Fotbalul este un sport atractiv pentru fete și femei, de la pasiune transformându-se într-un sport de performanță. Jucătoarele fotbalului feminin au demonstrat că sunt ambițioase, reușind să demonteze imaginea unui fotbal care ar aparține în exclusivitate bărbaților. Prestațiile spectaculoase în campionatele internaționale relevă necesitatea dezvoltării fotbalului feminin în Republica Moldova.
Maria Teeșanu este managerul Selecționatei Naționale. Își dorește să ridice nivelul de performanță al echipei, urmând instruirile UEFA și acum, recent, fiind una din cei 30 de participanți ai Programului „Bazele Managementului Sportiv”, desfășurat la Academia FMF.
Maria Teeșanu, manager Selecționata Națională de Fotbal Feminin: „A fost un program foarte folositor. Deși am trecut și cursurile UEFA, unde am studiat teoriile și experiențele în fotbal la nivel internațional, am fost tentată să urmez și programul de instruire de la Academia FMF. A fost un program mai aproape de realitățile din Republica Moldova. S-a vorbit exact despre activitățile pe care le practicăm aici acasă și care încă mai diferă de nivelul internațional. A fost o instruire foarte utilă pentru noi”.
Managerul a vorbit și despre problemele din industria fotbalului. Numărul fetelor, care au îndrăgit fotbalul, este în creștere, însă în Republica Moldova, sun prea puține cluburi de fotbal feminin.
Maria Teeșanu, manager Selecționata Națională de Fotbal Feminin: „Dorim să ridicăm nivelul de dezvoltare a fotbalului feminin, să putem implementa și noi acele instrumente manageriale, strategii pe larg folosite în România și în general la nivel internațional”.
Maria Teeșanu joacă fotbal de la vârsta de 15 ani. Tânăra fotbalistă spune că pentru ea fotbalul este o motivare: „De ce le place fetelor fotbalul? Cred că este o opțiune individuală. Pentru mine fotbalul este o motivare. Când reprezinți țara la nivel internațional este un moment cu multă adrenalină”.
Programul „Bazele Managementului Sportiv” a inclus zece cursuri ținute de traineri din Republica Moldova și România, axate pe managementul instituțiilor și organizațiilor cu profil sportiv, comunicare, planificare strategică, marketing, managementul performanței și managementul proiectelor.
Fetele au început să joace fotbal la mijlocul secolului al XIX-lea, iar pentru a ajunge la Jocurile Olimpice au trebuit să facă un drum lung până în anul 1996. Astăzi acest sport s-a stabilit cu încredere la nivel internațional – aproape fiecare club are o echipă feminină. În plus, meciurile de fotbal feminin adună tot mai mulți spectatori, potrivit FMF.
OPINII // Maria Teeșanu: „Dorim să ridicăm nivelul de dezvoltare a fotbalului feminin”