Fotbalul ne Unește este un proiect de incluziune socială prin practicarea fotbalului de către copiii de vârsta 5-15 ani. Copiii cu cerințe educaționale speciale cât și copiii fără CES care le sunt parteneri de joacă prin prisma acestui proiect au posibilitatea să lege prietenii, să învețe unul de la altul principii de Fair Play educând toleranța față de semenii săi.
Fotbalul ne Unește are 3 modele de implementare:
1. Modelul instituțional - Unde copiii de 3 categorii de vârstă U-5, U-11, U-15 din 20 localități vor participa la antrenamente de 2 ori pe săptămână.
Prin acest concept copiii au un parcurs armonios grădiniță - școală deoarece cadrele didactice sunt instruite la seminarele educaționale printr-un modul psihopedagogic dedicat metodologiilor specifice de predare a sportului unificat.
Acest model de dezvoltare este susținut de către partenerii proiectului din cadrul Direcțiilor de învățământ și Serviciilor Asistenței Psihologice locale.
2. Modelul comunitar - Unde membrii comunităților vor învăța despre importanța Fotbalului pentru toți. În timpul acestor evenimente participanții proiectului sunt activi la dezbaterile publice în cadrul comunităților sale punând în discuție împreună cu Autoritățile publice locale necesitatea suportului pentru persoanele dezavantajate social. Parte de bază este organizarea meciurilor de fotbal împreună cu semenii săi care au posibilități fizice și/ori intelectuale limitate.
Acest model de dezvoltare este susținut de către partenerii proiectului din cadrul Autorităților publice locale.
3. Modelul familial - Unde familiile copiilor cu Cerințe educaționale speciale învață cum să dezvolte capacitățile maxime ale copiilor de la specialiștii în sportul incluziv din organizația Special Olympics, specialiștii în educația incluzivă din cadrul Unicef și specialiștii incluziunii prin artă de la din organizația Sunshine.
Acest model de dezvoltare este susținut de către partenerii proiectului din cadrul ONG-urilor de specialitate.
Astfel, proiectul Fotbalul ne Unește are ca scop consolidarea societății moldovenești prin conștientizarea necesității incluziunii sociale.
Acordurile cu toți partenerii proiectului ne fac încrezători că mentenanța proiectului va fi una durabilă și parcursul fiecărui beneficiar va aduce rezultate sustenabile în timp.