• Поддержи национальную сборную

Fotbal pentru toți. Acțiuni de incluziune socială prin fotbal

23 mai 2022 de Ion Buga
GALERIE

Federația Moldovenească de Fotbal în parteneriat cu UNICEF continuă acțiunile de consolidare a eforturilor de integrare prin fotbal a copiilor refugiați din Ucraina prin intermediul proiectului "Fotbal pentru toți". În acest sens, astăzi a fost organizată o nouă acțiune social-sportivă la Liceul Teoretic ”Nicolai Gogol”, unde sunt înscriși peste 50 de copii refugiați din Ucraina.

Toți cei 70 de copiii participanți au avut parte de multă distracție și voie bună, participând la diverse jocuri mobile și ștafete sportive cu elemente de fotbal. 

 

Astfel de activități comune se desfășoară cu regularitate și în cadrul altor instituții sau cluburi sportive. Aceste evenimente au menirea de a oferi copiilor un mediu sigur de participare socială și incluziune în societate, precum și promovarea unui mod sănătos de viață și a fotbalului ca instrument social, de consiliere emoțională și pishologică pentru cei care au de suferit din cauza războiului. 

 

Cu suportul partenerilor Special Olympics Moldova, Sunshine, CSCT Buiucani au fost organizate și alte acțiuni de incluziune socială prin fotbal cu participarea copiilor, inclusiv cu a celor cu dizabilități. 


Forul național a fost reprezentat la evenimente de către managerii proiectelor Grassroots FMF, Diana Bulgaru și Cristina Braga.

 

Războiul din Ucraina ne-a afectat enorm pe toți, inclusiv fotbalul moldovenesc. FMF s-a mobilizat pentru a ajuta refugiații din țara vecină. Forul de la Chișinău a organizat sejurul jucătorilor străini și a familiilor acestora de la cele 2 formații de top din Ucraina, Dinamo Kiev și Shakhtar Donețk în Republica Moldova. 

În colaborare cu Guvernul Republicii Moldova, FMF a ajutat la cazarea victimelor războiului. Timp de câteva săptămâni Complexul Sportiv "Futsal Arena FMF" din comuna Ciorescu a servit drept centru pentru refugiați. Sute de mame și copii și-au găsit adăpost în edificiile sportive ale FMF, unde au parte de hrană și toate condițiile de trai.

Totodată, FMF împreună cu Fundația UEFA pentru copii, a expediat 3 camioane de mare tonaj cu produse alimentare, de igienă și medicamente pentru spitalele de copii din Ucraina.