Petrocub - Zimbru va fi a 33-a finală de Cupă din perioada modernă a fotbalului moldovenesc. Cele 2 echipe se vor întâlni în premieră în această fază a competiției. Zimbru va juca a 10-a finală a Cupei Moldovei Moldtelecom din istorie, în timp ce Petrocub a ajuns în ultimul act pentru a doua oară.
Finala Cupei Moldovei Moldtelecom, Petrocub - Zimbru, se va juca sâmbătă, 25 mai, de la ora 20:00, pe stadionul Zimbru din capitală.
Vă propunem mai jos cele mai importante cifre ale Cupei Moldovei Moldtelecom din ultimile 32 de ediții.
Bugeac Comrat este prima deținătoare a trofeului Cupa Moldovei din perioada de după independență. În finala de pe 9 mai 1992, pe Stadionul Republican din Chișinău, în prezența a 6500 de spectatori, Bugeac a câștigat Cupa, după 5-0 cu Tiligul Tiraspol.
Bugeac - Tiligul 5-0
Marcatori: Pocatilo (21, 32), Alexandrov (48, 60), A. Scala (89)
9 mai 1992. Chișinău, Stadionul Republican, 6500 spectatori
Arbitru: Efim Vîgovschi (Chişinău)
Cartonaş galben: Alexandrov
Bugeac: Coşelev, Crimus, Goptari, Sirotiuc, Zaiţev, A. Scala, Copoţ (Vîblov, 78), Iu. Scala, Pocatilo (Pasecinic, 72), Gaidamaşciuc (Basarab, 76), Alexandrov
Antrenor: Serghei Dubrovin
Tiligul: E. Ivanov, Şulaev, Dikarev (Bejenari, 69), Pogorelov, Iuminov, S. Stroenco, Lemeşko, Vasiliev (Luchiancicov, 58), Prohorov, Kosse, Oprea
Antrenor: Piotr Kutuzov
Bugeac – Tiligul (1992) 5-0 și Sheriff – Zaria (2017) 5-0 sunt cel mai categorice scoruri înregistrate în finale, dar și meciurile cu cele mai multe goluri marcate în 90 de minute.
Câte 5 goluri s-au marcat în partidele Sheriff – Nistru Otaci (2002) 3-2 și Sheriff – Dacia (2015). Însă în aceste 2 meciuri scorul final a fost stabilit în prelungiri.
Șapte jucători au câte 2 goluri marcate în finale: Serghei Alexandrov, Vladislav Pocatilo (ambii Bugeac), Jimmy Franca, Jarlesson Inácio Júnior, Vitalie Damașcan, Cyrille Bayala (toți Sheriff), Maxim Antoniuc (Milsami).
Singurul jucător care a marcat în 2 finale diferite este Jarlesson Inacio de la Sheriff (2014 și 2015).
Cel mai popular scor al finalelor a fost 1-0, care s-a înregistrat de 11 ori, dintre care 2 în prelungiri.
Finala cu cei mai mulți spectatori s-a jucat în 1998, pe Stadionul Republican. Meciul Zimbru – Constructorul-93 1-0 a adunat 14.000 de spectatori.
Vaja Tarhnișvili a jucat cele mai multe finale - 8, dintre care 7 Cupe le-a câștigat. Aceleași cifre le are și Benjamin Balima, internațional din Burkina Faso, la fel, jucător al echipei Sheriff Tiraspol. Doar că Balima a fost rezervă în 2 finale și nu a intrat niciun minut pe teren, în timp ce Tarhnișvili a jucat toate meciurile titular.
Cei mai titrați antrenori sunt Alexandru Mațiura (Tiligul, Constructorul, Nistru) și Leonid Kuciuk (Sheriff), ambii cu câte 3 trofee câștigate. Alți 3 antrenori, Evghenii Șincarenco (Tiligul), Ion Caras (Zimbru, Constructorul-93) și Zoran Zekici (Sheriff) au câte 2 Cupe în palmares.
Antrenorul echipei Zimbru, Lilian Popescu a câștigat Cupa Moldovei cu adversara din finala de pe 25 mai, Petrocub, în anul 2020, 5-3 la lovituri de departajare cu Sfîntul Gheorghe Suruceni (0-0 în timpul regulamentar). Popescu a mai jucat o finală ca antrenor al echipei Nistru Otaci, în anul 2008, pierdută cu Sheriff, 0-1.
Pentru Andrei Martin aceasta va fi prima finală ca antrenor principal.
Sheriff are și cele mai multe finale jucate – 15, dintre care 12 le-a câștigat, 2 le-a pierdut în fața Zimbrului, iar una - în fața Sfîntului Gheorghe. Câte 9 finale disputate au Zimbru (6 câștigate) și Nistru Otaci (1 câștigată cu Lilian Popescu căpitan de echipă). Respectiv Nistru Otaci are cele mai multe finale pierdute – 8 la număr!
Până în prezent Cupa Moldovei Moldtelecom au câștigat-o Bugeac Comrat (1), Tiligul Tiraspol (3), Constructorul-93 Chișinău (2), Zimbru Chișinău (6), Sheriff Tiraspol (12), Nistru Otaci (1), Iskra-Stal Râbnița (1), Milsami Orhei (2), FC Tiraspol (1), Zaria Bălți (1), Petrocub Hîncești (1) și Sfîntul Gheorghe Suruceni (1).
Click pe Statistica tuturor finalelor Cupei Moldovei Moldtelecom
Cupa Moldovei Moldtelecom. Istoria finalelor