• Support National Team

GOLGHETERII MOLDOVEI: VLADIMIR KOSSE

23 mar 2020 de Sandu Grecu

Luni, cu Andrei Prodan

 

Continuăm prezentarea celor mai prolifici atacanţi ai fotbalului moldovenesc. Primul a fost Serghei Rogaciov, jucătorul care ocupă locul întâi în topul Golgheterilor fotbalului nostru. Astăzi îl prezentăm pe Vladimir Kosse, primul fotbalist care a marcat 100 de goluri în campionatul Moldovei şi care deţine recordul de goluri înscrise în Divizia Naţională (131).

 

Vladimir Kosse s-a născut pe 30 septembrie 1967 în oraşul Cernogorsk, regiunea Krasnoiarsk (Rusia). La vârsta de 10 ani tatăl său, antrenorul de fotbal Dmitri Kosse, l-a dus la Moscova, la Şcoala de fotbal a tineretului.  

 

Până în 1984 a jucat la echipa de juniori a celui mai titrat club din Rusia, Spartak Moscova.  

După doi ani la Saliut Belgorod care evolua în Liga a II-a (al treilea eşalon valoric al fotbalului sovietic), Vladimir a fost transferat la ŢSKA Moscova, pentru a face „serviciul militar”.

 

În 1986, în componenţa echipei de tineret a formaţiei militare a devenit câştigătorul prestigiosului turneu ”Pereprava” (în cele 6 meciuri disputate a marcat 3 goluri), iar peste un an a debutat în Liga Superioară a campionatului URSS împotriva lui Dinamo Kiev cu celebrii Blohin, Belanov, Zavarov, Demianenko în componenţă.

 

Din 1988 şi până la destrămarea URSS (1991) a apărat culorile echipelor Lokomotiv Moscova, Avangard Kursk, Spartak Vladikavkaz, Asmaral Moscova şi Şinnik Iaroslavl, având ocazia să fie antrenat de specialişti de certă valoare precum: Iuri Siomin, Valeri Gazzaev, Vladimir Fedotov, Konstantin Beskov.  

 

Dintre coechipierii alături de care a jucat putem să-i numim pe Serghei Gorlukovici (campion olimpic în 1988 împreună cu Igor Dobrovolski), Stanislav Cercesov (actualul selecționer al naţionalei Rusiei), Alexandr Novikov, Bahva Tedeev...

 

Vladimir Kosse deţine recordul de goluri marcate în Divizia Naţională. Sursa foto: Boris Harcenco.

La sfârşitul anului 1991, Grigore Corzun, patronul formaţiei Tiligul, l-a adus la Tiraspol, pentru a evolua în sezonul următor în Liga Superioară a campionatului URSS.

Destrămarea Uniunii Sovietice a făcut ca Vladimir Kosse să-şi continue cariera în Republica Moldova.

 

„Nu am regretat niciodată că am luat această decizie. Moldova a devenit pentru mine a doua patrie. Am primit cetăţenia, am început să joc pentru naţionala Moldovei”, s-a destăinuit mai târziu Vladimir.

 

Într-adevăr cei 8 ani petrecuţi în Moldova au fost cei mai buni din cariera sportivă a lui Kosse. A disputat 9 meciuri şi a marcat 1 gol (din penalty, în meciul amical cu SUA, jucat pe 16 aprilie 1994) în tricoul Naţionalei, evoluând în preliminariile CE-1996. De trei ori (1993, 1994, 1995) a fost deţinător al Cupei Moldovei. De două ori a fost golgheterul Diviziei Naţionale (1992/93 – 30 goluri, 1993/94 – 24 goluri). În campionatul şi Cupa Moldovei a marcat pentru Tiligul 168 de goluri. Cu echipa tiraspoleană a evoluat în cupele europene (Cupa Cupelor şi Cupa UEFA), disputând 12 meciuri şi marcând 1 gol. A fost şi antrenor-jucător al echipei în sezonul 1998-99.

 

În 1999, Vladimir Kosse se întoarce în oraşul natal pentru a evolua la SK Nikolaev. În campionatul Ucrainei a mai jucat la Zvezda Kirovograd (în prezent – Kropivniţki) şi Tavria Simferopol. Urmează un periplu în campionatul Kazahstanului, unde a apărat culorile formaţiilor Tobol Kostanai şi Jetîsu Taldî-Kurgan.

 

Îşi încheie cariera în Vietnam, evoluând la Hàng Không Việt Nam din Hanoi în sezonul 2003.

În această ţară exotică el s-a reţinut pentru următorii… 13 ani, activând în calitate de antrenor. Cu echipa de tineret a formaţiei din Hanoi de trei ori a câştigat titlul de campion al Vietnamului.

 

În decembrie 2016 a revenit acasă.  

Urmăreşte evoluţia fotbalului moldovenesc, considerând că la moment Naţionala noastră duce lipsa unor lideri, jucători cu caracter, care ar reuşi să-și mobilizeze partenerii pe teren.

 

În prezent Vladimir Kosse este stabilit în oraşul în care s-a născut, fiind directorul stadionului din Nikolaev.  

 

Tabelul evoluţiei lui Vladimir Kosse, alcătuit de Vladimir Hurs. Notă: 1 – Goluri marcate în campionatul Moldovei; 2 – Goluri marcate în Cupa Moldovei; 3 – Goluri marcate pentru selecţionata Moldovei; 4 – Goluri marcate în cupele europene; 5 – Goluri marcate în campionatele altor ţări; 6 – Goluri marcate în Cupele altor ţări; 7 – Goluri marcate în campionatul URSS; 8 – Goluri marcate pentru echipa de dublori.