• Fii alături de Echipa Țării

ISTORIA CAMPIONATULUI MOLDOVEI, EDIȚIA 1997/98 (partea II)

19 iun 2022 de Andrei Prodan

În sezonul 1997/98 a Diviziei A lupta pentru supremație au dus-o doar două formații: Sheriff Tiraspol, fosta Tiras, proaspăt promovată din seria Sud a Diviziei B, și echipa secundă a campioanei en-titre, Zimbru Chișinău.

 

Au cedat pozițiile Răut Orhei, echipă care în ediția precedentă a jucat în meciul de promovare/menținere în Divizia Națională, Vierul Sângerei și Migdal Carahasani, formații care încă câțiva ani în urmă luptau pentru promovare. Codru Călărași, care a retrogradat din Divizia Națională, a fuzionat cu ULIM, club condus de Boris Boguș din componența căruia făceau parte foștii discipoli ai Liceului internat republican cu profil sportiv (LIRPS).

 

Vladislav Gavriliuk (Zimbru-2 Chișinău), chiar în prima etapă a sezonului 1997/98 a marcat unpoker în meciul cu Unisport-2 TTA Strășeni, iar după tur era printre liderii golgheterilor competiției.

Campioana seriei Nord a Diviziei B în sezonul 1996/97, Cristalul Ghindeşti, s-a desființat. În schimb au primit dreptul de participare în liga secundă a fotbalului nostru, Avântul Nimoreni și Termotransauto Strășeni, formații care au pierdut meciurile de baraj pentru promovare/menținere în Divizia A. Echipa din Strășeni a fuzionat cu Unisport Chișinău și a primit denumirea Unisport-2 TTA.

 

Campionatul a debutat pe 16 august 1997 cu meciul Sheriff – Cimentul Râbnița. Tiraspolenii, conduși de pe banca tehnică de cunoscutul specialist Ahmed Aleskerov, cel care a promovat cu Nistru Chișinău în Liga I sovietică în 1988, au obținut o victorie lejeră cu 4-0. Au marcat: Morenco (min. 31), S. Ivanov (min. 35), Lozinschi (min. 88), Kovalciuk (min. 89). Tot în etapa întâi, Zimbru-2 a învins-o pe Unisport-2 TTA Strășeni cu 4-1 (toate cele patru goluri ale chișinăuienilor au fost opera lui Vladislav Gavriliuk), iar ULIM-Codru Călărași a surclasat-o pe Avântul Nimoreni cu scorul de 11-0.

 

În runda a 2-a (22 august) Sheriff a pierdut primele puncte după ce a jucat în deplasare cu LIMS-USM Anenii Noi la egalitate, 0-0. Abia în etapa a 6-a primele puncte le-a pierdut și Zimbru-2 (0-0, în deplasare, cu Dumbrava Cojușna), iar tiraspolenii au urcat pe primul loc în clasament. Ambele echipe au acumulat câte 16 puncte, dar „galben-verzii” aveau un golaveraj inferior, 17-2, față de 20-1.

 

Pe 27 septembrie (etapa a 7-a) s-au întâlnit liderele. Zimbru-2 a obținut victoria cu scorul de 1-0, datorită golului lui Serghei Butelschi din min. 67. Pe 25 octombrie (etapa a 11-a) prima înfrângere au suferit și chișinăuienii. Surpriza a produs-o Avântul, formație aflată pe penultimul loc în clasament, care a învins cu 1-0 (gol marcat de Ursu în min. 19).

 

După ce în ultima etapă a turului Zimbru-2 a jucat în deplasare la egalitate cu Spicul Sărata Galbenă, 1- 1, clasamentul se prezenta astfel: 1. Sheriff – 34 p., 2. Zimbru-2 – 32 p., 3. Energetic – 24 p., 4. Cimentul – 22 p., 5. Spicul S.G. – 20 p., 6. ULIM-Codru – 18 p., 7. Dumbrava – 18 p., 8. Răut – 16 p., 9. LIMS-USM – 16 p., 10. Migdal – 13 p., 11. Avântul – 12 p., 12. Spicul F. – 8 p., 13. Unisport-2 TTA – 7 p., 14. Vierul – 6 p. În clasamentul golgheterilor lider era Veaceslav Unitilă (Dumbrava) cu 11 goluri la activ. El era urmat de Vladislav Gavriliuk (Zimbru-2) – 10, Marcel Reșitca (ULIM-Codru) – 9, Alexandr Covalciuc (Sheriff) – 8.

