• Поддержи национальную сборную

Academia FMF oferă resurse și strategii în promovarea fotbalului feminin

02 mai 2024 de Reporter FMF
GALERIE

Academia FMF menține o relație permanentă cu participanții la programele desfășurate, fiind interesată de feedback-ul instruirilor. Rodica Costișanu, profesoară de educație fizică în Liceul din satul Măgdăcești, raionul Criuleni, recent a organizat elevii în echipe, i-a antrenat și a obținut locuri premiante la campionatul zonal și cel raional. Profesoara este în special preocupată de dezvoltarea fotbalului feminin, dedicându-se acestei activități.

 

Programul „Bazele Managementului Sportiv”, urmat la Academia Federației Moldovenești de Fotbal, i-a lărgit orizontul de cunoaștere, oferindu-i noi resurse și strategii pentru a promova fotbalul.

 

Rodica Costișanu, profesoară de educație fizică: „Cursurile Academiei FMF au fost extrem de benefice în activitatea mea, oferindu-mi resurse și strategii pentru a sprijini și promova fotbalul feminin în instituția unde activez. Am învățat noi metode de antrenament și de gestionare a echipei, adaptate specific nevoilor și caracteristicilor jucătoarelor de fotbal feminin. Aceste cursuri m-au ajutat să înțeleg mai bine aspectele unice ale fotbalului feminin și să adaptez abordările mele pentru a crea un mediu propice pentru fetele de vârstă mica implicate în fotbal. Am fost încurajată să promovez participarea fetelor în sport și să le ofer suportul necesar pentru a-și atinge potențialul maxim”.

 

Profesoara din Măgdăcești a binevoită să împărtășească din experiența sa în special în ceea ce ține de crearea echipelor. Primul lucru pe care l-a făcut, a mers prin toate clasele, selectând fetițele pentru echipa de fotbal. Rodica Costișanu spune că este importantă încurajarea copiilor și adolescenților să practice sportul.

 

De la primul antrenament am încurajat toate fetițele indiferent dacă cunoșteau ceva din fotbal sau nu cunoșteau. M-am concentrat pe consolidarea punctelor tari și pe îmbunătățirea punctelor slabe. În plus, am încurajat un mediu pozitiv și de susținere pentru a le menține moralul ridicat și concentrarea. Rezultatele obținute sunt evaluate în funcție de progresul fiecărui copil și de realizările lor personale. În timp ce obținerea unor premii sau clasări bune este întotdeauna un bonus, ceea ce contează cel mai mult este efortul pe care l-au depus și îmbunătățirile pe care le-au făcut pe parcursul pregătirii și competiției”, împărtășește profesoara din experiența sa.

 

Totodată, Rodica Costișanu susține că fotbalul feminin are specificul său și nu orice antrenor de fotbal poate lucra cu o echipă de fete. Profesoara sugerează că există necesități de instruire pentru pregătirea antrenorilor în fotbalul feminin.

 

Antrenorii trebuie să fie pregătiți în mod corespunzător pentru a lucra cu jucătoarele de fotbal feminin, înțelegând diferența în abilități, strategii și necesități fizice și mentale”, sugerează profesoara.

 

Pentru a dezvolta fotbalul feminin, în localitățile din Republica Moldova ar trebuii să existe infrastructura necesară - terenuri amenajate, jucătoarele de fotbal să fie asigurate cu echipament sportiv.

 

Pe 28 aprilie, la Criuleni a fost disputată etapa raională a Turneului Republican de mini-fotbal ,,GUGUȚĂ” și ,,SPERANȚA”. Echipele antrenate de Rodica Costișanu au luat locuri premiante: locul I - „GUGUȚĂ” și locul III - „SPERANȚA”.