• Support National Team

Alexandru Golban, la 45 de ani

28 feb 2024 de Sandu Grecu
GALERIE

Fostul internațional moldovean, președintele Federației de futsal din Republica Moldova, Alexandru Golban își serbează astăzi a 45-a aniversare!

 

Admirăm dedicarea neîntreruptă și pasiunea pentru fotbal, ce au contribuit semnificativ la dezvoltarea sportului rege în țara noastră. Mulțumim pentru contribuția valoroasă și pentru tot efortul depus în promovarea fotbalului. 

Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii comunități fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, împlinirea tuturor obiectivelor și continuarea muncii pentru dezvoltarea fotbalului național!

 

La mulți ani!

 

Alexandru Golban s-a născut la Criuleni, dar rădăcinile fotbalistice vin din satul de baştină al tatălui său, Chişcăreni, raionul Sîngerei, unde tatăl a jucat pentru echipa locală. A frevcentat secţia de fotbal la școala unde învăţa. În 1992 a plecat la Chişinău, fiind înmatriculat la Liceul Internat cu Profil Sportiv. A participat în campionatul de juniori al Moldovei

 

La 28 august 1996, la Sărata Galbenă, în cadrul Diviziei “A”, echipa locală Spicul a primit replica fotbaliştilor de la TeBas (Televizoarele Basarabiei) Chişinău. În minutul 13, atacantul formaţiei oaspete Alexandru Golban înscrie în poarta formaţiei gazdă, iar tânăra echipă TeBas preia conducerea. A fost primul gol al juniorului de 17 ani în Divizia „A”.

La 9 noiembrie 1996 înscrie în deplasare în poarta formaţiei Spicul Făleşti. Şi în următorul meci cu Zimbru-2, Alexandru se evidenţiază, înscriind de la punctul cu var în minutul 13. În primul meci din retur, la 22 martie 1997, portarul formaţiei Stimold MIF scoate şi el mingea din plasa porţii după un gol al viitorului internațional. Trei goluri în trei meciuri consecutive – un randament extraordinar pentru un junior, care la prima sa apariţie în divizia secundă a fotbalului moldovenesc a marcat de patru ori.

 

În luna aprilie, echipa TeBas se retrage din campionat, iar rezultatele rămân în vigoare, pentru că clubul a jucat mai mult de 50% din meciurile programate, conform Regulamentului FMF.

 

În sezonul 1997-1998, Speranţa Nisporeni refuză să mai joace în campionat în partea a doua a competiției, iar pentru a continua să-și păstreze locul în prima divizie îi cheamă pe tinerii fotbalişti de la TaBas să joace restul partidelor. Desigur, juniorii termină campionatul pe ultimul loc. Alexandru a debutat în prima divizie moldovenească la 4 aprilie 1998, pe stadionul „Mătăsarul” din Bender, în confruntarea cu Dinamo din localitate.

 

Anul fotbalistic 1998-1999 îl începe din nou în divizia secundă, la ULIM-TeBas. A înscris în partidele cu Speranţa Nisporeni, CSA Victoria şi Sporting USM. 

 

A urmat invitaţia la Zimbru, unde a evoluat puţin la echipa a doua.

 

În anul 2000 pe arena fotbalistică a ţării apare o nouă echipă – Dacia Chişinău. Dar până a ajunge la această formaţie la invitaţia antrenorului Igor Ursachi, cu care jucase împreună, începe sezonul la ULIM sub bagheta antrenorului Boris Boguş.

 

Primul meci la echipa la care avea să prindă aripi l-a disputat la 17 martie 2001, contra formației Sheriff-2 Tiraspol, în Divizia „A”. La 25 aprilie a marcat primul gol pentru daci. Reuşita lui Alexandru a adus victoria formaţiei în disputa cu FC Orhei 1-0. Şi în următoarele două meciuri înscrie, cu Trachia - un gol şi cu Fortuna - două. Dacia s-a oprit la un pas de podium, ocupând poziţia a patra.

 

Următorul sezon a fost pentru Alexandru cel mai reuşit din Divizia „A”. Dacia se clasează prima cu 15 puncte în plus faţă de a doua clasată - Politehnica, iar Golban devine golghetertul Diviziei „A” cu 21 de goluri. A reuşit o triplă cu Dinamo Bender şi trei duble (Olimpia Bălţi, ULIM şi Universitatea Comrat).

 

Primul sezon adevărat al lui Alexandru în Divizia Naţională a fost şi primul al Daciei. Echipa s-a clasat pe locul 4. Nu s-a pierdut nici în clasamentul golgheterilor, marcând 8 goluri. A dat prima triplă în Divizia Naţională cu Politehnica Chişinău, la 21 septembrie 2002. Este recunoscut ca unul dintre cei mai buni atacanți ai campionatului intern. În următorul an avea să plece peste hotare, însă prima parte a campionatului a jucat-o tot la Dacia. În 13 meciuri a înscris de 7 ori, reuşind două duble, cu Tiligul şi Unisport-Auto.

