• Fii alături de Echipa Țării

FMF30. ADRIAN IXARI: ”Maradona era idolul meu”

13 apr 2020 de Sandu Grecu
GALERIE

De circa un an de zile FMF are un nou director executiv. Este vorba de Adrian Ixari, un adevărat exemplu de profesionalism, care a crescut treptat, timp de 23 de ani, de la un simplu translator până la funcția de director al Federației.

 

Site-ul fmf.md vă face cunoștință cu oameni, care și-au dedicat toată viața fotbalului.  

 

Activează de un sfert de secol la FMF, din 1996, când a fost angajat de președintele de atunci al Federației, Petru Comendant.  

 

”Până în iulie 1996, când am absolvit Facultatea de Limbi Moderne, eram în căutare de job. Am bătut la ușa mai multor întreprinderi, până am aflat întâmplător că FMF căuta un traducător de limbă engleză, mai ales că la Chișinău urma să vină Naționala Angliei. La începutul lunii august 1996, m-am dus la vechiul sediu al FMF, la o convorbire cu președintele de atunci, Petru Comendant. Am discutat, am acceptat să lucrez o perioadă de testare, iar în scurt timp am fost angajat. Sunt aproape 24 de ani de atunci...”,

se destăinuie Adrian Ixari.  

 

Originar din Telenești, a fost de mic obișnuit cu atmosfera fotbalistică.  

 

”Tatăl meu era (și este) un mare împătimit al fotbalului. În perioada când eram copil, el urmărea cu atenție echipa sa favorită, Cernomoreț Odesa. Datorită lui am fost și eu de câteva ori la Odesa, la meciuri din campionatul URSS, dar și la meciul Cernomoreț – Real Madrid, din noiembrie 1985, unde l-am văzut pe viu pe legendarul Emilio Butragueno.  

În copilărie juca fotbal în fiecare zi, în curtea blocului, cu băieții. Îi adora pe Blohin și Dassaev, dar idolul său era Maradona.  

 

”Desigur Diego Maradona, după Mondialul din 1986, a devenit idolul meu și al tuturor copiilor din acele timpuri. Era un jucător fantastic. Fiecare visa să ajungă la fel ca starul argentinian... Eu nu eram o excepție. Chiar dacă nu am apucat să evoluez la vreo echipă de maeștri, am jucat de nenumărate ori pentru echipa din mahala, iar la școală am jucat pentru echipa clasei în toate competițiile școlare...”

A trecut aproape un sfert de secol de când s-a angajat la Federație, dar emoțiile de la primul contact cu fotbalul mare au rămas în amintire până astăzi.  

 

”În 1996 eram abia venit de pe băncile universității. La sfârșitul lunii august Moldova avea meci cu Anglia. Am făcut cunoștință cu legendele de atunci ale fotbalului: David Seaman, Paul Ince, David Beckham (care a debutat pentru Naționala Angliei pe 1 septembrie, la Chișinău!), Paul Gascoigne, Alan Shearer, etc. și nu în ultimul rând, președintele Federației engleze, Sir Bert Millichip. Pentru mine aceasta a fost cea mai tare amintire, ever!”

În două decenii și jumătate la Federație a avut ocazia să întâlnească și să discute cu zeci de personalități marcante din fotbalul mondial. Dar spune că cel mai mult l-au marcat personalitățile noastre, colegii de la FMF.

 

”De la domnii Pavel Cebanu și Nicolae Cebotari am învățat cel mai mult. Grație experiențelor lor vaste, mai întâi ca jucători de certă valoare, iar apoi în calitate de conducători ai FMF, pe parcursul a mai bine de 20 ani am avut ocazia să învăț și să mă dezvolt pentru a progresa în cariera mea profesională.

În ce privește personalitățile internaționale – îmi este greu să evidențiez pe cineva aparte. Președinții (foștii și cei prezenți) ai FIFA și UEFA, care au adus și aduc un aport substanțial la dezvoltarea, protecția și prosperarea fotbalului mondial și european.”  

Despre noua funcție, cea de director executiv FMF, Adrian Ixari spune că nu e nici grea, nici ușoară.

 

”Nu pot califica lucrul meu în ”greu” și ”mai puțin greu”. Activitatea mea în calitate de Șef al Compartimentului Internațional a constituit fundamentul formării mele profesionale. Un lucru este cert pentru mine – e mai interesantă, provocatoare și solicitantă funcția de Director executiv.  

Momentan avem mai multe proiecte în derulare, pe care le implementăm împreună cu echipa Federației. Sunt sigur, că doar lucrând ca o echipă unită, sub conducerea președintelui FMF, vom reuși să realizăm programul de activitate al dlui Leonid Oleinicenco, prezentat la Congresul Extraordinar FMF din 2019.”