• Поддержи национальную сборную

ISTORIA TURNEULUI „CHIȘINĂUL DE SEARĂ” (partea IV)

05 feb 2022 de Andrei Prodan

FMF vă prezintă istoria turneului tradițional ”Chișinăul de seară”. Anterior, site-ul nostru a publicat Partea I, Partea II și Partea III a materialului. Astăzi venim cu partea a IV-a. Lectură plăcută.

 

Din cele 8 ediții ale Cupei de iarnă „Chișinăul de seară” disputate din 1984 și până la destrămarea Uniunii Sovietice (la sfârșitul anului 1991) șase au fost câștigate de formațiile studențești: Politehnica – de 3 ori (1984, 1986 și 1991), Institutul Pedagogic – de 2 ori (1988 și 1990) și Institutul Agricol – o dată (1985).

 

La startul ediției din 1984, care a durat circa două luni, s-au aliniat 36 de echipe. După un tur preliminar, 28 de echipe au fost repartizate în 4 grupe a câte 7 formații. Învingătoarele grupelor se calificau în semifinale. Partidele durau 70 de minute (două reprize a câte 35 de minute) și se disputau pe stadionul „Dinamo-2” a Școlii Miliției de pe str. Dzerjinski.

În penultimul act al competiției, Politehnica (antrenor – Vladimir Himciuc) a trecut de Vibropribor, iar echipa Institutului Agricol (antrenor – Vladimir Slavinschi) a surclasat Universitatea cu 5-0.

În finală s-au confruntat echipele care până atunci n-au suferit nicio înfrângere. Timpul regulamentar s-a încheiat nedecis, 1-1 (pentru „ingineri” a înscris Gheorghi Zlatovcen, iar pentru „agrarieni” Igor Vidov). Abia în prelungiri golul victoriei pentru Politehnica l-a marcat Andrei Cosinov.

Pentru învingători au evoluat: N. Bunea (căpitan), V. Pavlov, V. Melnicov, V. Manoli, V. Caradjov, I. Sivaciov, R. Curchin, M. Spânu, A. Cosinov, G. Zlatovcen, G. Egorțev, I. Mamoncic, V. Novițchi.

În meciul pentru locul 3 echipa Universității, condusă de pe banca tehnică de Vladimir Crasilevschi, a întrecut-o pe Vibropribor după executarea loviturilor de departajare (timpul regulamentar s-a încheiat nedecis, 2-2).

Cei mai buni jucători au fost desemnați: portar – Nicolae Bunea, fundaș – Vadim Melnicov (ambii de la Politehnica), mijlocaș – Iurie Ioniță (Universitatea), atacant – Igor Vidov (Institutul Agricol). Cel mai bun arbitru a devenit Efim Vâgovschi.

 

Politehnica, câștigătoarea Cupei „Chișinăul de seară” din 1984. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Nicolae Bunea, Vladimir Himciuc (antrenor), Rostislav Curchin, Victor Manoli, Ghenadi Egorțev, Igor Sivaciov, Vasili Caradjov, Veniamin Novițchi. Rândul de jos: Valeri Pavlov, Mihail Spânu, Gheorghi Zlatovcen, Andrei Cosinov, Ivan Mamoncic, Vadim Melnicov.

 

Peste un an Institutul Agricol și-a luat revanșa și a intrat în posesia trofeului. Competiția s-a disputat în perioada 5 ianuarie – 10 februarie 1985 și a cuprins 24 de formați. Ele au fost repartizate în 4 grupe a câte 6 echipe. Primele două clasate se calificau în „sferturi”.

După ce a devenit câștigătoarea grupei a 4-a (printre echipele învinse a fost și Politehnica), formația Institutului Agricol (antrenor – Iuri Lucașciuc) a trecut în „sferturi” de Moldgaz (2-0), în semifinale de echipa Școlii republicane de copii și juniori a rezervelor olimpice (1-0), iar în finală a învins Moldovahidromaș, antrenată de Alexandr Țincler (1-0).

Din componența campionilor au făcut parte: A. Țurcan, A. Sizov, N. Arsenii, N. Cojemiacenco, I. Belîi, A. Razarenov, V. Andrușciac, I. Tabacov, V. Romanciuc, V. Grușca, I. Vidov.

În finala mică Institutul Pedagogic (antrenor – Serghei Lupușor) a învins Școala republicană de copii și juniori a rezervelor olimpice (antrenori – Vladimir Carpișcenco, Anton Ababii) cu scorul de 2-1.

Laureații turneului au devenit: portar – B. Godunov (Moldovahidromaș), fundaș – N. Arsenii (Institutul Agricol), mijlocaș – M. Colesnicov (Școala republicană de copii și juniori a rezervelor olimpice), atacant – P. Berezin (Institutul Pedagogic). Golgheterul turneului a fost E. Piunovschi (Vibropribor) – 10 reușite.

