• Support National Team

Integritatea în fotbal

Cazuri de meciuri trucate depistate cu suportul FMF

09 feb 2021 de Ion Buga

Una dintre misiunile Federației Moldovenești de Fotbal este protejarea jocului de orice amenințare și asigurarea integrității meciurilor de fotbal. În acest sens, federația a întreprins de-a lungul anilor acțiuni concrete în lupta cu combaterea fenomenelor care afectează negativ sportul rege – trucarea (manipularea) meciurilor și pariurile aranjate.

 

Meciurile de fotbal au devenit ținta grupărilor infracționale, care acționează pentru a truca și manipula meciurile de fotbal. Cu regret, asemenea cazuri de corupție au fost consemnate și în fotbalul moldovenesc, iar FMF a reacționat prompt de fiecare dată.

 

Un prim caz răsunător a avut loc pe 22 februarie 2012. Comitetul de Etică al FMF a decis atunci sancționarea președintelui onorific al echipei Sfintul Gheorghe Suruceni, Valeriu Reniță, și, a antrenorului principal, Sergiu Caraman, cu o interdicție de a desfășura orice activitate fotbalistică pe un termen de 5 ani, respectiv pentru 2 ani. 

Decizia a fost luată după ce FMF a demonstrat, după patru luni de investigații, că oficialii de la Sfîntul Gheorghe au participat la meciuri trucate în sezonul 2010/2011 al Diviziei Naţionale, acțiuni care contravin normelor statutare și regulamentare ale FMF. Cercetările Comitetul de etică au început din momentul în care șase jucători ai acestei echipe, Alexandru Vremea, Mihai Plătică, Eugen Celeadnic, Veaceslav Posmac, Ion Rîmbu şi Petru Ojog s-au adresat cu o scrisoare la FMF în care au anunțat faptul că au fost obligați să nu-și apere șansele corect pe terenul de fotbal. De asemenea, Valeriu Reniță și Sergiu Caraman au fost amendați cu 15000 dolari SUA , respectiv cu 8000 dolari SUA.

 

În anul 2014, în vizorul organelor abilitate a ajuns echipa Dacia Chișinău. În urma raportului analitic efectuat de UEFA (Match Report Radar) s-a stabilit manipularea rezultatelor sportive de către echipele Dacia Chișinău și Teuta Albania, care s-au duelat în preliminariile Ligii Europa. În meciul tur, albanezii au câștigat cu 3-1, iar returul de la Chișinău, Dacia s-a impus cu 2-0 și obținea astfel calificarea în runda următoare. Conform anchetei s-a stabilit că pe 11 iulie, în ziua meciului retur, Rustam Polonkoev (fost președinte al echipei Dacia) a efectuat pariuri în sumă de 6.812 dolari. Anterior, el pariase și pe alte meciuri suma de 137.927 mii de dolari. 

 

Fotbalul moldovenesc a ajuns din nou în centrul atenției forului european în 2014. Vasile Mungiu, antrenor la Școala Sportivă Anenii Noi, a fost suspendat pe viață de organul de Control și Disciplină UEFA pentru încercarea de a manipula rezultatul meciului Moldova – Letonia din preliminariile Campionatului European la fotbal feminin U17. Înaintea partidei disputate la Vadul lui Vodă pe 4 august 2013, Mungiu s-a apropiat de antrenorul echipei naționale feminine U17 feminine din Moldova, Alina Stețenco, și i-a oferit mită pentru a manipula rezultatul. Antrenorul a raportat această tentativă conducerii FMF și Centrului Național Anticorupție. Mungiu a fost arestat în ziua jocului și ulterior și-a recunoscut vina, fiind condamnat de prima instanță la 2 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de probă de 2 ani și șase luni.

 

Anul trecut, conform rapoartelor oficiale, inclusiv video, prezentate de UEFA și UEFA-BFDS (Sportradar), privind organizarea meciurilor trucate (match-fixing) și participarea la jocurile caselor de pariuri, Comitetul de Etică al FMF a constatat încălcarea prevederilor Statutelor FMF, UEFA, FIFA, a Regulamentelor FIFA, UEFA, FMF: Codul de Etică al FMF, Codul Disciplinar FMF ce țin de integritatea meciurilor și competițiilor sportive precum și de influențarea ilegală a rezultatelor meciurilor de către jucătorii echipei CSF Speranța Oleksandr Nasonov, Matvei Guiganov, Mihail Bolun.

Jucătorilor menționați le-a fost interzisă desfășurarea a orice tip de activitate fotbalistică pentru o perioadă de 1 (un) an. Clubul a fost avertizat și atenționat că în cazul recidivei vor fi aplicate sancțiuni mai aspre conform prevederilor Codului Disciplinar. Ulterior, hotărârea Comitetului de Etică al FMF a fost atacată la Comitetul de Apel al FMF.

 

La finalul anului 2020, un alt caz a zguduit comunitatea fotbalistică din Moldova. Pe 8 decembrie, Centrul Național Anticorupție a anunțat despre cercetarea penală a unsprezece persoane, care activează în domeniul fotbalului, în cadrul unei cauze, pornite pe faptul manipulării evenimentelor sportive. Printre cei vizați sunt președinți ai cluburilor de fotbal din Republica Moldova, antrenori, directori de școli sportive specializate şi jucători care reprezintă 5 echipe din cele 10 care evoluează în Divizia Naţională. Operațiunea s-a derulat în comun cu reprezentanții EUROPOL și UEFA, care au acordat asistență tehnică, informațională şi analitică anchetatorilor pentru investigarea completă și multidimensională a tuturor circumstanțelor.

 

Federația Moldovenească de Fotbal va colabora și în continuare cu organele de drept abilitate pentru combaterea fenomenului meciurilor trucate. În acest sens, FMF intenționează să semneze un Memorandum cu Ministerul de Interne și alte structuri de forță abilitate să stopeze corupția din fotbal. FMF este împotriva corupției și va depune eforturi maxime pentru ca cei implicați în acte de corupție să fie sancționați conform legii.