• Support National Team

Serghei Dinov, la 55 de ani

23 apr 2024 de Sandu Grecu
GALERIE

Unul dintre cei mai renumiți portari moldoveni, fost internațional, antrenorul Serghei Dinov își serbează astăzi a 55-a aniversare!

 

Admirăm dedicarea neîntreruptă și pasiunea pentru fotbal, ce au contribuit semnificativ la dezvoltarea sportului rege în țara noastră. Mulțumim pentru contribuția valoroasă și pentru tot efortul depus în promovarea fotbalului. 

Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii comunități fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, împlinirea tuturor obiectivelor și toate cele bune!

 

La mulți ani!

În anul 1982, la Nisporeni, s-a desfăşurat turneul final în grupa medie a turneului republican pentru copii „Portarul”. La echipa ”Cosmos” din Chişinău, în poartă juca Serghei Dinov. Cosmos a ajuns până în semifinalele competiției și s-a clasat pe locul trei, iar Serghei Dinov a fost desemnat ca cel mai bun portar al turneului republican. Se antrena atunci la Chişinău sub îndrumarea lui Valentin Falomeev.

 

După nouă ani Serghei a debutat în fotbalul mare. În 1991 a jucat la echipa Aktiubineț din Kazahstan. A debutat în Campionatul URSS la 24 aprilie, la Alma Ata, cu formaţia din localitate, Olimpia. Din primul meci și-a păstrat poarta intactă.

 

După destrămarea URSS, în 1992, Dinov a ajuns la Tighina Bender, în Superliga Moldovei. La 16 martie, pe stadionul orăşenesc din Bălţi, arbitrul Nicolae Stuleni a înregistrat prima apariţie a portarului în campionatul intern. Spre dezamăgirea celor 1000 de spectatori din tribune, echipa lui Serghei a învins, el jucând primul meci fără gol primit. În acel an, în 5 partide din cele 16, nu a încasat gol. La 25 aprilie, arbitrul bălţean Valeriu Sidenco a dictat primul penalty în poarta lui Dinov. Emil Caras de la Zimbru nu a ratat şansa şi l-a învins pe goalkeeperul Tighinei. Peste mai bine de un an, acelaşi Caras a ratat penalty-ul acordat în careul lui Dinov.

 

În următorul sezon, 1992-1993, se transferă la Bugeac Comrat, echipă ce evoluase în campionatul sovietic şi era deținătoarea Cupei Moldovei. La 2 septembrie 1992 îmbracă pentru prima dată tricoul formaţiei din Comrat, pe stadionul sătesc din Ciuciuleni, în victoria cu echipa locală Universul, scor 2-1. A finalizat 11 meciuri din cele 22 pe le-a jucat la „0”, un rezultat foarte bun. A avut două serii a câte patru meciuri consecutive unde nu a încasat gol. La Bugeac a jucat doi ani şi jumătate, evoluând în 60 de partide, în care a încasat 75 de goluri.

 

În primăvara lui 1995, Vladimir Veber, antrenorul formaţiei Nistru Otaci, îl invită la echipa sa, dar nu prea prinde lotul de start și pleacă.  

 

La 8 noiembrie 1995 apare la Constructorul în confruntarea cu precedenta sa echipă, Nistru, terminată nedecis, 1-1. Peste 10 zile, în disputa cu FC Agro Chişinău, este eliminat de pe teren în minutul 84, meciul terminându-se cu 4-0 pentru ”zidari”. Acel sezon a fost primul în Moldova când Serghei a luat mai puţin de un gol pe meci. A intrat în posesia primei medalii de bronz.

La 12 mai a jucat finala Cupei Moldovei cu multipla deţinătoare a acestui trofeu, Tiligul Tiraspol. A fost 2-1 pentru Constructorul-93, astfel obține primul său trofeu.

 

La 8 august 1996, aproximativ 5 mii de spectatori au susţinut formaţia lui Valeriu Rotari în primul ei meci pe arena internaţională. Pentru aceste meciuri a fost împrumutat de la Olimpia atacantul Serghei Rogaciov. Dinov a fost excelent în poartă şi Constructorul învingea cu 1-0. În meciul retur, israelienii au învins cu 3-2, dar mai departe a mers Constructorul grație celor 2 goluri marcate în deplasare. În acel meci Dinov nu a jucat, fiindu-i interzisă intrarea în Israel... Următoarea adversară a fost una dintre cele mai bune echipe europene de atunci – Galatasaray Istanbul. Serghei a scos de cinci ori mingea din poartă. La turci jucau Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu.

 

Următorul sezon fotbalistic, 1996-1997, îi aduce primul titlu, prima medalie de aur. Constructorul devine campioană, iar Dinov și-a păstrat poarta intactă în 18 meciuri din cele 26 jucate. În toamnă a debutat în cel mai prestigios turneu european intercluburi - Liga Campionilor. Debutul lui Dinov în acest turneu a avut loc la 23 iulie 1997, în turul preliminar. Pe Stadionul Republican, ”zidarii” au terminat la egalitate, 1-1, cu formaţia belarusă MPKŢ Mozyr. Meciul retur l-au pierdut cu 2-3 . A fost ultimul meci din carieră în preliminariile Ligii Campionilor.

 

În următorii ani a mai obținut cu Constructorul o medalie de argint (1998-1999) şi două de bronz (1997-1998 şi 1999-2000).

 

La naţionala Moldovei, Serghei Dinov a jucat 17 partide. Cel mai memorabil meci a fost cel cu Turcia din 1999, când a făcut un meci extraordinar, salvând poarta tricolorilor de multe goluri.

 

În 2000, intră pentru a doua oară în posesia Cupei Republicii Moldova, jucând ”la zero” finala cu Zimbru Chişinău. A mai jucat trei finale ale Cupei (în 1997-1998, 1998-1999 şi 2002-2003), dar toate au fost pierdute. Este portarul cu cele mai multe evoluţii în finalele Cupei Moldovei.

 

A fost desemnat 5 (cinci) ani consecutiv ”Cel mai bun portar” moldovean al anului, între 1996 și 2000. În 2003 a primit acest titlu pentru a 6-a oară, fiind cel mai titrat portar moldovean la acest capitol. 

 

Încearcă să joace peste hotare, în Israel, dar se întoarce după scurt timp şi îşi continuă cariera la Zimbru Chişinău, FC Hânceşti, Nistru Otaci şi Unisport Chişinău.

 

În 2003 îşi mai adaugă în colecţie o medalie de bronz cu Nistru Otaci, iar în sezonul 2003-2004 încă una de argint cu aceeaşi formaţie.

 

După evoluţia de la Unisport îşi începe cariera de antrenor. A activat la Școala de fotbal a clubului Zimbru, unde antrena juniorii şi portarii. Apoi a fost antrenor al portarilor la selecţionata Moldovei. A mai lucrat cu portarii la cluburile Dacia Chişinău şi la formaţia letonă Elgava. În prezent activează în calitate de antrenor de portari la formația Milsami Orhei, colaborând în paralel și cu Departamentul tehnic FMF.  

 

foto: Milsami Orhei, info: Valentin Iacovlev, 110 Legende ale Fotbalului Moldovenesc