Categorii
- Naționale
- Competiții
- FMF
- Proiecte FMF
- Open Fun Football Schools
- Fotbal în școli
- Prin fotbal să creștem sănătoși
- Proiectul NOI
- Grassroots
- We play strong
- UEFA Playmakers
- Turnee pentru copii
- Şcoala Voluntarului – PRO Fotbal
- Fotbal sigur pentru copiii din Moldova
- Fotbalul ne Unește
- La firul ierbii
- Community Development Officer
- Istoria fotbalului
- Turneul Viitorul
- Fotbal în grădinițe
- Istoria Fotbalului
- EDITORIAL
- UEFA
- FIFA
- Academia FMF
- Wesport
Căutare
Calendarul Noutăților
Federația Moldovenească de Fotbal a primit premiul de aur UEFA pentru Proiectul ”Fotbal în școli”. Ceremonia de decernare a avut loc la Madrid, în timpul Conferinței UEFA Grassroots. Forul continental a anunțat despre câștigarea prestigiosului premiu de către FMF încă în aprilie curent, dar a oferit trofeul în luna în care UEFA desfășoară săptămâna fotbalului de mase, a fotbalului pentru toți.
Vă reamintim, Proiectul ”Fotbal în școli” reprezintă pilonul principal al Strategiei Asociației de Fotbal din Moldova (FMF), de care beneficiază până acum peste 16.000 de elevi și peste 500 de profesori. Scopul proiectului este popularizarea fotbalului printre copii. FMF preconizează să implice în proiect circa 45.000 de copii până în anul 2024.
Oferind cursuri de instruire în fotbal, renovând terenurile și infrastructura din jur, creând colaborarea dintre instituțiile de învățământ și cluburile de fotbal, FMF creează oportunități pentru copii de a crește într-un mediu fericit și sănătos, precum și de a fi mai implicați la școală.
Diana Bulgaru, manager Grassroots FMF:
„Prin sport și prin fotbal în special putem realiza multe. Fotbalul ne ajută să oferim un stil de viață sănătos în țara noastră și are un mare impact asupra dezvoltării copiilor, a calităților lor în viața socială și psihologică. Dorim să oferim tuturor oportunitatea de a juca fotbal, nu numai în orașele mari ale țării noastre mici. Suntem foarte mândri să fim câștigătorii Premiilor UEFA Grassroots și să fim un exemplu pentru alte asociații naționale de fotbal. Mă bucură faptul că proiectul “Fotbal în Școli” reprezintă un interes sporit pentru Federațiile de Fotbal precum Portugalia, Italia, Cipru.”
Premiile UEFA Grassroots
“Premiile Grassroots sunt oportunitatea noastră de a recunoaște munca fantastică pe care o fac asociațiile noastre naționale pentru a face jocul distractiv, incluziv și accesibil pentru toată lumea, creând prietenii de durată și o dragoste pe tot parcursul vieții pentru sportul nostru.”,
a spus Maxwell Sherrer, fostul șef de dezvoltare a fotbalului UEFA.
Premiile recunosc munca remarcabilă sub nivelurile de elită ale jocului, punând în lumină proiectele, cluburile și asociațiile naționale care ridică standardele fotbalului de bază și oferă o contribuție importantă comunităților din jurul lor.
În ciuda provocărilor continue din cauza pandemiei de COVID-19, a fost un alt an stelar pentru nominalizări, cu 90 de candidați pentru premiul de aur, argint și bronz în fiecare dintre cele cinci categorii.
Premiile UEFA Grassroots au loc din 2010, iar până acum avem 111 câștigători de la 40 de asociații naționale.
Aleksander Čeferin, președinte UEFA:
„Selecția câștigătorilor Premiilor UEFA Grassroots este întotdeauna o sarcină plăcută și inspiratoare. Ea evidențiază proiectele impresionante, incluzive și demne de remarcat ale asociațiilor și cluburilor naționale de pe tot continentul, a căror influență deseori balansează dincolo de sport.
Felicitări câștigătorilor și vă doresc tuturor nominalizaților și mai mult succes în viitor, pe măsură ce continuați să creați aceste proiecte remarcabile, care au un impact esențial asupra creșterii jocului și asupra comunităților voastre.”
