• Поддержи национальную сборную

În lumea arbitrajului. Povestea Anei Ciobotaru

04 mar 2024 de Svetlana Tataru

În pragul sărbătorii de 8 Martie, avem plăcerea să vorbim cu Ana Ciobotaru, o tânără pasionată de fotbal, care a reușit să își construiască o carieră în lumea arbitrajului. Într-un interviu pentru FMF.md, Ana împărtășește povestea ei, obstacolele întâlnite pe drum și mesajele sale pentru tinerii și tinerele, care doresc să se manifeste în lumea arbitrajului internațional. 

 

Întrebare: Cum ai intrat în lumea arbitrajului de fotbal și ce te-a determinat să urmezi acest drum?

Răspuns: Totul a început aproximativ 10 ani în urmă. Am fos jucătoare de fotbal, iar în una din zile, antrenorul m-a întrebat din curiozitate dacă nu aș vrea să urmez cursurile de arbitraj. Am decis împreună cu câteva colege să acceptăm provocarea. Nu mă gândeam la o carieră profesionistă în arbitraj la 15 ani, dar uite că o simplă glumă mi-a schimbat viziunea asupra fotbalului și tot ce reprezintă acest domeniu.

 

Întrebare: Ce a însemnat pentru tine momentul în care ai fost numită arbitră de fotbal?

Răspuns: Am fost mândră când am absolvit școala de arbitri și am devenit arbitră cu acte în regulă în cadrul Federației Moldovenești de Fotbal. Inițial, mediul sportiv era sceptic în privința unei arbitre, dar acest fapt doar mi-a dat voință și încredere să demonstrez că și o femeie poate să fie la nivel înalt în acest domeniu.

 

Roberto Rosetti și Ana Ciobotaru

Întrebare: Cum te-ai adaptat la mediul dominat de bărbați din lumea arbitrajului și care au fost principalele obstacole pe care le-ai întâmpinat?

Răspuns: Mereu am fost înconjurată de colegi empaici care nu mă criticau pentru faptul că sunt femeie. Odată ce conștienticest ce reprezintă acest domeniu, nimic nu mai conteză.

 

Întrebare: Cât e de dificil sau ușor să fii arbitră?

Răspuns: Nu aș putea spune că este ușor. Atunci când există pasiune și multă dăruire nu mai contează cât este de greu este în unele situații. Din acest motiv, la un arbitru de fotbal nu trebuie să lipsească motivația, dorința de a crește, de a te dezvolta și a deveni din ce în ce mai bun. Și da, e foarte important să ții cont de pregătirea fizică și teoretică, să fii mereu în continuă dezvoltare. 

 

Întrebare: Cât de des au loc cursurile de perfecționare ca să devii un arbitru bun? 

Răspuns: Cursurile de testare au loc o dată la jumătate de an, unde este inclusă testarea fizică și teoretică. Pe lângă aceasta, în calitate de arbitru internațional FIFA, pot să mai am și cursuri de perfecționare peste hotare. Parcursul unui arbitru este foarte individual în funcție de cât de multă muncă depui în fiecare zi pentru a obține cel mai înalt nivel.

 

Întrebare: Cum îți gestionezi timpul între cariera ta de arbitru, viața personală și alte pasiuni sau angajamente?

Răspuns: În acest domeniu trebuie să fii foarte disciplinat și să știi cum să gestionezi timpul. Uneori nu poți să le reușești pe toate, iar pentru asta este nevoie să-ți pui corect prioritățile.

 

Întrebare: Care sunt principalele lecții pe care le-ai învățat din experiența ta ca arbitră și cum te-au ajutat acestea să crești, atât pe plan profesional, cât și personal?

Răspuns: Pe mine acest domeniu m-a făcut mai puternică, mai încrezătoare în sine și în propriile forțe. Totodată, am învățat să ignor toate comentariile spectatorilor, fotbaliștilor, antrenorilor. Arbitrajul m-a ajutat să nu mă las bătută așa ușor și să muncesc dublu pentru a obține un nivel înalt pe plan profesional.

 

Întrebare: În ce fel crezi că rolul tău de arbitră poate influența și inspira alte femei să se implice în sport și în lumea arbitrajului?

Răspuns: Eu cred că propria mea poveste ar putea motiva fetele sau cele care se gândesc la o carieră în arbitraj. Fiindcă am început de la vârsta de 15 ani, ceea ce pentru unii ar putea fi prea devreme, dar totodată asta m-a ajutat să primesc calificarea FIFA la vârsta de 23 de ani.

 

Întrebare: Care sunt cele mai mari satisfacții pe care le-ai obținut în cariera ta de arbitră și ce momente te-au făcut să te simți cel mai mândră?

Răspuns: Cele mai mari satisfacții le-am primit când am arbitrat finala Cupei la Fotbal Feminin 5 ani la rând, după m-am simțit foarte mândră când am început să fiu delegată la turnee internaționale. Ultimele cele mai plăcute momente au fost când am arbitrat Liga Națiunilor în Azerbaidjan și apoi am fost delegată la un meci din Liga Națiunilor în Estonia.

Întrebare: Te vezi arbitrând vreo finală de mondială/europene? 

Răspuns: Desigur, fiecare arbitru aspiră să arbitreze vreo finală mondială/europeană, acesta este cel mai înalt nivel la care poate ajunge un arbitru și pentru acest lucru se depune foarte mult efort la fiecare meci, la fiecare antrenament, la fiecare examen teoretic și practic.

 

Întrebare: Că tot suntem în prag de 8 Martie, ce mesaje pe care ai vrea să le transmiți tinerelor care visează să urmeze o carieră în arbitrajul de fotbal?

Răspuns: În lumina sărbătorilor de 8 Martie le doresc tututor  să descopere ceea ce îi face fericite, să lupte pentru scopurile propuse și să nu se lase influențate de părerile negative ale persoanelor din jur.