Federația Moldovenească de Fotbal este organizație obștească și nu primește vreun ban din bugetul de Stat. FMF organizează cu regularitate campionatele naționale la seniori, juniori, copii, fotbal feminin și a reușit să atragă mijloace financiare din străinătate pentru a implementa zeci și sute de proiecte în țara noastră pentru dezvoltarea și promovarea fotbalului.
În 30 de ani de activitate, FMF a investit constant în infrastructura fotbalului nostru. Având susținere constantă în acest sens de la UEFA și FIFA, Federația a reușit să realizeze cu succes toate proiectele inițiate.
Casa Fotbalului
Pe 29 mai 1998 a avut loc ceremonia de inaugurare a noului sediu al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal.
Situat în centrul Chișinăului, pe strada Tricolorului 39, imobilul cu două etaje a fost construit după proiectul athitectorului Tudor Ștefârță. Astfel, forul fotbalistic a obținut propria casă, după ce timp de 8 ani după fondare a închiriat câteva birouri în clădirea de pe strada Ștefan cel Mare 73, fiind vecină cu mai multe ministere și departamente.
Inaugurarea Casei Fotbalului a coincis cu şedinţa de lucru a Comitetului UEFA de Asistenţă pentru Europa de Est de la Chişinău. Lennart Johansson, președintele UEFA, initial și-a exprimat dorința să participe la acest eveniment, dar în ultimul moment a fost nevoit să renunțe din cauza programului supraîncărcat, fiind în plină campanie electorală pentru alegerile de la FIFA. Tradiționala panglică a fost tăiată de Petru Lucinschi, Preşedintele Republicii Moldova, şi Per Ravn Omdal, Vicepreşedintele UEFA. La eveniment au fost prezenţi Gerhard Aigner, Secretarul General UEFA, 43 de reprezentanți din 18 ţări - participanţi la şedinţa Comitetului UEFA. O cheie simbolică a sediului a fost înmânată preşedintelui FMF, Pavel Cebanu.
La Casa Fotbalului sunt organizate permanent ședințe cu participarea membrilor afiliați ai FMF, aici au loc ședințele Comitetelor FMF, inclusiv și a Comitetului Executiv. Conferințele de presă cu participarea conducătorilor Federației, antrenorilor Naționalelor Moldovei, tehnicienilor finalistelor Cupei Moldovei Orange sunt organizate tradițional în sala de conferințe de la etajul 2. Tot la etajul doi sunt prezentate trofeele câștigate de selecționatele noastre, precum și suvenirele oferite de către alte asociații naționale.
Centrul de pregătire al selecţionatelor Moldovei
Au trecut deja aproape 18 ani de la inaugurarea festivă a acestui important edificiu fotbalistic, care a avut loc pe 21 august 2002, în prezenţa lui Joseph S. Blatter, Preşedintele FIFA la acea oră.
“FMF este un exemplu foarte bun pentru alte asociații naționale în implementarea proiectelor! Conducătorii Federației dumneavoastră n-au așteptat doar ajutorul financiar venit de la FIFA, dar au găsit parteneri economici și politici, reușind să ducă la bun sfârșit construcția acestui complex sportiv. Sunt fericit să asist la acest moment important pentru dezvoltarea fotbalului în țara dumneavoastră. Partea oficială s-a încheiat! Acum luați mingile și jucați fotbal”,
a declarat Joseph S. Blatter la ceremonia de inaugurare a Centrului tehnic.
Odată cu construcția Centrului a început o nouă etapă în dezvoltarea fotbalului moldovenesc. Din acel moment FMF a încetat să plătească sume fabuloase la diferite hoteluri și centre sportive pentru cazarea, alimentarea și organizarea ședințelor tehnice pentru reprezentativele naționale.
Specialiștii moldoveni au recunoscut importanța acestui edificiu sportiv, chiar dacă mai devreme unii dintre ei au criticat în presă decizia FMF de a investi bani în acest proiect.
În vara anului 2008 Centrul tehnic a fost devastat din cauza inundațiilor care s-au abătut asupra țării noastre, însă forul fotbalistic național fiind susținut de FIFA și UEFA a reușit într-un timp record să repare prejudiciile provocate de natură. Toate spaţiile din hotele au fost redecorate şi zugrăvite, iar mobilierul a fost schimbat. De asemenea, a fost creat un nou cabinet medical modern şi o sală de masaj. Sala de fitness şi cea de recuperare au fost modernizate, a fost cumpărată tehnică de ultimă generaţie.
