• Fii alături de Echipa Țării

Veterani (Competiții)

Sărbătoarea fotbalului la Pepeni

13 aug 2021 de Andrei Prodan

Săptămâna trecută, pe 4 august, la Pepeni, raionul Sângerei, a fost sărbătorit Hramul satului. Profitând de ocazie pe stadionul din localitate a fost organizat și un turneu de fotbal consacrat lui Alexandru (Sandu) Rotari, veteranul echipei FC Pepeni, care pe 14 iunie curent a împlinit onorabila vârstă de 70 de ani.

 

La competiție și-au dat concursul patru formații: echipele de veterani FC Pepeni (antrenor – Aureliu Rotari), FC Telenești (antrenor – Aurel Conea), selecționata Moldovei (antrenor – Anatol Teslev) și fotbaliștii de la Academia Gloria din Chișinău (antrenor – Vasile Țepordei).

 

În pofida pe alocuri a unei ploi mărunte s-a jucat pe teren cu gazon natural, dar pe o suprafață redusă (7 x 7).

 

În semifinale gazdele turneului au învins la limită, 2-1, formația FC Telenești, iar naționala de veterani a surclasat Academia Gloria cu scorul de 8-1.

 

În meciul pentru locul trei, FC Telenești a învins Academia Gloria cu 3-1.

 

În finală, după un meci viu disputat, victoria a revenit selecționatei Moldovei, 4-2.

 

De menționat că pentru învingători au evoluat fotbaliști cunoscuți, precum Sergiu Cleșcenco, Sergiu Epureanu, Valeriu Andronic, Ghenadie Orbu, Vasile Arlet, Alexandru Onica, Oleg Șoimu sau Igor Negrescu.

 

Din componența gazdelor au făcut parte Aureliu și Cristian Rotari (feciorul și nepotul omagiatului), Nicu Rotaru (feciorul lui Oleg Rotaru, primarul satului Pepeni), Iurie Costin, Anatol Țurcanu, Iurie Gurușciuc (tustrei fotbaliști la FC Pepeni în anii ’80 – ’90), Denis Cristofovici (jucător la FC Pepeni în anii 2000), precum și doi invitați - Alexei Savinov și Ghenadie Pușca.

 

Au fost desemnați și cei mai buni jucători ai turneului:

Portar – Denis Cristofovici;

Fundaș – Vasile Arlet;

Atacant – Sergiu Cleșcenco (tot el și golgheterul competiției cu 4 reușite la activ).

Cel mai bun jucător al turneului a devenit Alexei Savinov.

Arbitrul competiției a fost Alexandru Rusu, vicepreședintele Federației de fotbal din Sîngerei.

 

Toți participanții au primit cupe, diplome și cadouri de preț. De menționat și gestul lui Sergiu Cleșcenco și Alexei Savinov, care au donat baloanele primite cadou elevilor școlilor din Pepeni, respectiv Telenești.

 

La turneu au fost prezenți și oaspeți de onoare: Dumitru Socolan, secretar de stat, ex-ambasador al R. Moldova în Portugalia; Dragoș Hîncu, vicepreședintele FMF; Anatol Teslev, campion european de juniori din 1966, președintele Asociatiei veteranilor de fotbal; Oleg Edu, fostul director al școlii din Bălășești, coechipier cu Sandu Rotari la echipa din Pepeni în anii ’70; Mihail Pleșca, primarul satului Prepelița; Marin Spânu, campion și deținător al Cupei Moldovei în componența formației Zimbru Chișinău; Vadim Bolohan, căpitanul echipei Milsami Orhei (ultimii doi sunt discipoli ai școlii de fotbal din Sîngerei).

 

Principalul organizator al turneului a fost Aureliu Rotari, în prezent stabilit la Barcelona (Spania): „Am vrut să-i fac un cadou lui tata, care a evoluat pentru echipa din Pepeni mai mult de 20 de ani, fost metodist de sport care a contribuit enorm la dezvoltarea fotbalului și a sportului în sat. Pe această cale vreau să mulțumesc Federației Moldovenești de Fotbal, în persoana vicepreședinților Dragoș Hîncu și Ruslan Berzoi, care m-au ajutat la organizarea turneului, domnilor Anatol Teslev, Aurel Conea și Vasile Țepordei, care au acceptat invitația de a participa la competiție. Un sincer mulțumesc și pământenilor mei Marin Spînu și Vadim Bolohan fără ajutorul și susținerea cărora această sărbătoare și-ar pierde mult din farmecul pe care l-a avut”.

 

Participanți și oaspeți ai tuneului de fotbal organizat la Pepeni în data de 4 august

 

Echipa-gazdă. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Cristian Rotari, Gheorghe Ciacâru, Anatol Țurcanu, Leonid Calancea, Alexei Savinov, Ghenadie Pușca, Nicu Rotaru, Oleg Rotaru (primarul satului Pepeni). Rândul de jos: Iurie Costin, Lucian Costin, Aureliu Rotari, Ciprian Costin, Denis Cristofovici, Vasile Smântână, Iurie Gurușciuc. Precizare: Lucian și Ciprian Costin sunt nepoții lui Sandu Rotari, elevi la Academia formației Sporting Lisabona

 

Participanți ai turneului de la Pepeni (de la stânga la dreapta): Cristian Rotari, Alexei Savinov, Vadim Bolohan, Sandu Rotari, Aureliu Rotari, Ghenadie Pușca

 

Trei generații de fotbaliști de la Pepeni (de la stânga la dreapta): Aureliu, Cristian și Sandu Rotari