 

Serghei Rogaciov s-a transferat la Sheriff Tiraspol în iarna anului 1998 din postura de lider în clasamentul golgheterilor Diviziei Naționale în componența Olimpiei Bălți.

Până la disputarea primei etape din retur au avut loc meciurile tur-retur din cadrul optimilor de finală ale Cupei Moldovei. În runda precedentă Sheriff a întrecut reprezentanta Diviziei Naționale, Agro Chișinău, 1-1 și 2-1. După cum a declarat Ahmed Aleskerov scopul tiraspolenilor era să obțină trofeul pentru a participa în cupele europene. Însă în „optimi” ei au fost stopați de viitoarea câștigătoare a Cupei, Zimbru. Pe 7 martie 1998 „galben-verzii” au învins la Tiraspol cu 2-0, iar pe 12 martie la Chișinău au obținut victoria cu 4-2.

 

Returul în Divizia A a început pe 17 martie, iar Sheriff a întrecut la Râbnița Cimentul din localitate cu 2-1. De menționat că în iarnă „galben-negrii” au transferat o serie de jucători valoroși, precum fundașii Radu Talpă (Speranța Nisporeni), Vitali Maevici (Nistru Otaci), Vasile Arlet (Unisport Chișinău), mijlocașii Vladimir Tanurcov (Unisport Chișinău), Lilian Popescu (Nistru Otaci), atacanții Ruslan Barburoș (Agro Chișinău), Serghei Rogaciov (Olimpia Bălți). Ultimul era golgheterul din tur al Diviziei Naționale. Suma totală a achizițiilor din acel sezon se ridica la circa 500.000 de dolari, o cifră enormă pentru acele timpuri.

 

În etapa a 16-a Zimbru-2 a suferit o nouă înfrângere, fiind întrecută în deplasare de LIMS-USM, 0-1 (gol marcat de Vineatinschi în min. 34), iar tiraspolenii s-a distanțat și mai mult de principala urmăritoare (43 puncte). Chișinăuienii aveau 35 de puncte după 15 meciuri disputate. Derby-ul Sheriff – Zimbru-2 s-a disputat în etapa a 20-a (1 mai). Victoria iarăși a fost de partea „galben-verzilor”. Unicul gol al partidei a fost marcat de Oleg Fistican încă în min. 2, când acesta a transformat o lovitură de la 11 metri. În clasamnet situația era următoarea: 1. Sheriff – 52 p., 2. Zimbru-2 – 45 p., 3. Energetic – 39 p.

 

Până la încheierea competiției echipa din Tiraspol n-a mai pierdut niciun punct și a devenit campioană a Diviziei A, obținând astfel și calificarea directă în primul eșalon valoric. Energetic Dubăsari, ocupata locului 3, a luat parte la barajul de promovare/menținere deoarece echipa secundă a Zimbrului (medaliata cu argint), conform regulamentului, nu avea acest drept.

 

Alexandru Topalo, unul dintre cei mai buni jucători moldoveni de fotbal în sală, în sezonul 1997/98 a evoluat pentru Energetic Dubăsari (locul 3 în Divizia A) și a marcat un gol în meciurile de baraj, cu toate acestea echipa lui a ratat promovarea în Divizia Națională

Întâlnirile dintre Energetic și Agro Chișinău au avut loc pe 18 și 22 iunie. În ambele întâlniri victoria a fost de partea reprezentantei Diviziei Naționale, 2-0 (au marcat: Viorel Frunză și Andrei Șvaga) și 7-1 (au înscris: Oleg Șoimu – 2, Oleg Belan – 2, Andrei Șvaga – 2, Viorel Frunză, respectiv Alexandru Topalo).

 

Golgheter al competiției a devenit Veaceslav Untilă de la Dumbrava cu 23 goluri la activ. El a fost urmat de Platon (Dumbrava) și Gheorghi Golovațchi (Sheriff) – ambii cu câte 11 goluri.