Pe parcursul anilor, cu sprijinul programelor FIFA „Goal” şi UEFA „HatTrick”, prin muncă permanentă, Centrul Tehnic a fost modernizat la un nivel european. La mai multe evenimente fotbalistice a fost prezent aici fostul Preşedinte al UEFA, Michel Platini, apreciindu-l ca fiind unul dintre cele mai reuşite din regiune.
Centrul tehnic se află pe o suprafaţă de 6 hectare şi are o infrastructură modernă, necesară muncii de succes în procesul de instruire şi antrenament, de reabilitare medicală şi odihnă a fotbaliştilor. El cuprinde două terenuri de fotbal cu gazon natural cu dimensiunea de 105 x 68 m, un teren de fotbal cu gazon sintetic de ultimă generație, instalație nocturnă, două tabele de marcaj și sistem de sonorizare, patru vestiare pentru echipe şi tribune dotate cu scaune pentru 1200 de spectatori, două hoteluri și restaurante. La bază se mai află un bloc de studii, patru săli de conferinţă pentru 28-50 de persoane fiecare, un centru de medicină cu cabinet fizioterapeutic, sală pentru fitness, saună şi piscină. Baza se foloseşte şi ca centru de instruire a antrenorilor, de la cei pentru echipele de copii şi până la antrenori de categoria "Pro", pentru desfăşurarea seminarelor pentru arbitri, medici sportivi şi administratorii cluburilor de fotbal.
Aici au fost organizate meciuri de fotbal din cadrul preliminariilor Campionatului Mondial la fotbal feminin, Cupei Regiunilor UEFA, Campionatelor Europene de juniori şi junioare U-17 şi U-19, Turneului de Dezvoltare UEFA, partide din cadrul Campionatului Moldovei, finale ale Cupelor Naţionale la fotbal feminin, juniori, veterani şi între echipe de amatori. Centrul Tehnic a fost gazda mai multor Seminare FIFA, UEFA şi FMF, a festivalurilor fotbalistice şi a numeroaselor turnee naţionale şi internaţionale...
În hotelurile Centrului au fost cazați reprezentanți și echipe de juniori, junioare și de futsal din Franţa, Germania, Anglia, Italia, Olanda, Suedia, Norvegia, Elveţia, Rusia, Ţara Galilor, Belgia, Luxemburg, Grecia, Israel, Irlanda de Nord, Slovacia, Cipru, Insulele Feroe, Finlanda, Ungaria, România, Ucraina, Georgia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Turcia, Islanda, Albania, Ucraina, Estonia, Letonia, Armenia, Lituania, Belarus, Azerbaidjan, Gibraltar, Andorra, San Marino…
Jucătorii şi staful tehnic de la aceste echipe au rămas impresionaţi de toate condițiile existente la Centrul Tehnic, exprimându-şi dorinţa să mai revină în Moldova.
Implementarea Programului „Toți Împreună”
UEFA a hotărât lansarea proiectului „HatTrick” concomitent cu serbarea jubileului său de jumătate de secol, în anul 2004, cu deviza „Avem grijă de fotbal”.
Scopul programului a fost dezvoltarea infrastructurii pentru fotbalul de mase în toate țările membre ale UEFA, în special accentul fiind pus pe construcția mini-terenurilor cu iarbă artificială.
Pentru implementarea acestui proiect, în bugetul UEFA au fost alocate mijloace financiare câștigate de la EURO 2004, iar mai apoi și de la EURO 2008. În Republica Moldova, proiectul a început în anul 2005, când au fost construite primele 20 de mini-terenuri cu iarbă artificială de dimensiunea 33x18 metri.
Peste puțin timp FMF a inițiat propriul proiect – „Toți Împreună”, care îl completează în mod organic pe cel al UEFA și este finanțat din mijloacele FMF. În acest fel, se construiesc terenuri de toate mărimile, inclusiv și de dimensiuni standard.
În cadrul acestui proiect, Federația lucrează în strânsă colaborare cu primăriile și alte organe ale conducerii locale, care stabilesc locul și atribuie teren pentru construcția și amenajarea mini-terenurilor de fotbal. În acest moment au fost instalate peste 450 de terenuri de toate dimensiunile în toate regiunile țării, în cadrul proiectelor UEFA „HatTrick” și FMF „Toți Împreună”.
