• Fii alături de Echipa Țării

Istoria Campionatului Moldovei la fotbal

13 mar 2022 de Andrei Prodan

Pe 14 martie se împlinesc 30 de ani de la startul primei ediții a campionatului de fotbal al Republicii Moldova. Cu această ocazie site-ul FMF inaugurează un serial nou, care va fi dedicat istoriei desfășurării acestei competiții. Astăzi vă prezentăm perioada de pregătire către organizarea turneului de debut, cel care s-a disputat în primăvara – vara anului 1992.

 

26 decembrie 1991 este data oficială a destrămării Uniunii Sovietice. Federația Moldovenească de Fotbal (FMF), organism înființat încă în primăvara anului 1990, la 28 decembrie 1991 adoptă un document istoric, și anume

DECLARAŢIA

Biroului federal al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal

În conformitate cu „Declaraţia de Independență a Republicii Moldova” adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 27 august 1991 care proclamă că Republica Moldova este Stat suveran şi independent;

Odată cu dezintegrarea URSS şi a structurilor sale;

Luând în consideraţie rezoluţia Adunării generale a Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal din 19 octombrie 1991 cu privire la exercitarea jurisdicţiei Federaţiei pe teritoriul Republicii Moldova;

Ţinând seama de îndeplinirea tuturor obligaţiunilor faţă de Federaţia URSS în perioada existenţei statului unitar sovietic;

Biroul federal al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal declară:

Federaţia Moldovenească de Fotbal îşi pierde calitatea de membru în cadrul Federaţiei URSS, calitate atribuită arbitrar în perioada postbelică;

Trecerea sub jurisdicţia sa exclusivă a organizării activităţii fotbalistice şi apărarea intereselor tuturor structurilor fotbalistice din Republica Moldova, ale jucătorilor, antrenorilor şi altor specialişti din domeniul fotbalului;

Garantarea respectării normelor internaţionale şi neadmiterea discriminărilor în fotbal, indiferent de naţionalitate, confesiune sau apartenenţă politică.

Federaţia Moldovenească de Fotbal îşi exprimă dorinţa de a stabili relaţii reciproce cu Federaţiile de fotbal ale altor state şi solicită afilierea la organismele internaţionale FIFA şi UEFA cu angajamentul respectării statutelor şi normelor de activitate ale acestora.

Chișinău, 28 decembrie 1991.

 

Declaraţia a fost aprobată în unanimitate. Discuţia prioritară a ședinței a constituit-o chestiunea referitoare la structura competiţlonală a campionatului național din anul 1992. Au fost propuse pentru examinare trei variante. Prioritate i s-a acordat celei în care campionatului se va desfăşura într-un tur, pe parcursul căruia la cele cinci echipe de maeştri (formații care au evoluat în campionatul URSS: Tiligul Tiraspol, Zimbru Chișinău, Tighina Bender, Zarea Bălți și Bugeac Comrat se alătura şapte formaţii din divizia A (prima ligă valorică) a campionatului republican. Ele urmau să fie numite până la următoarea şedinţă a executivului. La baza admiterii erau puse două criterii: măiestria sportivă şi existenţa unei baze care ar permite desfăşurarea campionatului în condiţii bune (ceva de genul licențierii din zilele noastre).

Aceste 12 echipe urmau să formeze Superliga (Divizia Națională de astăzi). Era stipulat că în caz dacă formaţiile Tiligul, Tighina şi Bugeac vor refuza să participe, în locul lor vor fi admise la turneu alte echipe (trebuie de menționat că în acea perioadă în Republica Moldova se simțeau puternice tendințe separatiste).

La sfârşitul sezonului primele două echipe din divizia A, alcătuită din 14 formaţii, urmau să promoveze în Superligă. Ocupantele locurilor trei-patru în divizia A trebuiau să dispute meciuri de baraj cu ultimele două clasate în Superligă.

Campionatul urma să înceapă la 15 martie, iar până la 1 martie trebuiau să fie rezolvate toate transferurile jucătorilor. Fiecare echipă din toate diviziile, inclusiv Superligă, avea dreptul să includă în componenţă nu mai mult de trei jucători din afara republicii. Faţă de cei invitaţi până atunci s-a adoptat varianta „zero”. Punctul final în problema „stranierilor” urma să fie pus după adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii despre cetăţenie.

În afara ordinii de zi a fost discutată propunerea lui Andrei Ghimpu de a include în campionatul național a echipei Institutului Naţional de Educaţie Fizică şi Sport (în prezent Universitatea de Stat de Educatie Fizica si Sport).

 

Între timp Veaceslav Koloskov, conducătorul fotbalului sovietic, a întrprins o tentativă de a organiza campionatul CSI la care a fost invitată să participe și Tiligul. Aflând noutatea, Ion Sandu, redactorul-șef al ziarului „Sport. Turism” l-a contactat pe Grigore Corzun, președintele clubului tiraspolean care i-a comunicat: „Noi suntem pentru o Moldovă unică, integră. Dar atâta timp cât politicienii nu vor soluționa problemele social-politice, suntem nevoiți să ținem cont de realitatea zilei. Cât există posibilitatea de a evolua într-un turneu de valoare vom acționa reieșind din situația creată. Suporterii pur și simplu nu ne vor înțelege, dacă vom refuza să jucăm cu Spartak, Dinamo Moscova, Zenit Sankt-Petersburg, Neftci Baku și vom accepta să ne întâlnim cu echipe din Drăsliceni, Ciuciuleni, Leova, Boroseni. Dar cum numai împrejurările se vor schimba, ne vom încadra imediat în campionatul național al Moldovei. Cu atât mai mult că noi deja am hotărât că echipa noastră de tineret rezervă să concureze în acest campionat”.

