• Support National Team

Fotbal în școli

Realizările anului 2023. Proiectul ”Fotbal în școli”

03 ian 2024 de Reporter FMF
GALERIE

În anul 2023, Federația Moldovenească de Fotbal a continuat implementarea Proiectului ”Fotbal în școli”, prin organizarea și desfășurarea unor serii de activități, menite să aprofundeze implicarea elevilor în practicarea celui mai popular sport.

 

Proiectul oferă elevilor nu doar accesul la lecțiile de fotbal, ci și posibilitatea de a participa cu regularitate la competiții și festivaluri de fotbal. Totodată, activitățile din cadrul proiectului au generat o creștere a numărului de copii, implicați în fotbal, oferind, astfel, posibilități reale de identificare a copiilor talentați la stadiul incipient. Totodată, în cadrul proiectului, FMF a continuat să pună la dispoziția instituțiilor de învățământ echipamentul, inventarul și suportul metodologic necesar.

„Fotbalul în școli” reunește deja peste 43.000 de copii din toate raioanele țării. Acești copii petrec cel puțin 6 ore pe săptămână pe terenul de fotbal. Acolo, învață să comunice, să lucreze în echipă, să lucreze pentru a-și îmbunătăți performanța personală, să fie disciplinați și multe alte lucruri care îi vor ajuta în viața de adult. Fotbalul antrenează corpul, fotbalul dezvoltă capacitățile intelectuale și fotbalul educă componenta morală.

Și nu suntem mai puțin siguri de faptul că toți copiii care practică astăzi fotbal în școli vor păși în viața de adult mai bine pregătiți pentru că vor avea în spate lecții de muncă cinstită, disciplină, cooperare și lucru în echipă. De aceea ne vom strădui să extindem programul „Fotbal în școli” în toată țara.

 

Studiul de cercetare în cooperare cu Leeds Beckett University din Marea Britanie și UEFA

Acest proiect de cercetare realizat de Universitatea Leeds Beckett și UEFA, în colaborare cu Federația Moldovenească de Fotbal, și-a propus să înțeleagă angajamentul și implicarea elevilor implicați în proiectul “Fotbal în școli”. Acest program și-a propus să înțeleagă factorii care pot influența viitoarele abandonuri sau renunțarea la fotbal. La acest studiu au participat circa 325 de elevi din clasele specializate și au fost depistate principale cauze care afectează copiii în practicarea fotbalului.

Rezultatele arată că competența a fost un factor cheie care influențează potențialul abandon școlar și dezangajarea de fotbal.

– Percepția părinților asupra competenței (părinții tăi nu cred că ești suficient de bun) a fost constant în primele cinci factori care prevăd potențialul abandon viitor.

– Percepția antrenorilor și/sau a profesorilor asupra competenței a fost, de asemenea, un factor important în prezicerea abandonului viitor, precum și percepția propriu-zisă a copilului asupra competenței lor și aceasta în comparație cu colegii lor.

– Legat de aceasta, un alt factor potențial care influențează abandonul/dezangajarea a fost faptul că copiii au perceput că nu au suficient timp de joacă sau oportunități de a concura. Acest lucru se leagă potențial de percepția lor asupra competenței și percepția antrenorilor asupra competenței lor.

• Copiii au evaluat, de asemenea, stresul legat de așteptările lor de performanță în primele cinci motive pentru potențialele abandonuri viitoare (Este stresant atunci când nu faci performanță/te joci așa cum te-ai aștepta).

• Alte motive care au arătat anumite niveluri de importanță în prezicerea abandonului viitor includ: sportul nu este important pentru comunitate, fotbalul nu este important pentru familie/comunitate, stresul legat de așteptările părinților și antrenorului și jocul în competiții nu este plăcut.

 

Clase specializate de fotbal

În anul școlar 2023-2024 au fost deschise 11 clase noi specializate de fotbal, cu 263 elevi (inclusiv 64 fete), în 6 localități din Republica Moldova (inclusiv 6 clase de fotbal în mun. Chișinău). Totodată, 3 instituții noi de învățamânt au deschis pentru prima dată o clasă specializata de fotbal - LT ”M. Sadoveanu” (c. Giurgiulesti, r-nul Cahul), LT ”Olimp” (mun. Chișinău) și LT ”P. Zadnipru” (mun. Chișinău).

În total, de la lansarea proiectului, în Republica Moldova sunt organizate 36 clase de fotbal în 21 instituții de învățământ. În aceste clase își fac studiile 859 elevi (inclusiv 225 fete).

 

Echipament și inventar sportiv

În anul 2023, FMF a donat seturi de echipament sportiv pentru 13 clase de fotbal. Un set de echipament sportiv conține 12 piese vestimentare si un rucsac. Totodată, fiecare instituție de învățământ, în care sunt organizate clase de fotbal, a beneficiat de câte un set de inventar sportiv (15 mingi, 40 copete, 10 veste departajare, 10 conuri și plasă pentru mingi).

Toate instituțiile de invățământ, implicate în proiect la nivelul claselor primare, au beneficiat, la fel, din partea FMF, de seturi de echipament (vestă și tricou) și inventar sportiv (10 mingi, 20 copete, pompa, 10 veste departajare, scăriță coordonare și plasă pentru mingi), precum și material metodic.

