În prima jumătate a anilor ’70, pe lângă echipa fanion a republicii, Nistru Chișinău, Moldova a fost reprezentată pe arena unională și de formația Zvezda Tiraspol. Această echipă a evoluat cu destul succes în Liga a II-a (a treia divizie valorică a fotbalului sovietic), iar în 1973 a ocupat chiar locul 5 în Seria a 4-a.
În anul 1972 a fost primit un ordin de la Ministerul Apărării a URSS, conform căruia echipele de fotbal nu aveau dreptul să aibă sediul în orașele în care se aflau districtele militare. Astfel, echipele SKA (Sportivnîi klub armii = Clubul sportiv al armatei) din Kiev a fost mutată în Cernigov, din Lvov în Luțk, iar din Odesa a ajuns la Tiraspol.
După doi ani o nouă echipă din orașul de pe Nistru și-a făcut apariția în campionatul Uniunii Sovietice (în sezonul 1969 în Clasa B a evoluat Dnestr (= Nistru) Tiraspol). Formația a primit denumirea Zvezda (= Steaua) și a fost repartizată în Seria a 3-a a Ligii a II-a unde evoluau echipe din Rusia și Georgia. Antrenor principal a fost numit maestru al sportului din URSS Mihail Ermolaev, antrenor secund – Anatoli Karakozov, iar șeful echipei a devenit Valentin Lazarev.
Din lot au făcut parte destui fotbaliști cunoscuți, precum portarii Vladimir Carev și Vladimir Rogozin, fundașii Alexandr Cernenco, Victor Pusaciov, Vitali Kalughin, Jozef Vagan, Constantin Ghercinov, Alexandr Ișcenko, mijlocașii Alexandr Averianov, Boris Krivoșei, Vladlen Naumenko, Grigori Sapojnikov, Lev Tarasov, atacanții Victor Tomașevski, Vladimir Sak (căpitanul echipei), Pavel Basov, Valeri Juravko, Iuri Bondarev.
Averianov, Naumenko, Sak și Juravko dețineau deja titlul de maestru al sportului din URSS. De menționat că Alexandr Averianov era dublu campion european de juniori, iar titlul din 1966 l-a obținut alături de moldovenii Anatol Teslev și Grigore Ianeț.
Primele trei meciuri de pe teren propriu Zvezda le-a disputat pe stadionul Republican din Chișinău, deoarece arena din Tiraspol la acel moment n-a corespuns cerințelor înaintate de federația unională de fotbal. În toate cele trei partide „steliștii” au obținut victoria: 1-0 cu Spartak Oriol (meciul s-a disputat pe 23 aprilie și a constituit debutul echipei în campionat, iar primul gol l-a înscris Pavel Basov), 2-0 cu Dinamo Batumi și 1-0 cu Merțhali Maharadze. Abia în etapa a 11-a, pe 10 iunie, Zvezda a jucat la Tiraspol, primind replica echipei Kalitva Belaia Kalitva și a învins cu scorul de 1-0. În tribune au fost prezenți 6.000 de spectatori.
După meciurile din tur Zvezda ocupa locul 10 (din 19). În cele 18 partide disputate ea a acumulat același număr de puncte. În retur tiraspolenii au jucat ceva mai bine, clasându-se în final pe locul 6 cu 39 de puncte la activ. Câștigătoarea seriei a devenit Metallurg Lipețk (54 puncte).
O evoluție reușită tiraspolenii au avut-o contra ocupantei locului secund, cunoscuta echipă Kuban Krasnodar. Acasă ei au învins cu scorul de 1-0, iar în deplasare au jucat la egalitate, 1-1. Golgheterul echipei a fost Pavel Basov – 9 goluri, cu unul mai mult decât Alexandr Averianov.
În acel sezon Zvezda a disputat și o serie de meciuri amicale. La Tiraspol s-au confruntat cu naționala URSS de veterani, în componența căreia au evoluat celebrii Alexei Homici, Igor Netto sau Valeri Voronin, și cu Politehnica Iași, care în acea perioadă evolua în Divizia B a campionatului României. Primul meci s-a încheiat la egalitate, 1-1, iar în cea de-a două partidă gazdele au învins cu 1-0. În decembrie au efectuat un tuneu în Irak, disputând 3 întâlniri cu echipa Forțelor aeriene (1-2), poliției (1-1) și selecționata provinciei Basra (0-0).
În sezonul 1973 Zvezda a făcut parte din Seria a 4-a în care de asemenea evolua formații din Rusia și Georgia.
Au părăsit echipa Carev, Averianov, Sak și Sapojnikov. Banderola de căpitan i-a revenit lui Vladlen Naumenko, iar în lot au fost cooptați portarul Semion Altman, viitorul antrenor al Zimbrului și Naționalei Moldovei, fundașii Anatol Borș, cunoscut fotbalist al echipei Moldova (actuala Zimbru) Chișinău și viitor antrenor al formațiilor Tighina Bender și Dinamo Chișinău, Igor Kurkin, Victor Karlaș, mijlocașii Ivan Codreanu, Nicolai Sinii, Alexandr Șimanovici, atacanții Victor Stroganov, care și-a făcut un nume la Politehnica Chișinău, Andrei Ceremisin, Vladimir Rogovski, Valentin Prilepski.
De această dată echipa a avut o evoluție foarte bună în tur, ocupând locul 2. Pe 11 iunie Zvezda a învins la Tiraspol lidera și viitoarea câștigătoare a seriei, Spartak Kostroma, 1-0 (gol marcat de Basov). Dar cel mai bun joc tiraspolenii l-au prestat pe 10 iulie când acasă au surclasat Merțhali Maharadze, locul 6 în clasamentul final, cu 5-0 (au înscris Prilepski – 2, Zvenigorodski, Basov și Grigoriev). În clasamentul final Zvezda Tiraspol a ocupat locul 5 (38 puncte) din 18. Campioana, Spartak Kostroma, a acumulat 46 puncte.
În 1973 echipa a susținut meciuri amicale cu formațiile din Cehoslovacia, România, Irak și Yemen. În sezoanele 1974 și 1975 Zvezda a făcut parte din cea mai puternică serie, a 6-a, în care evoluau echipele din Ucraina (în 1974 alături de tiraspoleni a mai jucat și echipa Nistrul Bender.
În 1974, cu toate că după 11 etape Zvezda ocupa locul 3, a încheiat competiția pe poziția a 11-a din 20 de participante. În sezonul următor evoluția a fost și mai modestă: locul 13 din 17.
Tot în 1975 echipa a susținut mai multe meciuri amicale în Afganistan, iar la Tiraspol a jucat cu Dunav Ruse, Bulagaria și Dukla Banská Bystrica, Cehoslavacia. Ambele partide au fost câștigate de gazde cu scorul de 1-0. Pentru Zvezda în această perioadă au mai evoluat Alexandru Mațiura, încă un viitor antrenor al naționalei Moldovei, Serghei Vîbivanțev, Serghei Galițki, Evgheni Dereviaga, Alexandr Drobîș, Igor Sokolovski, Victor Sugak, Valeri Cernîh, Serghei Zvenigorodski (golgheterul echipei în sezonul 1975 cu 15 reușite la activ), Anatoli Napreev, Ghenadi Kuzmin, Alexei Nefiodov.
FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. ZVEZDA TIRASPOL