• Support National Team

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. UROJAI EDINEȚ

20 sep 2020 de Andrei Prodan

Școala de fotbal din Edineț a dat fotbalului moldovenesc un șir de jucători de certă valoare, precum Alexandru Proțenco, Savelie Semionov, Alexandru Mațiura, Alexandru Spiridon, Mihail Morozov, Iuri Romaniuc, Igor Lambarschi…

 

Fotbalul la Edineț a fost practicat încă în perioada interbelică. Cunoaștem numele jucătorilor (după toate probabilitățile era un club organizat de evreii urbei) care evoluau pentru formația din localitate în anii 1930: Oren Fridman, Iacob Șiț, Niuma Ciort, Iacob Vinokur, Niunia Fridman, Aaron Șvarț, Abram Veintraub, David Liberman, Abram Fridman, Mișa Feinbaum, Baruh Vinokur.

 

După război la Edineț a apărut echipa Dinamo, care în 1952 și 1953 a obținut medaliile de bronz ale campionatului RSS Moldovenești. La această formație și-au început cariera fotbalistică frații Victor și Alexandru Proțenco.

 

Ceva mai târziu pe arena republicană a evoluat Spartak Edineț. Cea mai bună performanță a acestei echipe a fost calificarea în finala Cupei de iarnă a RSSM din 1957. Culorile echipei au fost apărate de Popovschi, Curdin, Șireaev, Soloviov, Baltaga, Derevenciuc, Șuleacov, Fotin, Grinberg, Adochiț, Cebotaroș, Semionov, Turtureanu, Letnicov.

Echipa kolhozului V.I. Lenin din Edineț, vice-campioana RSS Moldovenești din 1972. Sursa foto: Ovidiu Florea, directorul Școlii de sport din Edineț

Omul care a stat la baza succeselor echipei de fotbal din Edineț din anii ’60-’70 a fost Victor Olmada, președintele kolhozului V.I. Lenin.

 

Astfel, în 1966 formația din Edineț a devenit câștigătoarea turneului dotat cu Cupa ziarului ”Tinerimea Moldovei”, repetând acest succes și anul viitor. Din 1967 și până în 1973 (7 ani la rând!) a intrat în posesia celei mai prestigioase competiţii pentru fotbaliştii din mediul rural – Cupa RSSM ”Spicul de Aur”.

 

În 1969 echipa kolhozului Lenin a obținut medaliile de argint ale campionatului republican și a ocupat locul 6 la turneul unional Cupa URSS ”Zolotoi Kolos”. Antrenorul Boris Cebotaroș a condus echipa formată din: Valeriu Andrieș, Vasile Croitor, Boris Osipov, Petru Nistor, Ivan Nistor, Ivan Pleșcan, Alexandru Zvariș, Boris Lebedev, Ivan Pastârnac, Stepan Țveg, Vladimir Gladchih, Mihail Vasin, Valentin Condrahin, Vladimir Russu, Veaceslav Savcenco.

Formația din Edineț șapte ani la rând a câștigat Cupa RSSM ”Spicul de Aur”. Sursa foto: Ovidiu Florea

Cel mai mare succes pe arena republicană echipa din Edineț l-a obținut în 1972 când a devenit prima formație dintr-un centru raional care a devenit campioană a Moldovei. Deoarece în clasamentul final Dinamo Chișinău și echipa kolhozului Lenin au acumulat același număr de puncte, a fost nevoie de a disputa un meci de baraj pentru stabilirea echipei campioane. Partida decisivă s-a jucat la Bălți și a fost condusă la centru de regretatul Leonid Ulanov. Timpul regulamentar și cele 30 de minute de prelungiri n-au dat câștig de cauză nici uneia dintre echipe, 0-0. Loviturile de departajare mai bine le-au executat fotbaliștii din Edineț, 5-2.

 

De medaliile de aur s-au învrednicit: portarii – Gheorghe Nicolaiciuc, Deodor Turtureanu; fundașii – Victor Butenco, Valeriu Muntean, Iov Russu, Nicolae Stefanțev, Alexandru Zvariș, Petru Nistor; mijlocașii – Victor Diaciuc, Valentin Condrahin, Boris Lebedev, Stepan Ogorodnic, Veaceslav Savcenco, Nicolae Caraulan, atacanții – Mihail Vasin, Vladimir Gladchih, Alexandru Mațiura, Ivan Pastârnac, Valentin Prigorschi. Antrenor – Boris Cebotaroș.

 

Mai multe detalii despre istoria echipei din Edineț și evoluția din ”sezonul de aur” din 1972 puteți afla pe blogul Moldova Sport History.

 

În septembrie 1974, formația kolhozului V.I. Lenin și-a schimbat numele în Urojai (= Recolta). Anume sub această denumire a obținut una dintre cele mai răsunătoare victorii din fotbalul moldovenesc din perioada sovietică.

 

În 1977, Urojai Edineț a devenit cea mai bună echipă de fotbal din mediul rural din Uniunea Sovietică, intrând în posesia Cupei URSS „Zolotoi Kolos” (= Spicul de Aur). În cele 5 meciuri din cadrul turneului final al competiției, fotbaliștii noștri au obținut tot atâtea victorii cu un golaveraj 12-2. Mai multe detalii puteți afla pe blogul Moldova Sport History.

Urojai Edineț, posesoarea Cupei URSS „Zolotoi Kolos” din 1977. Sursa foto: Ovidiu Florea

Iată și numele câștigătorilor: portari – Victor Grușco, Gheorghe Nicolaiciuc; fundași – Serghei Dorohin, Alexandru Cricunov, Alexandru Maximov, Valeriu Muntean, Victor Murza, Nicolae Rotaru; mijlocași – Victor Baclanov, Vasile Burmici, Nicolae Doțiuc, Ivan Marjinean, Victor Tiuha; atacanți – Alexandru Nosatâi, Anatolii Tcacenco, Iurie Șapovalov. Antrenor principal – Ivan Pastârnac. Șeful echipei – Anton Ababii.

 

În 1979 şi 1983, Urojai Edineț a încheiat întrecerea dotată cu Cupa URSS „Zolotoi Kolos” pe locul trei (se juca în sistem de turneu), intrând astfel în topul celor mai bune formații care au participat la această prestigioasă competiție.

 

Formația Urojai Edineț a evoluat în campionatul RSSM până în anul 1989. În perioada independenței culorile orașului în diviziile A și B au fost apărate de echipele Minerul, Gloria-Cvarc, Fortuna și Nistru-2 (formația a doua a lui Nistru Otaci).

Din 2011 în campionatul Moldovei evoluează echipa FC Edineț, care în prezent ocupă un loc de mijloc în seria Nord a diviziei B.

1 octombrie 2017. Festivitatea de omagiere a veteranilor formației Urojai Edineț care 40 de ani înurmă au câștigat cel mai prestigios trofeul fotbalistic din mediul rural din URSS. Sursa foto: Ovidiu Florea