 

Turnee școlare

În anul școlar 2022-2023, în cadrul Proiectului ”Fotbal în școli” a fost organizată prima competițiie pentru clasele de fotbal  - “Liga Fotbal în Școli” - la care au luat parte 25 clase de fotbal din 18 instituții de învățământ, care au reprezentat 10 localități din 8 raioane ale Moldovei. În total, la competiție au participat 592 de elevi, inclusiv 136 fete.

La turneele "Guguță" și "Speranța", rezervate elevilor și elevelor cu vârsta sub 12 ani, au participat circa 5 mii băieți din 518 instituții de învățământ din toată republica, și circa 1,8 mii fete din 200 de școli.

Turneul școlar de fotbal ”Cupa Guvernului”, rezervat elevilor din clasele a 7-8-a, a adunat la start cca. 2,5 mii elevi din 218 institutii de învățământ.

În regiunea transnistreana, la turneul «Кожанный мяч», rezervat elevilor în 3 categorii de vârste (clasele 5-6, 7-8 și 9-11), au luat parte 453 echipe (cca. 4 mii participanți), inclusiv 170 echipe de fete (cca. 1,4 mii participante).

În total, în competițiile școlare de fotbal din cadrul Proiectului "Fotbal în Școli", au participat cca. 30 mii copii, ceea ce reprezintă peste 11% din totalul elevilor din instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

Concursul ”De ce vreau să joc la echipa Națională”

În cadrul Proiectului ”Fotbal în școli”, FMF a organizat un concurs pentru copiii, care iubesc fotbalul. Toți elevii, care sunt pasionați de acest sport și îl poartă cu ei în suflet, au avut ocazia să scrie un mesaj, eseu, poezie sau desen, prin care să spună ”De ce vreau să joc la echipa Națională”. Concursul s-a desfășurat pe parcursul a 2 luni și a adunat peste 500 de participanți. 25 dintre aceștia au fost declarați câștigători și au primit din partea FMF câte 2 bilete la meciul Naționalei Moldovei cu Insulele Feroe, un tricou al Naționalei cu numele său printat pe spate, o minge de fotbal, caiet și agendă "Fotbal în Școli" și o diplomă de participare. Totodată, FMF a oferit tuturor celor peste 500 de participanți bilete gratuite la meciul Moldova – Feroe.

 

Cursuri de formare a cadrelor didactice

În anul școlar 2023-2024, la proiect au aplicat 64 instituții de învățământ (inclusiv 31 instituții din raioanele din stânga Nistrului). Iar în cadrul celor 3 sesiuni de cursuri de formare (inclusiv în mun. Tiraspol) au fost instruiți 92 de cadre didactice (inclusiv 41 din regiunea transnistreană). În total, în cadrul Proiectul "Fotbal în Școli" sunt atrași 603 cadre didactice din 343 de instituții de învățământ.

 

Cursuri de perfecționare a cadrelor didactice

În premieră absoluta, FMF a organizat un forum educativ, dedicat proiectului „Fotbal în școli". Evenimentul, susținut de UNICEF Moldova, a făcut posibilă reuniunea a peste 450 de profesori de educație fizică și învățători de clase primare din 230 de instituții de învățământ din întreaga țară, precum și directori ai instituțiilor de învățământ și reprezentanți ai direcțiilor de învățământ raionale și municipale.

Momentul culminant al evenimentului a fost ceremonia de premiere a laureaților concursului „Grassroots Week" din cadrul proiectului „Fotbal în școli", ediția 2023. Categoriile premiate au inclus „Cel mai activ profesor" și „Cea mai activă instituție de învățământ".

Forumul a reprezentat o platformă valoroasă de schimb de idei și experiențe pentru cadrele didactice, contribuind astfel la promovarea unei educații active și sănătoase în școlile din întreaga țară.

 

Infrastructura sportivă

Activitățile FMF cu privire la reabilitarea infrastructurii de fotbal au continuat și în acest an, prin amplasarea terenurilor cu suprafață artificială în instituțiile de  învățământ, participante la proiectul “Fotbal în Școli” (clase specializate), și anume:

· LT „Grigore Vieru” din c. Bacioi (mun. Chișinău)

· LT ”Hyperion” din c. Durlești (mun. Chișinău)

· LT "Реtru Zadnipru” (mun. Chișinău)

În timpul cel mai apropiat, alte 3 instituții de învățământ, în care sunt organizate clase de fotbal, vor beneficia de terenuri de fotbal cu suprafață artificială:

· LT “Universul"  (mun. Chișinău)

· LТ “Аlехапdru lоаn Cuza” (mun. Chișinău)

· LT “Оlimр” (mun. Chișinău)

În total, în anul 2023, FMF a instalat 28 terenuri cu suprafața artificială de joc pe tot teritoriul Republicii Moldova (inclusiv în mun. Tiraspol).

Per ansamblu, de la fondarea sa, FMF a contribuit esențial la construcția a 610 terenuri de fotbal pe întreg teritoriul Republicii Moldova.