Federația nu intenționează să se oprească aici și își propune, prin colaborare cu organele locale, instalarea mini-terenurilor de fotbal în fiecare sat, în fiecare sector de oraș, pentru a contribui astfel la dezvoltarea fotbalului de mase în Republica Moldova și a ajunge la un nivel calitativ nou.
Implementarea cu succes a proiectului UEFA și promovarea proiectului de dezvoltare a fotbalului pentru copii „Guguță” au stat la baza deciziei Comitetului Executiv al UEFA să ofere FMF statutul cel mai înalt prevăzut de Carta dezvoltării fotbalului de mase, cu 6 stele.
Complexul Sportiv “Futsal Arena FMF”
Complexul Sportiv „Futsal Arena FMF” din comuna Ciorescu este unul dintre cele mai moderne edificii sportive din Republica Moldova. Situat la doar 12 km de oraşul Chişinău, complexul sportiv poate găzdui diverse competiții fotbalistice şi sportive naţionale şi internaţionale.
Futsal Arena FMF are o suprafaţă totală de 4694,5 metri patraţi şi include un teren multifuncţional cu dimensiunile 47m x 26 m, instalaţie de iluminat, tribune pentru spectatori (1302 locuri), locuri pentru jurnalişti, fotografi şi operatori video, două tabele electronice de marcaj, sistem de sonorizare, patru vestiare complet echipate pentru formaţii (inclusiv două vestiare pentru persoane cu dizabilităţi), două vestiare pentru arbitri, camere pentru delegat şi observatorul de arbitri, sistem de supraveghere video, punct medical, servicii de catering, sală de conferinţă, internet wi-fi gratis, locuri de parcare permanent supravegheate.
Începutul lucrărilor de construcţii: martie 2012 (hotărârea Comitetului Executiv al FMF nr. 127 din 7.03.2012 de a aproba realizarea Programelor UEFA „HatTrick III” şi FMF „Toţi Împreună” pentru perioada anilor 2012-2014 cu privire la construcţia Complexului Sportiv „Futsal Arena FMF” în comuna Ciorescu, municipiul Chişinău şi instalarea terenurilor de fotbal cu acoperire artificială).
Ceremonia de inaugurare a Complexului Sportiv “Futsal Arena FMF” a avut loc pe 15 noiembrie 2014. La ceremonia oficială prilejuită acestui eveniment au participat Nicolae Timofti, Președintele Republicii Moldova, Iurie Leancă, Prim Ministrul Republicii Moldova, Marios N. Lefkaritis, Vicepreședintele și Trezorierul UEFA, Membru al Comitetului Executiv al FIFA, David Petriashvili, Manager al Proiectului HatTrick UEFA, Pavel Cebanu, Președintele FMF, Ion Scripnic, Primarul com.Ciorescu, alți oficiali.
Guvernul Republicii Moldova a decis să-i menționeze cu diplome pe Anatolie Motornîi, director al Centrului de pregătire al selecționatelor Moldovei la fotbal, Leonid Oleinicenco, director financiar al FMF, Pavel Șepel, director al companiei de construcții ”Dialin-Exim” S.R.L., pentru aportul adus la construcția Complexului Sportiv “Futsal Arena FMF”.
Buna dispoziţie în cadrul sărbătorii a fost asigurată de interpreţii Ionel Istrati, fraţii Irina și Anatol Bivol, Nelly Ciobanu, Ion Suruceanu, Constantin Moscovici și formaţia Zdob şi Zdub.
Pe parcursul anilor, la „Futsal Arena FMF” au fost organizate mai multe competiții sportive: meciurile campionatului național, Cupei și Supercupei la futsal masculin și feminin, Preliminariile Campionatului European și Mondial la futsal mascuin și feminin, Liga Campionilor la futsal, Congrese ale FMF, turneul “Alba ca Zăpada”, Memorialul “Andrei Reus”, meciul All Star la baschet, seminar UEFA pentru instructorii de futsal, Campionatul European la baschet pentru țările mici, festivaluri fotbalistice, turneul internaţional „Cupa Ambasadorului Coreei de Sud la taekwondo”, turneul de minifotbal „Liga Partenerilor”, seminare pentru arbitri, etc.
