• Поддержи национальную сборную

Lev Șor, la 85 de ani

10 oct 2024 de Andrei Prodan

Fostul jucător al echipei Burevestnik (în prezent Zimbru) Chișinău, Lev Șor, își serbează astăzi a 85-a aniversare!

În 1956, Lev Șor a devenit primul discipol al școlii moldovenești de fotbal care a jucat în Liga Superioară a campionatului URSS.

 

Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii comunități fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, împlinirea tuturor obiectivelor și toate cele bune!

 

La mulți ani!

 

Lev Șor s-a născut la 10 octombrie 1939 în satul Căprești, județul Soroca (în prezent raionul Florești), România. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial tata lui a murit pe front, iar el împreună cu mama, o mătușă și fratele mai mare Alexandr au fost evacuați în Caucaz, Asia Centrală și regiunea Orenburg. După conflagrația mondială familia a revenit în Moldova, stabilindu-se la Chișinău.

 

Primul îndrumător în fotbal al lui Lev Șor a fost cunoscutul fotbalist, antrenor, iar ulterior funcționar (mulți ani a condus secția de fotbal a ASB „Kolhoznikul”) Ivan Hovjun, care pe atunci era la timona echipei Dinamo Chișinău.

După ce a fost admis la Facultatea de Mecanizare a Institutului Agricol din Chișinău, Lev Șor a început să apere culorile instituției la care își făcea studiile. În 1955, sub conducerea lui Otari Alavidze (fost jucător la Dinamo Chișinău cu care a evoluat în campionatul URSS), echipa Institutului Agricol a câștigat Cupa Moldovei și medaliile de argint ale campionatului republican.

 

În 1956 cei mai buni fotbaliști ai Institutului Agricol (fundașul Leonid Șcrob, mijlocașul Lev Șor, atacanții Vladlen Timoșenco și Valentin Lipovcenco) au fost invitați la echipa-fanion a Moldovei, Burevestnik Chișinău, care a obținut dreptul să evolueze în Categoria A (prima divizie valorică a fotbalului sovietic).

La 7 mai 1956, Lev Șor a debutat în campionatul Uniunii Sovietice, devenind primul discipol al școlii moldovenești de fotbal care a jucat Liga Superioară (în acea perioadă majoritatea jucătorilor echipei din Moldova proveneau din alte republici). Burevestnik a jucat în deplasare contra lui Torpedo Mosova cu celebrii Valentin Ivanov și Eduard Strelțov în teren și cu antrenorul Constantin Beskov pe bancă. Cu toate acestea chișinăuienii au obținut o frumoasă victorie cu scorul de 4-1.

 

Îmi este greu să descriu emoțiile pe care le-am trăit atunci, își amintește Lev Șor. Simțeam o responsabilitate enormă. Am aflat că voi juca în ultimul moment. Atunci nu era practicat ca jucătorii să fie anunțați din timp că vor intra pe teren. Desigur îmi doream mult să reușesc să joc bine, iar după încheierea meciului eram foarte fericit”.

 

În acel sezon Burevestnik Chișinău a fost revelația campionatului unional, încheind competiția pe un onorant loc 6 din 12 (cel mai bun rezultat din istoria participării formațiilor moldovenești în campionatul URSS). De menționat că după prima parte a campionatului, chișinăuienii se situau pe locul 3, la egalitate de puncte cu Spartak Moscova și Torpedo Moscova. Lev Șor s-a confruntat cu vedetele fotbalului sovietic Lev Iașin, Igor Netto, Victor Ponedelnik, Slava Matreveli, Mihail Meshi, Iuri Voinov (campioni europeni în 1960), Avtandil Gogoberidze, Eduard Dubinski, Viktor Kanevski, Mihail Koman, Zaur Kaloev și alții.

 

Cel mai bun partener cu care am jucat a fost Mihail Muhortov, povestește omagiatul. L-aș menționa și pe Iura Corotcov. Avea un simț al golului extraordinar. În ce privește antrenorii... Cel mai mult m-au influențat Ivan Mihailovici Hovjun și Victor Alexandrovici Maslov. Nu mă miră că ultimul a fost inclus de revista „World Soccer” în TOP-50 cei mai buni antrenori ai lumii”.

 

30 octombrie 1956. Burevestink Chișinău înaintea deplasării în România. Al treilea din stânga, Lev Șor.

 

În 1959 Lev Șor și-a încheiat studiile la Institutul Agricol, dar a reușit să joace 15 meciuri și să marcheze 1 gol pentru Lokomotiv Bender, formație care în acel an a debutat în campionatul URSS. În sezonul următor el a evoluat pentru Vierul Chișinău, cu care a reușit să ocupe locul 4 în Categoria B (al doilea eșalon valoric al fotbalului din URSS).

 

După ce s-a angajat la serviciu la Uzina de tractoare din Chișinău, Lev Șor a evoluat pentru echipa întreprinderii pe arena republicană, devenind vicecampion (1964) și dublu câștigător al Cupei Moldovei (1965 și 1967).

 

Și-a încercat forțele și în domeniul antrenoratului, dar a înțeles că nu are calitățile necesare pentru aceasta. „Mulți consideră că a fi antrenor poate oricine. Să știți că nu este așa. Am înțeles asta la timp și am abandonat”, spune Lev Șor.

 

După destrămarea URSS, Lev Șor s-a mutat cu traiul în Israel. El revine des în Moldova pentru a-și vizita rudele și prietenii. 

 

Anul 2016. Frații Alexandr și Lev Șor