 

Tiligul Tiraspol, formație care în 1991 a promovat în Liga Superioară a campionatului URSS

Pe 18 ianuarie a avut loc o nouă ședinţa a executivului FMF, care a durat 6 (!) ore. Prima a fost pusă în discuţie chestiunea cu privire la regulamentul campionatului. S-a convenit de a accepta următoarea structură competiţională: Superliga – 10 echipe; Divizia A – 10 echipe; Divizia B – 10 echipe; Divizia C – seria de Sud – 8 echipe, – seria de Nord – 8 echipe.

Cu regret, în afara cadrului competițional au rămas echipe cunoscute, precum Politehnica şi Moldovahidromaş Chişinău (ambele foste campioane ale RSSM), Viişoara Mileştii Mici sau Flacăra Carahasani, etc. Motivul – lipsa bazelor sportive care ar permite desfăşurarea campionatului în condiţii normale. Biroul federal a hotărât să le ofere o ultimă şansă: dacă până la 1 august bazele sportive și ternurile vor fi aduse în ordine şi vor corespunde tuturor cerinţelor, echipele respective vor fi admise la campionatul 1992/93.

 

S-a hotărât ca Tiligul, care intenţionează să participe la campionatul CSI de asemenea să nu fie admisă în campionatul Republicii Moldova, deoarece în conformitate cu Statutul FIFA o echipă nu poate fi membră a două federaţii concomitent. În locul tiraspolenilor a fost inclusă echipa INEFS.

 

În sfârșit, la ședința Biroului federal de pe 1 februarie a fost adoptată structura definitivă a campionatului. Tighina și Bugeac au refuzat participarea în campionatul autoproclamatei republici nistrene, iar după ce s-a spulberat ideea creării campionatului CSI, aceste două echipe și Tiligul au fost admise în campionatul Republicii Moldova.

 

Astfel, în Superligă au fost incluse 12 echipe: 

TILIGUL Tiraspol (locul 2 în Liga I a campionatului URSS din 1991) 

ZIMBRU Chișinău (locul 20 în Liga I a campionatului URSS din 1991) 

TIGHINA Bender (locul 9 în Liga II a campionatului URSS din 1991) 

ZAREA Bălţi (locul 14 în Liga II a campionatului URSS din 1991; înaintea începerii campionatului RM și-a schimbat numele în OLIMPIA) 

BUGEAC Comrat (locul 3 în Liga II inferioară a campionatului URSS din 1991) 

SPERANŢA Nisporeni (campioană a RSSM din 1991) 

CONSTRUCTORUL Leova (locul 2 în campionatul RSSM din 1991) 

CRISTALUL Făleşti (locul 3 în campionatul RSSM din 1991) 

MOLDOVA Borosenii Noi (locul 4 în campionatul RSSM din 1991) 

CONSTRUCTORUL Chișinău (locul 6 în campionatul RSSM din 1991) 

DINAMO Chișinău (locul 7 în campionatul RSSM din 1991) 

CSS AMOCOM Chisinău (echipă nou creată).

 

Divizia A (11 echipe): NISTRU Cioburciu, NISTRU Otaci, UNIVERSUL Ciuciuleni, VIERUL Sângerei, SPERANŢA Drochia, IZVORAŞ Drăsliceni, VILIA Briceni, TRICON Cahul, SPICUL Floreşti, DELIA Ungheni, VALEOLOGIA Chisinău.

Divizia B (9 echipe): BIRUINŢA Cojuşna (înaintea campionatului și-a schimbat denumirea în DUMBRAVA), MINERUL Edineţ, HAIDUCUL Dubăsarii Vechi, MOTORUL Soroca (înaintea campionatului și-a schimbat numele în TIRAS), LOCOMOTIVA Basarabeasca, NADEJDA Anenii Noi, CODRU Călăraşi, CRISTALUL Glodeni, RODINA Taraclia.

Divizia C

Seria Nord (9 echipe): SĂNĂTATEA Sănătăuca, SPICUL Chişcăreni, BASARABIA Mândreşti, FLACĂRA Nimereuca, CIMENTUL Rezina, STRUGURAŞ Hirişeni, FRIGUŞOR Străşeni, RĂUT Orhei, CUCOARA Budăi.

Seria Sud (9 echipe): SPICUL Sărata Galbenă, VIERUL Căuşeni (înaintea începerii campionatului și-a schimbat numele în SINTEZA), PROGRESUL Costeşti, LUCEAFĂRUL Puhăceni, VICTORIA Chioselia Mare, AUTOMOBILISTUL Cricova, MOLDOVA Slobozia Mare, ZAREA Hlinaia, KOLOS Slobozia.

 

La 14 martie 1992 a avut loc primul meci din istoria campionatului Republicii Moldova.

 

VA URMA