• Fii alături de Echipa Țării

Frumoasele noastre duminici. Kolos Pelinia

24 dec 2023 de Andrei Prodan

Pelinia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume din raionul Drochia. Are o suprafaţă de circa 6.06 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 12.37 km. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Drochia și la 163 km de Chișinău. Pentru prima dată satul Pelinia a fost menționat documentar în anul 1758. În prezent are circa 7.500 de locuitori.

 

Kolos (= Spicul) Pelinia a furnizat cea mai mare surpriză din istoria Cupei RSS Moldovenești. În anul 1979 formația din raionul Drochia (pe atunci în componența raionului Râșcani) a devenit posesoare a trofeului din postură de divizionară secundă după ce a trecut pe rând de trei formații care evoluau în elita fotbalului moldovenesc. Este unicul caz când o reprezentantă a eșalonului secund a câștigat Cupei Moldovei și prima dată când o echipă din mediul rural a devenit posesoare a trofeului. Această performanță a mai fost repetată în 1991 când Cupa RSSM a intrat în posesia formației Moldova Borosenii Noi, Râșcani.

 

În anul 1976 în Grupa a II-a (a doua divizie valorică) a campionatului RSSM și-a făcut debutul echipa Răut Pelinia. Pe parcursul a trei ani formația finanțată de kolhozul Jdanov din localitate în frunte cu președintele Ion Agatii a avut evoluții oscilante. În 1976 a ocupat locul 2 în serie (locul 3 în clasamentul final), în 1977 – locul 6 în serie (locul 12 în clasamentul final), în 1978, când și-a schimbat denumirea în Kolos, – locul 7 în serie.

 

Mihail Novak, antrenorul formației Kolos Pelinia în anul 1979.

Cu atât mai surprinzătoare a fost evoluția echipei în ediția 1979 când din outsider a devenit una din liderele seriei în care evoluau formații experimentate precum Speranța Drochia, participantă în campionatul URSS din 1977 și 1978, Volna Soroca, Speranța Florești, Pișcevik și Zarea (ambele din Bălți).

Sub comanda lui Mihail Novak, fost jucător la Trud Bălți, echipa din Pelinia era lideră după încheierea turului cu 15 puncte la activ. Cu 2 puncte mai puțin a acumulat Volna, cu 3 – Speranța Drochia.

La sfârșitul lunii iulie au demarat meciurile din cadrul Cupei Moldovei. În „optimi” Kolos Pelinia a surclasat-o pe Vilia Briceni (locul 4 în sezonul 1978 și locul 5 în sezonul 1979) cu scorul de 4-0. În „sferturi” a învins-o cu greu pe „colega” de serie, Zarea Bălți, 3-2 după prelungiri. Iar în „semifinale” a întrecut-o pe medaliata cu bronz a campionatului-1978, Grănicerul Glodeni, 1-0.

Finala a avut loc la 11 august 1979 pe stadionul „Dinamo” din Chișinău. Reprezentanta diviziei secunde urma să întâlnească pe Kolos Slobozia. Formația de pe malul stâng al Nistrului era una dintre cele mai bune în a doua jumătate a anilor ’70. Din 1974 până în 1980 ea de 5 ori a fost vicecampioană a Moldovei și o dată a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere. În 1979 pentru prima oară a ajuns în finala Cupei RSSM și era favorită clară a disputei, mai ales că în componența ei evoluau jucători valoroși precum V. Vengrjanovski, B. Suraev, G. Sajin, F. Svișciov, V. Gorșcov, L. Budeacenco, N. Mandrîcenco, S. Marcoci, V. Polișciuc.

Fotbaliștii din Slobozia și-a subapreciat adversarii. Meciul a fost la discreția sportivilor din Pelinia care după prima repriză conduceau cu 2-0 (au marcat Serghei Stovolosov și Victor Postnicov). După pauză ei și-au mărit avantajul prin Serghei Eremcenco. Abia după aceasta adversarii au ieșit la joc reușind să înscrie de două ori, însă Serghei Didenco a stabilit scorul final, 4-2.

Antrenorul M. Novak a utilizat în finală următorul „11”: Rîbalcenco, Comarov, Barsenev, Pancratov, Neroba, Mariniuc, Postnicov, Stovolosov, Eremcenco, Didenco, Batin.

 

Victoria din Cupa Moldovei a permis lui Kolos Pelinia să debuteze și pe arena unională.

La 8 septembrie 1979 pe stadionul orășenesc din Bălți elevii lui Mihail Novak au întâlnit formația Dinamo Leningrad (azi Sankt Peterburg) în cadrul Cupei URSS pentru colectivele de cultură fizică. Oaspeții au obținut victoria cu scorul de 6-2. De menționat că în toamna acelui an echipa din Capitala de Nord a Rusiei a câștigat trofeului.

Kolos Pelinia a devenit campioana diviziei secunde în 1979. După ce a câștigat Seria a II-a a Grupei a II-a cu 31 de puncte la activ (+15=1-2, golaveraj 46-18), întrecând pe Speranța Drochia (29 p.) și Volna Soroca (23 p.), ea a întâlnit în meciurile de clasament formația Traktor Comrat, campioana Seriei I. În ambele partide mai buni s-au dovedit a fi fotbaliștii din nordul republicii, 4-3 în deplasare, 3-0 pe teren propriu.

Iată și numele jucătorilor care au apărat culorile echipei Kolos Pelinia în acel sezon memorabil: portari – Nicolai Rîbalcenco, Victor Dunai; fundași – Alexandr Neroba, Nicolai Comarov, Nicolai Golicov, Vasili Barsenev, Serghei Pancratov, Victor Tîmciuc, Valeri Andreicenco; mijlocași – Victor Postnicov, Serghei Stovolosov, Serghei Condratov, Serghei Eremcenco, Veaceslav Mariniuc, Evgheni Mileli, Alexandr Zastavschi, Igor Lebedinschi; atacanți – Serghei Didenco, Iuri Batin, Vladimir Gorobeț, Nicolai Pisari, Nicolai Dolință.

 

Kolos Pelinia, prima echipă din mediul rural și singura echipă din divizia secundă care a reușit să câștige Cupa RSS Moldovenești în 1979.