 

În 1985 echipa Institutului Agricol a câștigat Cupa „Chișinăul de seară” pentru a doua oară.

 

În ediția din 1986 au ieșit la start 36 de echipe. Ele au fost repartizate în șase grupe a câte 6 echipe. Primele două clasate se calificau în faza următoare a turneului. Cele 12 echipe rămase în competiție iarăși erau împărțite în două grupe a câte 6 formații. Învingătoarele grupelor se calificau în finală. În meciul decisiv au jucat două echipe studențești. Cupa a fost câștigată de Politehnica care a învins Universitatea.

 

Ediția din 1987 a stabilit un nou record de participante. Cele 64 de echipe au fost repartizate în două grupe valorice. În prima grupă au evoluat 24 de echipe care au jucat pe stadionul „Dinamo-2” a Școlii Miliției. În grupa a doua au luat parte 40 de echipe, care au evoluat pe stadioanele Școlii republicane de copii și juniori a rezervelor olimpice (str. Krutaia), Uzinei de beton armat Nr.4 și Iunosti (str. Bulgară).

În sferturile de finală au fost consemnate rezultatele: Traktor – Mikroprovod 0-2, Universitatea – Moldova 3-0, Moldgaz – KDSK-1 2-0 și Institutul Pedagogic – Sciotmaș 2-4.

În semifinale s-au întâlnit: Mikroprovod – Sciotmaș 2-0 și Universitatea – Moldgaz 4-3.

Universitatea (antrenor – V. Crasilevschi) a fost învinsă pentru a doua oară consecutiv în ultimul act al competiției. De această dată de echipa uzinei Mikroprovod (antrenor – E. Berman). Scor final, 2-0.

Componența învingătorilor: V. Bargan, V. Chirița, O. Vâja, A. Iașciuc, A. Cuzmenco, A. Lifciu, P. Bârca, I. Pivovarov, S. Smirnov, I. Cedârlean, S. Galagan, F. Ceban, M. Andronic, V. Smirnov, P. Grigorița, Iu. Râncău, I. Hachi, V. Jugul.

În meciul pentru locul trei Sciotmaș a învins Moldgaz, 9-7 (după executarea loviturilor de departajare).

Alexandr Zabiaca (KDSK-1) a fost desemnat cel mai bun portar, Nicolae Panu (Institutul Pedagogic) – fundaș, Valeri Loscutov (Universitatea) – mijlocaș, Pavel Bârca (Mikroprovod) – atacant. Evgheni Piunovschi (Moldgaz) a devenit cel mai bun golgheter (14 goluri).

 

Formația Mikroprovod, deținătoarea Cupei „Chișinăul de seară” din 1987.

 

Ediția cu numărul 15 a început în decembrie 1987 și s-a încheiat în aprilie 1988. 26 de echipe au fost repartizate în două grupe a câte 13 formații în fiecare. Primele 4 clasate se calificau în sferturile de finală. Câștigătoarea de anul trecut, Mikroprovod, a cedat în fața echipei Moldgaz, 1-2. Cu același scor Institutul Pedagogic a învins Moldovahidromaș. Sciotmaș și Politehnica au obținut victorii în fața formațiilor Liftovik, respectiv KDSK-1.

Echipele studențești s-au întâlnit în semifinale. Mai buni s-au dovedit a fi viitorii pedagogi, 3-2. În celălalt meci Moldgaz a învins Sciotmaș cu 5-3.

Finala a fost la discreția studenților care și-au surclasat adversara cu 5-1. S. Alexandrov a realizat un hat-trick, iar celelalte goluri au fost marcate de Iu. Craev, A. Caraijdan, respectiv Iu. Guțu.

Pentru Institutul Pedagogic au evoluat: Ș. Esinencu, I. Procopeț, V. Russu, P. Ceban, V. Burlacu, I. Ovcearenco, V. Orlovschi, A. Caraijdan, S. Frunze, Iu. Craev, G. Sîrbu, I. Oprea, S. Alexandrov, E. Crețu, O. Morarenco. Antrenor – Anatol Borș.

Pe treapta a treia a podiumului de premiere a urcat Sciotmaș care a învins Politehnica cu 3-1 (la învingători două goluri au fost marcate de actualul antrenor al echipei Milsami Orhei, Serghei Dubrovin).

Iată și laureații Cupei „Chișinăul de seară”-1988: portar – Boris Godunov (Moldovahidromaș), fundaș – Valeri Pavlov (Politehnica), mijlocaș – Ghenadie Crasnoșan (Moldgaz), atacant – Serghei Alexandrov (Institutul Pedagogic). Golgheter a fost Mihail Andronic (Mikroprovid) – 13 reușite.

(Va urma)