Instalarea nocturnelor la stadioane
Federația Moldovenească de Fotbal continuă procesul de modernizare și dezvoltare a fotbalului din regiuni și a infrastructurii stadioanelor din țară. Începând cu anul 2018, stadioanele din orașele Bălți, Orhei și Hîncești au posibilitate să găzduiască meciuri și în orele mai târzii ale zilei, datorită noului proiect FMF, care prevede dotarea cu piloni de iluminare nocturnă.
Prima arenă care a beneficiat de acest proiect este stadionul orășenesc din Hâncești. Pe 9 mai 2018 aici s-a jucat primul meci cu iluminare nocturnă, partida din cadrul semifinalelor Cupei Moldovei Orange, ediția 2017-2018, Petrocub-Hîncești – Milsami.
Modernizarea Stadionului Zimbru
Din luna iunie 2016 FMF administrează stadionul Zimbru. Contractul de arendă a fost semnat pentru o perioadă de 10 ani.
Astfel, FMF și-a asumat responsabilitatea față de structurile fotbalistice internaționale de a moderniza stadionul, pentru ca arena să întrunească toate condițiile necesare pentru organizarea partidelor internaționale de fotbal.
Iată care sunt lucrările efectuate până în acest moment:
- Instalarea scaunelor noi pentru posesorii biletelor de categoriile C și D
Scaunele sunt confecționate din material moale și prevăd o construcție specială, pentru a oferi un plus de confort suporterilor prezenți la stadion.
- Extinderea zonei “food court”
În urma renovării zonei “food court”, sunt disponibile 22 de puncte de vânzare a produselor alimentare, iar suporterii pot fi deserviți în tribune, pentru ca ei să nu piardă nici o clipă din timpul meciului.
- Vestiare moderne pentru echipele de fotbal
În urma renovării vestiarelor, jucătorii beneficiază de condiții moderne și confortabile, la fel ca și la alte arene europene.
- Crearea zonei VVIP
În urma lucrărilor de renovare a fost creată zona VVIP, un spațiu special amenajat pentru oameni de afaceri, dar și alți doritori de a privi meciurile de fotbal dintr-o tribună separată, cu un confort maxim. Astfel, zona dată beneficiază de intrare separată, are scaune confortabile, fourchette, etc.
Iată care sunt alte puncte cheie de modernizare a stadionului Zimbru:
- Zonă WC modernă
- Spații de lucru pentru proiectele de dezvoltare
- Merchandise shop
- Lucrări de îmbunătățire a gazonului
Datorită efectuării acestor lucrări de modernizare a stadionului, FMF a îndeplinit cerințele UEFA și FIFA pentru organizarea meciurilor internaționale.
În următoarea perioadă sunt planificate și alte lucrări de renovare, printre care schimbarea gazonului.
Stadionul pentru fotbal pe plajă
După ce FMF a câștigat licitația publică pentru arenda unui teren în Parcul „La Izvor” pentru construcția stadionului de fotbal pe plajă, au început lucrările de construcție a arenei.
Peste 80% din finanțarea lucrărilor este oferită de FIFA, iar restul – de FMF.
Stadionul va avea o capacitate de 1024 de locuri, inclusiv 244 de locuri în tribuna VIP și cu posibilitate de adăugare a încă 500 de locuri.
Arena va putea fi utilizată și de alte probe de sport, gen volei pe plajă sau sporturi de contact. De asemenea, în incinta stadionului vor putea fi organizate diferite evenimente cultural-distractive.
Sub tribune vor fi construite vestiare pentru 4 echipe și arbitri, birouri pentru observatorii de meciuri internaționale, un cabinet pentru primul ajutor medical, veceuri, birouri administrative, săli tehnice și depozite.
Accesul pe stadion pentru spectatori, echipe și arbitri va fi separat. Tabloul informativ principal va fi amplasat vizavi de tribuna principală. Sunt prevăzute locuri pentru comentatori TV și radio. Platformele pentru camerele video vor fi amplasate pe centru și prin părți. În plus, este planificată instalarea unui sistem de supraveghere video. Stadionul va fi gestionat de FMF în colaborare cu Asociația de Fotbal pe Plajă.
FMF30. Federația a investit și continuă să investească în infrastructura fotbalului moldovenesc