• Fii alături de Echipa Țării

IN MEMORIAM. LEONID ULANOV

14 iul 2020 de Sandu Grecu

Lumea fotbalului nostru își ia rămas bun astăzi de la Leonid Ulanov, unul dintre cei mai mari arbitri din Moldova. Preşedintele Colegiului de arbitri din Bălţi s-a stins în seara zilei de 12 iulie 2020. Leonid Ulanova fost unul dintre puţinii cavaleri ai fluierului din RSS Moldovenească, care s-a învrednicit de înaltul titlu de arbitru de categorie unională.

 

Leonid Ulanov s-a născut pe 22 decembrie 1935 în oraşul Harkov. A început să practice fotbalul la vârsta de 13 ani, evoluând pe post de portar.  

 

A făcut serviciul militar la Ungheni, unde a jucat pentru echipa Locomotiva din localitate. În 1958 a fost invitat la formaţia Stroitel (= Constructorul) Bălţi, în componenţa căreia a devenit campion al Asociaţiei sportive benevole ”Moldova” şi vicecampion al RSS Moldoveneşti în anul 1962, astfel, obţinând dreptul să participe în campionatul URSS (premieră pentru oraşul Bălţi).

 

În paralel, la insistenţele lui Iuri Ponomariov şi Mihail Ionescu, a început cariera de arbitru. Iniţial arbitra competiţiile orăşeneşti, iar debutul pe arena republicană şi l-a făcut pe data de 5 septembrie 1958, la Lipcani. În 1961 devine arbitru de Categoria I, iar peste doi ani – arbitru de categorie republicană.  

 

Pe 10 iulie 1963 este consemnat debutul lui Leonid Ulanov în calitate de arbitru al unui meci din campionatul URSS. În acea zi el a fost arbitru de linie la meciul Stroitel Bălţi – SKA Minsk. Peste un an va arbitra primul său meci din turneul unional în calitate de „central”.

 

La 1 iulie 1974, Leonid Ulanov devine al cincilea reprezentant al RSSM care se învredniceşte de titlul „arbitru de categorie unională” (Moldova a avut opt asemenea arbitri).

 

În total, bălţeanul a arbitrat 68 de partide în campionatul sovietic, 37 dintre care în primul eşalon valoric.  

 

Printre formaţiile care au fost arbitrate de L. Ulanov se numără Spartak, Dinamo, Lokomotiv (toate din Moscova), Zenit (Leningrad), Şahtior (Doneţk), Dinamo (Minsk), Karpatî (Lvov), Zarea (Voroşilovgrad), etc.

 

Lui Leonid Ulanov îi aparţine recordul absolut de prezenţe în TOP-10 al celor mai buni arbitri din RSSM (1963-1985).  

 

În 1974 şi 1980 este desemnat cel mai bun cavaler al fluierului din republică.

 

După încheierea carierei de arbitru, L. Ulanov trei ani (1985-1987) a lucrat în calitate de şef de echipă la Zarea Bălţi, care în acea perioadă evolua în Liga a II-a a compionatului Uniunii Sovietice.

 

Din 1987 devinte observator al meciurilor din campionatul Moldovei, fiind ales şi preşedinte al Colegiului de arbitri din Bălţi, unul dintre cele mai bune din ţară.

 

Printre discipolii lui Leond Ulanov se numără o serie de arbitri de valoare, precum Evgheni Lipceanschi, Valeri Sidenco, Boris Sambur, Fonica Marcov, Nicolae Panuli, Valeriu Rusacov, Andrei Iacovlev, Victor Josan, Iurie Glavan, Ion Golban şi mulţi alţii.

 

Pe 9 august 2010, în cadrul celui de-al IX-lea Congres al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, lui Leonid Ulanov i-a fost decernat „Ordinul de Merit” al FMF „pentru merite deosebite in dezvoltarea si promovarea fotbalului moldovenesc”.

 

Drum lin spre Ceruri, Leonid Ulanov!

 

Anul 1970. Leonid Ulanov şi Iuri Ponomariov înaintea meciului Tavria Simferopol – Dinamo Minsk din cadrul campionatului URSS.

Consemnare de Andrei PRODAN, Vladimir HURS