• Fii alături de Echipa Țării

Golgheterii Moldovei. Serghei Rogaciov

27 ian 2020 de Sandu Grecu

Luni, cu Andrei Prodan

 

 

De astăzi începem prezentarea celor mai prolifici atacanţi pe care i-a avut (şi îi are) fotbalul moldovenesc. Evident, primii vor fi jucătorii care fac parte din Clubul golgheterilor moldoveni, care poartă numele lui Petea Vâlcov, fotbalistul nostru care în premieră a atins cota 100 de goluri marcate în meciurile oficiale.

 

Jucătorul moldovean care a marcat cele mai multe goluri (259) în partidele oficiale este Serghei Rogaciov. 
Născut la 20 mai 1977, în oraşul Glodeni, Rogaciov a început să practice fotbalul la vârsta de 8 ani. Fiind elev juca pentru echipele din raionul natal. 

 

La vârsta de 16 ani a ajuns la Olimpia Bălţi, dar n-a reuşit să debuteze în Divizia Naţională, fiind împrumutat la Cristalul Făleşti. După ce a disputat pentru făleşteni 12 meciuri şi a marcat 2 goluri, a fost readus la Olimpia. 

 

Cinci ani petrecuţi la Bălţi i-au adus lui Serghei Rogaciov faima unui golgheter adevărat (cu 87 de goluri marcate în 96 de meciuri, el este cel mai bun golgheter al echipei din istorie). Evoluând pentru Olimpia a devenit medaliat cu bronz în sezonul 1994/95 şi cel mai bun golgheter al campionatului în sezonul 1996/97 cu 35 de goluri la activ (record neegalat până în prezent).

 

De menţionat, că în acel sezon atacantul a jucat şi la Constructorul-93 Chişinău, care a devenit campioană. La formaţia din capitală Serghei a fost împrumutat pentru a evolua în cupele europene. În mare măsură datorită lui Rogaciov „zidarii” au trecut în turul preliminar de Hapoel Ironi Rishon LeZion. La Chişinău el a marcat singurul gol al meciului, iar în Israel a înscris din nou. Cu toate că Constructorul-93 a pierdut, 2-3, s-a calificat datorită regulii golului în deplasare.

 

La sfârşitul anului 1997, Serghei Rogaciov s-a transferat la Sheriff Tiraspol (care în acea perioadă evolua în Divizia A). Presa vremii a scris că suma de transfer ar fi fost de 200.000 de dolari, cifră enormă pentru acele vremuri.

 

Cu „galben-negrii” el a devenit campion al Diviziei A (1998), vice-campion (2000), câştigător al Cupei Moldovei (1999) şi de două ori golgheter al Campionatului (1999 şi 2000).

 

A fost în probe la Spartak şi Dinamo (ambele din Moscova), dar în cele din urmă a ajuns la o altă echipă din Rusia, Saturn Ramenskoe.

 

La formaţia din regiunea Moscovei moldoveanul a evoluat din 2000 până în 2005, disputând în campionat 114 meciuri şi marcând 32 goluri. Este golgheterul all-time al echipei. Iar cea mai bună performanţă a obţinut-o în 2002, când s-a calificat în semifinalele Cupei Rusiei.

 

În 2006 şi 2007 Serghei Rogaciov a evoluat la FC Aktobe în campionatul Kazahstanului, devenind vice-campion şi campion al acestei ţări.

 

Din 2008 până în 2010 (când şi-a încheiat cariera de fotbalist) a mai jucat la Uralmaş (Ekaterinburg, Rusia), Olimpia Bălţi, Vostok (Usti-Kamenogorsk, Kazahstan) şi Dinamo (Sankt-Petersburg, Rusia).

 

Pentru naţionala Moldovei a disputat 50 de meciuri şi a marcat 9 goluri.

 

De două ori (1996 şi 2001) a fost desemnat cel mai bun jucător al Moldovei, iar în 1996 şi 1997 a primit titlul de cel mai bun atacant al ţării.

 

În 2012-2013 Serghei Rogaciov a fost antrenor la Olimpia-2 şi Olimpia Bălţi. În prezent este stabilit la Moscova.

Formaţia Drumul Nou Duşmani, câştigătoarea Cupei raionului Glodeni din 1995. Serghei Rogaciov (al doilea din dreapta, rândul de sus). Sursa foto: arhiva privată a lui Alexandr Paciurca
Tabelul evoluţiei lui Serghei Rogaciov, alcătuit de Vladimir Hurs. Notă: 1 – Goluri marcate în campionatul Moldovei; 2 – Goluri marcate în Cupa Moldovei; 3 – Goluri marcate pentru selecţionata Moldovei; 4 – Goluri marcate pentru selecţionata de tineret (olimpică) a Moldovei; 5 – Goluri marcate în cupele europene; 6 – Goluri marcate în Cupa CSI; 7 – Goluri marcate în campionatele altor ţări; 8 – Goluri marcate în Cupele altor ţări; 9 – Goluri marcate pentru echipa de dublori