 

De la Dacia a fost ofertat de FC Numberg în a doua Bundesligă germană, dar nemţii nu au dat suma cerută pentru transfer şi rămâne în Moldova.

 

A debutat cu Dacia în cupele europene, jucând în Cupa UEFA Intertoto, unde în 6 meciuri a înscris 3 goluri.

 

În iarna anului 2004 se transferă la clubul Karpaty Lvov. A debutat la ucraineni într-un meci cu Șahtar Donețk. A jucat primele 45 de minute, fiind schimbat la pauză, când scorul era de 0-1 pentru mineri. În repriza secundă Karpaty a mai încasat patru goluri fără Golban pe teren. Până la sfârşitul sezonului a mai intrat pe teren în repriza secundă cu Dnepr 0-0 şi Krivbass 2-0. A urmat retrogradarea echipei şi în iulie 2004 joacă în divizia secundă a fotbalului ucrainean. Pe parcursul campionatului 2004-2005 a fost titular doar de trei ori, în rest fiind schimbat sau intrând de pe bancă. Dar calităţile de goleador nu le-a pierdut, marcând 4 goluri. La Karpaty a evoluat în 47 de partide, unde a dat 7 goluri. A bifat și 6 evoluţii în Cupa Ucrainei. Unica dublă la Lvov a înscris-o în poarta celor de la Ivano Frankovsk, scor 2-0. În ultimul an în Ucraina joacă mai mult pentru tineret-rezerve. Îl urmăreau accidentările.

 

Este din nou ofertat din Germania, de această dată de Eintracht Braunschweig, după ce a fost observat în meciul din Cupa Intertoto cu Schalke-04. A semnat pe trei ani, dar a jucat doar unul. Apoi se transferă la Ceahlăul Piatra Neamţ, unde înscrie în primele două meciuri: Ceahlăul – Politehnica Iaşi 2-0 şi CFR Cluj – Ceahlăul 2-1. La 2 decembrie 2007 vede cartonaşul roşu în partida cu Unversitatea Craiova. Din cauza problemelor financiare ale clubului de sub ”pietricica” este pus pe lista de transferuri.

 

Ca şi mulţi alţi fotbalişti moldoveni pleacă în Kazahstan. Este legitimat la Tobol, unde în 2008 ajunge vicecampion al Kazahstanului, finalist al Cupei şi este primul în topul golgheterilor, cu 12 goluri. Cele două duble din campionat le-a marcat echipelor Vostok Ust-Kamenogorsk şi FC Atyrau.

 

Cu Tobol Kostanay debutează în Liga Europei. La 17 iulie 2008, pe stadionul Central din Tobol, cu 7000 de spectatori în tribune, Tobol învinge Austria Viena cu 1-0, unicul gol al clubului kazah fiind opera lui Alexandru. În retur, cazahii au pierdut cu 0-2 şi au părăsit competiţia. Şi în 2009 a jucat două partide în Liga Europei, adversară fiind Galatasaray Istanbul. Şi dacă acasă cazahii au smuls o egalitate, 1-1, în Turcia au cedat cu 0-2. În acest an, mai puţin reuşit ca precedentul, Golban a văzut și primul „roşu” în campionatul Kazahstanului.

 

În 2010 a mai jucat și la Simurq Zaqatala. Primul meci în Azerbaidjan l-a jucat pe 3 februarie în deplasare cu Karavan, scor 2-3. Peste două săptămâni înscrie şi primul său gol la azeri. La 17 februarie a marcat în poarta celor de la Şuvelan.

 

Revenit acasă, evoluează la Orhei, unde în 45 de meciuri a marcat de 8 ori. A debutat la Viitorul Orhei (Milsami) în etapa a treia, contra Zimbrului Chişinău, scor 0-0. Primul gol pentru orheieni l-a marcat la 23 octombrie 2010 în egalul cu Dinamo, 1-1. A câștigat cu Milsami medaliile de bronz şi în 2011 joacă în Liga Europei contra lui Dinamo Tbilisi. În Georgia scorul a fost 2-0 pentru gazde, însă nu a jucat, iar la Orhei 1-3, unicul gol pentru Milsami fiind marcat de Alexandru, în minutul 92.

 

A mai evoluat apoi la Veris Drăgăneşti şi Speranţa Crihana Veche. Aici termină evoluţiile în fotbalul mare.

 

Alexandru a fost convocat de 15 ori la naţionala Moldovei. Antrenorul Victor Pasulko l-a introdus în lot pentru turneul din Malta. La 9 februarie 2002 a fost titular în partida cu Lituania, scor 0-1. La 11 februarie, în următorul meci, cu Iordania, a înscris primele goluri la selecţionată, marcând în poarta selecţionatei Iordaniei de două ori. Aceste două goluri au şi adus victoria Moldovei. Ultimul gol la naţională l-a dat la 21 noiembrie 2003 în Hesperange, la meciul cu Luxemburg, câștigat de Moldova cu 2-1.

 

În prezent activează la Federaţia Moldovenească de Fotbal în funcția de Director al selecționatelor specializate. La 10 februarie 2020 a fost ales preşedinte al Asociaţiei de fotbal în sală din Republica Moldova.