Conferința de la Madrid
Conferința UEFA Grassroots este unul dintre cele mai prestigioase evenimente organizate de UEFA, la care participă reprezentanții tuturor țărilor membre ale forului european. FMF a fost reprezentată de Secretarul General, Serghei Butelschi și de managerul Grassroots, Diana Bulgaru, care totodată face parte din Panelul (Grassroots Panel) UEFA de dezvoltare a fotbalului de mase.
Conferința, care a durat patru zile, este prima de acest gen din 2019, reconectând asociațiile naționale din întreaga Europă, precum și alte confederații continentale ale FIFA și UEFA, după pandemia de COVID-19, într-un schimb de experiență și bune practici, care stabilește un dialog comun pentru viziunea viitorului. Au avut loc o serie de ateliere de lucru, discuții și prezentări, care detalizează unele dintre progresele realizate pentru a se asigura că bazele jocului rămân la fel de solide ca întotdeauna.
Aleksander Čeferin, președinte UEFA:
„Când vorbim despre fotbal, primul lucru care vine în mintea oamenilor este fotbalul profesionist. Și asta e normal, pentru că superstarurile sunt cele care fac acest sport atât de grozav. Dar oamenii ar trebui să-și amintească că acesta este doar vârful piramidei fotbalului, care nu ar atinge niciodată aceste înălțimi fără o bază fermă. Aici sunt rădăcinile jocului. Vreau să mulțumesc asociațiilor noastre membre pentru că au grijă de viitorul jocului nostru. Devotamentul, energia și entuziasmul dumneavoastră sunt incredibile.”
Șeful de dezvoltare tehnică al UEFA, Frank Ludolph, a oferit un rezumat al evoluțiilor și realizărilor recente, înainte de a privi în viitor cu planuri pentru o nouă Cartă de dezvoltare a fotbalului de mase, care va stabili standardul și va conduce oportunități pentru îmbunătățirea continuă a jocului în toată Europa. Toate cele 55 de asociații membre UEFA s-au abonat la cartă de la introducerea acesteia în 2004, iar următoarea ediție, care urmează să fie lansată în 2024, va ridica standardele și mai sus.
„Am parcurs un drum lung și sunt încrezător că schimbările vor avea un efect pozitiv asupra fotbalului de bază sub toate formele sale. Succesul său va depinde nu numai de UEFA, ci în mare măsură de ceea ce va fi realizat la nivelurile naționale. Există un potențial enorm dacă oportunitățile pe care le prezintă sunt explorate cu înaltă calitate. Ascultând cu atenție reprezentanții asociațiilor noastre naționale, am impresia că suntem pe un drum bun și că, într-adevăr, totul se potrivește bine. Este foarte încurajator că toate eforturile noastre par să fi mers în direcția bună.",
a spus Ludolph.
Puterea sportului ca vehicul pentru dezvoltarea educațională, socială, sportivă și personală a fost o temă comună pe tot parcursul conferinței.
Dr. Rainer Koch, membru al Comitetului Executiv al UEFA și fost președinte al Asociației Germane de Fotbal (DFB), a subliniat importanța jocului de bază în protejarea imaginii pozitive a sportului.
„Mișcarea fotbalului de bază este de departe cea mai mare mișcare sportivă din sportul European. Totodată, ea este baza, inima și buna conștiință a sportului nostrum. Fără fotbalul de bază, într-o perioadă nu foarte lungă de timp, fotbalul ar deveni doar o afacere de divertisment, iar fotbalul, din punctul de vedere al politicii, și-ar pierde rapid reputația de mișcare sportivă fundamentală în societățile noastre.”,
a spus Koch.
Opinia oficialului german a fost întărită de membrul de onoare al UEFA și ambasadorul Grassroots, Per Omdal, care a reamintit audienței obligațiile care le revin ca lideri de bază.
„Fotbalul de bază este o responsabilitate mare și serioasă. Este de datoria noastră să facilităm fotbalul pentru toată lumea și să-l lăsăm să crească împreună cu noi.
Învățăm copii abilități individuale, stăpânirea relațiilor umane și cum să ne comportăm în societate. Avem un rol educațional și asta ilustrează poziția enormă a fotbalului ca cel mai important jucător al societății pe care îl avem. Nu ne putem relaxa. Avem o cale de mers. Creăm un adevărat joc egal și vom face asta împreună, UEFA și asociațiile naționale.”,
a spus Omdal.
Grassroots. UEFA a decernat Premiul de Aur Federației Moldovenești de Fotbal pentru Proiectul ”Fotbal în școli”