 

Campioni ai Diviziei A au devenit: portarii Evgheni Nemodruk și Alexandr Melenciuc, fundașii Vladislav Slipac, Igor Saveliev (fost jucător la Nistru Chișinău în perioada 1988-1989), Alexandr Budanov, Vasile Arlet, Radu Talpă, Vitali Maevici, Oleg Bejenari, mijlocașii Gheorghi Golovațchi, Stanislav Ivanov, Valentin Lupașcu, Gabriel Rotaru, Ghenadi Kondratiuk, Alexandr Krasneanski, Alexandr Lapaci, Iuri Morenco, Denis Lozinschi, Andrei Masuleac, Vladimir Tanurcov, Lilian Popescu, Alexandr Zeleniuc, Costiuc, Tătaru, Gorbaciov, atacanții Victor Barîșev sr. (antrenor-jucător), Alexandr Kovalciuk, Ruslan Barburoș, Serghei Rogaciov, Sergiu Dadu, Vlad Ciorici.

Antrenor principal – Ahmed Aleskerov, antrenor secund – Vladimir Zemleanoi.

Iniţial, Divizia B a avut următoarea structură: 32 de echipe au fost repatizate conform criteriului geografic în două serii – Nord şi Sud – în ambele evoluând câte 16 formaţii.

• Formaţia Universitatea Tehnică Chişinău (seria Nord) a evoluat în locul echipei Nord Ocniţa, care a refuzat participarea din startul competiţiei.

• După etapa a 11-a, pentru neprezentări repetate, a fost exclusă din campionat Flacăra Căţăleni, Nisporeni (seria Nord).

• În sezonul 1997/98, în competiţia Diviziei B s-au inclus următoarele formaţii: seria Nord – Venita Lipcani, Briceni, FC Coşniţa, Dubăsari, Automobilistul Briceni, Universitatea Tehnică Chişinău, Preţios Ungheni; seria Sud – Sheriff-2 Tiraspol, Universitatea Comrat, Abus-96 Chişinău.

• Rodina Taraclia şi-a schimbat denumirea în Trachia.

• În ediţia 1997/98 au evoluat două „farm-cluburi”: Sheriff-2 Tiraspol şi Locomotiva-2 Basarabeasca –

ambele în seria Sud.

• După tur a abandonat competiţia formaţia Moldova Slobozia Mare (seria Sud). Pentru neprezentări repetate au fost excluse din campionat FC Romăneşti (după etapa a 17-a), Haiducul Dubăsarii Vechi (după etapa a 18-a) – ambele din seria Nord, şi Agro-Sind Căuşeni (după etapa a 26-a) – din seria Sud.

• Unica înfrângere înregistrată de lidera seriei Sud, Sheriff-2 Tiraspol, a fost una tehnică, în etapa a 19- a (5 aprilie), în formaţia tiraspoleană, care a surclasat 8-1 în deplasare pe Locomotiva-2 Basarabeasca, a evoluat un jucător suspendat.

• Cea mai mare diferenţă de scor a fost înregistrată în meciurile: Venita Lipcani – Pelivan Orhei 11-0, etapa a 22-a (22 aprilie) – în retur, şi Izvoraş-67 Drăcliceni – Preţios Ungheni 10-0, etapa a 11-a (2 noiembrie) – în tur (seria Nord); Victoria Bardar – Sheriff-2 Tiraspol 0-12, etapa a 29-a (14 iunie), Sheriff-2 – Rapid Cărpineni 12-1, etapa a 22-a (22 aprilie) – în retur, şi Viişoara Mileştii Mici – FC Leova 10-0, etapa a 11-a (2 noiembrie) – în tur (seria Sud).

 

Sheriff Tiraspol, la debutul său în Divizia Națională, sezonul 1998/99. Rândul de sus (de la stângala dreapta): Alexandru Chirilov, ?, Sergiu Dadu, Vitali Maevici, ?, ?, Sergiu Rogaciov, Gheorghi Golovațchi. Rândul de mijloc: Vladimir Zemleanoi (antrenor), Radu Talpă, Lilian Popescu, ?, Veaceslav Bugneac, Victor Barîșev sr. (antrenor). Rândul de jos: Vladimir Tanurcov, Stanislav Ivanov, Ruslan Barburoș, Edward Anyamke, ?, Marian Aliuță, ?.