• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Cupa Moldovei Moldtelecom. Istoria finalelor

22 mai 2024 de Sandu Grecu

Petrocub - Zimbru va fi a 33-a finală de Cupă din perioada modernă a fotbalului moldovenesc. Cele 2 echipe se vor întâlni în premieră în această fază a competiției. Zimbru va juca a 10-a finală a Cupei Moldovei Moldtelecom din istorie, în timp ce Petrocub a ajuns în ultimul act pentru a doua oară.

 

Finala Cupei Moldovei Moldtelecom, Petrocub - Zimbru, se va juca sâmbătă, 25 mai, de la ora 20:00, pe stadionul Zimbru din capitală.  

 

Vă propunem mai jos cele mai importante cifre ale Cupei Moldovei Moldtelecom din ultimile 32 de ediții. 

 

Bugeac Comrat este prima deținătoare a trofeului Cupa Moldovei din perioada de după independență. În finala de pe 9 mai 1992, pe Stadionul Republican din Chișinău, în prezența a 6500 de spectatori, Bugeac a câștigat Cupa, după 5-0 cu Tiligul Tiraspol.  

 

Bugeac - Tiligul 5-0

Marcatori: Pocatilo (21, 32), Alexandrov (48, 60), A. Scala (89)

9 mai 1992. Chișinău, Stadionul Republican, 6500 spectatori

Arbitru: Efim Vîgovschi (Chişinău)

Cartonaş galben: Alexandrov

Bugeac: Coşelev, Crimus, Goptari, Sirotiuc, Zaiţev, A. Scala, Copoţ (Vîblov, 78), Iu. Scala, Pocatilo (Pasecinic, 72), Gaidamaşciuc (Basarab, 76), Alexandrov

Antrenor: Serghei Dubrovin

Tiligul: E. Ivanov, Şulaev, Dikarev (Bejenari, 69), Pogorelov, Iuminov, S. Stroenco, Lemeşko, Vasiliev (Luchiancicov, 58), Prohorov, Kosse, Oprea

Antrenor: Piotr Kutuzov

 

Bugeac – Tiligul (1992) 5-0 și Sheriff – Zaria (2017) 5-0 sunt cel mai categorice scoruri înregistrate în finale, dar și meciurile cu cele mai multe goluri marcate în 90 de minute.  

Câte 5 goluri s-au marcat în partidele Sheriff – Nistru Otaci (2002) 3-2 și Sheriff – Dacia (2015). Însă în aceste 2 meciuri scorul final a fost stabilit în prelungiri.

 

Șapte jucători au câte 2 goluri marcate în finale: Serghei Alexandrov, Vladislav Pocatilo (ambii Bugeac), Jimmy Franca, Jarlesson Inácio Júnior, Vitalie Damașcan, Cyrille Bayala (toți Sheriff), Maxim Antoniuc (Milsami).  

 

Singurul jucător care a marcat în 2 finale diferite este Jarlesson Inacio de la Sheriff (2014 și 2015).

 

Cel mai popular scor al finalelor a fost 1-0, care s-a înregistrat de 11 ori, dintre care 2 în prelungiri.  

 

Finala cu cei mai mulți spectatori s-a jucat în 1998, pe Stadionul Republican. Meciul Zimbru – Constructorul-93 1-0 a adunat 14.000 de spectatori.  

 

Vaja Tarhnișvili a jucat cele mai multe finale - 8, dintre care 7 Cupe le-a câștigat. Aceleași cifre le are și Benjamin Balima, internațional din Burkina Faso, la fel, jucător al echipei Sheriff Tiraspol. Doar că Balima a fost rezervă în 2 finale și nu a intrat niciun minut pe teren, în timp ce Tarhnișvili a jucat toate meciurile titular.  

 

Cei mai titrați antrenori sunt Alexandru Mațiura (Tiligul, Constructorul, Nistru) și Leonid Kuciuk (Sheriff), ambii cu câte 3 trofee câștigate. Alți 3 antrenori, Evghenii Șincarenco (Tiligul), Ion Caras (Zimbru, Constructorul-93) și Zoran Zekici (Sheriff) au câte 2 Cupe în palmares.  

 

Antrenorul echipei Zimbru, Lilian Popescu a câștigat Cupa Moldovei cu adversara din finala de pe 25 mai, Petrocub, în anul 2020, 5-3 la lovituri de departajare cu Sfîntul Gheorghe Suruceni (0-0 în timpul regulamentar). Popescu a mai jucat o finală ca antrenor al echipei Nistru Otaci, în anul 2008, pierdută cu Sheriff, 0-1.

Pentru Andrei Martin aceasta va fi prima finală ca antrenor principal. 

 

Sheriff are și cele mai multe finale jucate – 15, dintre care 12 le-a câștigat, 2 le-a pierdut în fața Zimbrului, iar una - în fața Sfîntului Gheorghe. Câte 9 finale disputate au Zimbru (6 câștigate) și Nistru Otaci (1 câștigată cu Lilian Popescu căpitan de echipă). Respectiv Nistru Otaci are cele mai multe finale pierdute – 8 la număr!

 

Până în prezent Cupa Moldovei Moldtelecom au câștigat-o Bugeac Comrat (1), Tiligul Tiraspol (3), Constructorul-93 Chișinău (2), Zimbru Chișinău (6), Sheriff Tiraspol (12), Nistru Otaci (1), Iskra-Stal Râbnița (1), Milsami Orhei (2), FC Tiraspol (1), Zaria Bălți (1), Petrocub Hîncești (1) și Sfîntul Gheorghe Suruceni (1).  

 

Click pe Statistica tuturor finalelor Cupei Moldovei Moldtelecom