, A. Puciko. Antrenor: Anatoli Colesnic.

 

În 1989, Plastic a stabilit recordul competiției, câștigând medaliile de aur pentru a șasea oară. Cele 28 de competitoare au fost împărțite în două serii a câte 14 echipei. Tiraspolenii au devenit câștigătorii Seriei Sud. După 26 de meciuri disputate (+19=4-3) ei au acumulat 42 de puncte.

În faza finală fotbaliștii uzinei Moldavizolit au obținut 4 victorii în confruntările cu Automobilistul Cricova (1-0 și 6-1) și Bucuria Sângera (3-1 și 3-1). În total tiraspolenii au marcat 72 de goluri și au încasat doar 18. Atacantul Igor Erșov a devenit golgheterul campionatului cu 23 de reușite la activ.

 

Echipa Plastic Tiraspol, campioana ASB ”Moldova” din 1989. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): A. Crasii, A. Orehov, A. Colesnic, O. Țâclear, P. Liulenov. Rândul de mijloc: Iu. Ostrovski, A. Lebedi, Iu. Cohanenco, V. Țvetcov, I. Erșov, V. Iațco. Rândul de jos: Vl. Levâkin, I. Jovteac, V. Truhanov, Vic. Levâkin. Sursa foto: arhiva lui Piotr Liulenov.