• Поддержи национальную сборную

Cehul Josef Sejdl, promotor al fotbalului basarabean

26 feb 2023 de Andrei Prodan
GALERIE

Pe 27 martie, pe stadionul Zimbru din capitală, va avea loc meciul Moldova – Cehia din cadrul preliminariilor Campionatului European din 2024. Sunt sigur că puțini amatori ai fotbalului de la noi cunosc faptul că la începutul secolului trecut unul din primii promotori ai fotbalului basarabean a fost învățătorul de gimnastică, cehul Josef Sejdl.

Pe această poză (dreapta, sus) din anul 1940 se vede terenul sportiv al Gimnaziului de băieți Nr. 2 din Chișinău (în prezent colțul străzilor Ștefan cel Mare și Serghei Lazo) unde în 1909 deja se juca fotbal. Sursa foto: oldchisinau.com

 

În anul 2018 cercetătorul Alexandru Tomșa a descoperit în Arhiva Națională a Republicii Moldova documentul care atestă că fotbalul pe meleagurile noastre se juca încă din 1909.

 

Examinând cu atenție Raportul de activitate al Gimnaziului de băieți Nr. 2 din Chișinău pe anul 1909 el a depistat mențiunea jocului cu balonul rotund: «С августа 1909 года гимнастика ведется по «сокольской системе» преподавателем, получившем специальную подготовку. Кроме того, вводятся […] различные подвижные и спортивные игры на площадке гимназии; в хорошую погоду в праздничные дни на той же площадке происходит игра в футбол» (Din august 1909, gimnastica se desfășoară după „sistemul Sokol” de către un profesor care a primit o pregătire specială. În plus, se introduc […] diverse jocuri sportive în aer liber pe terenul gimnaziului; pe vreme bună de sărbători pe același teren se joacă fotbal).

 

Profesorul despre care este vorba se cheamă Josef Sejdl (în unele documente este scris și Sejdel). Ceh de etnie, el s-a născut în anul 1873 în orășelul Jirkov din Boemia, în prezent o regiune a Cehiei, iar în acea perioadă parte componentă a Imperiului Austro-Ungar. Conform unei anchete efectuate în septembrie 1914 aflăm că Sejdl și-a făcut studiile la școala din orașul Libochovice, după care a urmat un curs în domeniul gimnasticii (culturii fizice și pregătirii militare) la Praga. În 1893 și-a satisfăcut serviciul militar. Era căsătorit cu Anna Sejdl cu care aveau cinci copii: Božena, Miroslav, Jiří (Gheroghe), Jarmila și Vlasta. Din 1905 este stabilit în Imperiul Rus (din care făcea parte și Basarabia), iar din august 1909 este angajat în calitate de profesor de gimnastică la Gimnaziile de băieți Nr. 1 și Nr. 2 din Chișinău.

 

În Raportul anual de activitate al Gimnaziului de băieți Nr. 2 din Chișinău pe anul 1909 este menționat că Josef Sejdl este „membru al Asociației cehe „Sokol”, profesor de cultură fizică experimentat, posedă bine limba rusă”. De menționat că mișcarea sportivă „Sokol” (= Șoimul) este una dintre cele mai vechi din lume (a fost înființată încă în 1862) și există și în prezent. Disciplinele cele mai practicate de membrii asociației erau: gimnastica, ciclismul, luptele, ridicarea greutăților, boxul, canotajul, înotul, fotbalul, tenisul, tirul, scrima, atletismul.

 

Pe 28 iulie 1914 a izbucnit Primul Război Mondial. În conflagrație au fost implicate Imperiile Rus și cel Austro-Ungar, astfel că Josef Sejdl urma să fie eliberat din funcție și să devină prizonier de război. Însă el a fost luat pe cauțiune de administrația Gimnaziului Nr. 2, fiind caracterizat astfel: „Sejdl predă gimnastica la Gimnaziile de băieți Nr. 1 și Nr. 2 din Chișinău în decurs de 5 ani și lucrul didactic îl desfășoară cu mult succes, are o vastă experiență, este disciplinat, fiind capabil să antreneze elevii pentru exerciții de gimnastică. Rezultatele muncii lui s-au reflectat într-o serie de festivități de gimnastică-școlară desfășurate la Chișinău în ultimii ani, și mai ales în luna iunie, în cea mai înaltă prezență, la sărbătoarea de deschidere a monumentului Împăratului Alexandru I cel Blagoslovit (festivitatea a avut loc pe 3 iunie 1914 în prezența țarului Nicolai al II-lea. – n.a.). Pe lângă acestea, elevii Gimnaziului Împăratul Alexandru I cel Blagoslovit din Chișinău sub conducerea lui Seidl au avut de două ori norocul să participe la cele mai înalte parade la Petrograd”.

 

Astfel, cehul Josef Sejdl alături de un alt promotor al jocului cu balonul rotund din Basarabia începutului secolului XX, Hristofor Galațan, este o figură emblematică pentru fotbalul nostru.

 

Elevii Gimnaziului de băieți Nr. 2 din Chișinău în timp ce fac exerciții de gimnastică. Sursa foto: oldchisinau.com