• Fii alături de Echipa Țării

We play strong

Împreună #WePlayStrong

 

UEFA a identificat o mare provocare pentru a crește numărul participantelor în fotbal. Cea mai mare parte a fetelor care joacă fotbal, ajungând la vărsta de adolescente, abandonează jocul. Conform unor cercetări realizate de UEFA, cauza majoră a abandonării sunt prejudecățiile altor persone din cercul social al acestora, prietenii care cred că fotbalul nu este destinat fetelor și totodată nu este ‘cool’. Astfel,  fetele se redirecționează spre alte activități și își petrec mai mult timpul liber în social media, pentru că este un trend mult prea puternic în ziua de astăzi. De aceea, UEFA este determinată să schimbe această tendință și să susțină fetele adolescente din fotbal, le încurajează să practice acest joc și  schimbă percepția că fotbalul este destinat mai mult pentru băieți, decât pentru fete.

 

Campania Împreună #WePlayStrong a fost lansată în Iunie 2017, și scopul pe termen lung a campaniei este de a promova fotbalul printre fete și de a transforma acest joc în sportul feminin de echipă numărul 1 în Europa până în 2022, în toate 55 de țări membre ale UEFA. În anul lansării a Campaniei Împreună #Weplaystrong, au fost înregistrate peste 200 milioane de vizualizări și peste 70.000 de fani în social media. Conform datelor statistice, 73% din fete care au văzut această campanie, au zis că și-ar dori să joace fotbal, și peste 17,000 au căutat locul unde ar putea juca fotbal prin instrumentele de cautare de pe pagina oficială  weplaystrong.org.

 

Marea majoritate a asociațiilor naționale  și cluburilor de fotbal susțin această mișcare prin distribuire a conținutului și organizând mai multe evenimente pentru susținerea acestei campanii Împreună #WePlayStrong.

 

În Republica Moldova, campania Împreună #WePlayStrong, este susținută și promovată de către Federația Moldovenească de Fotbal care a fost lansată cu succes în anul 2017. Împreună #WePlayStrong Girls Camp Festival este organizat de FMF,  la care au participat fetele de la taberele de vară de la Vadul-lui-Vodă. La primele ediții ale campaniei a fost desemnată ambasadoare fotbalului feminin , cântăreața vestită printre adolescenți, Iuliana Beregoi.

 

În vara anului 2019, în premieră au fost organizate 3 ediții de festivaluri Împreună #WePlayStrong Girls Camp. Au fost înregistrați peste 3000 de participanți în vara anului 2019. La fiecare dintre cele 3 evenimente, circa 1000 de copii din taberele de vară din Vadul lui Vodă au participat la activități distractive organizate de Federația Moldovenească de Fotbal, alături de noua ambasadoare al fotbalului feminin din Moldova, Andreea Bostănică. Fetele au jucat fotbal și s-au distrat la maximum, participând la diferite concursuri cu premii, activități distractive ca face painting sau tobogane gonflabile. Fiecare participant a avut parte și de cadouri dulci din partea producătorului de înghețată Sandra și “Franzeluţa”. La evenimentul au participat secretarul general al MECC Adrian Baluțel,  jucătoarea echipei naționale feminine a Moldovei Irina Topal și arbitrul FIFA -Maria Posmac. Sărbătoarea a culminat cu un concert susținut de tânăra interperetă Andreea Bostănică, ambasador al fotbalului feminin din Moldova pentru anul 2019.

 

De menționat, că Împreună #WeplayStrong Girls Camp Festival, a primit mențiunea specială la UEFA GROW AWARDS 2018, desfășurată în Riga, Letonia, în categoria Women’s Football Marketing.