Echipa de fotbal Zarea a colectivului de cultură fizică a Uzinei ”V.I. Lenin” din Bălți a fost una dintre cele mai bune din oraș și la începutul anului 1984 a stat la baza creării formației de maeștri cu aceiași denumire, care a reprezentat Moldova în campionatul URSS în decurs de 8 sezoane (1984-1991).
În anul 1950, în cadrul Uzinei mecanice (viitoarea Uzină V.I. Lenin) din Bălți a fost creată o echipă de fotbal. Deoarece făcea parte din Asociația sportivă „Trud” (= Munca) a primit această denumire. Chiar în ediția de debut în campionatul orașului a devenit vicecampioană, fiind întrecută doar de Locomotiv.
Acesta a fost singurul ei succes înregistrat în anii ’50. La sfârșitul acelui deceniu, după o nouă reorganizare în sistemul sportiv republican, formația bălțeană și-a schimbat denumirea în Avangard și făcea parte deja din Asociația sportivă „Moldova”. Revine la scurt timp la vechea titulatură și în 1959 câștigă pentru a doua oară medaliile de argint ale campionatului orășenesc. În această perioadă culorile clubului au fost apărate de V. Bircus, Iu. Tcacenco, A. Voitișin, G. Grossu, V. Gavrilov, S. Sagusov, G. Patroman, G. Mocanu, V. Dmitracov, L. Voina, V. Bealev, V. Pescorschi, N. Golițîn, A. Petrașciuc, A. Maximov, G. Sazonov, V. Chiseliov, G. Cazacu.
În 1963 echipa primește denumirea pe care a purtat-o până la desființare (1993). După ce în 1964 iarăși devine vicecampioană a orașului, peste un an urcă în sfârșit pe cea mai înaltă treaptă a podiumului campionatului bălțean. De medaliile de aur s-au învrednicit: A. Cazac, V. Belousov, N. Panuli, A. Bucătaru, E. Jidcov, A. Gorohov, V. Timofei, S. Șincariuc, A. Lucasevici, B. Sambur, J. Bîlici, V. Repnevschi, V. Lisovoi, Mudric, Sidoriuc, Magaz. Apropo, componenții echipei Nicolai Panuli și Boris Sambur peste ceva timp au devenit arbitri de categorie republicană.
În 1969 Zarea în premieră a câștigat Cupa orașului (1-0, în finală, cu Trud, echipa fabricii de blănuri), după ce în 1964 și 1966 a pierdut în finala acestei competiții.
În anii ’60 bălțenii au evoluat cu destul succes și pe arena republicană. În 1967 Zarea a devenit campioana ASB „Moldova”, în 1961 a ocupat locul doi, iar în 1965 a ajuns până în semifinala Cupei Moldovei unde a cedat în fața viitoarei câștigătoare a trofeului, Traktor Chișinău.
În perioada anilor ’70 Zarea a obținut un singur trofeu, Cupa orașului. După ce în 1974 și 1977 ea a cedat în finală, în 1979 a reușit să câștige meciul decisiv în fața formației Selmaș, 3-0. Golurile au fost marcate de Nicolai Zagorodschi – 2 și Vladimir Lebedev. În componența învingătorilor au evoluat: V. Rusacov (antrenor-jucător), M. Slivca, N. Zagorodschi, V. Luchianov, V. Guțu, V. Voroșilov, V. Lebedev, N. Țucanov, F. Rogojina, E. Berioza, V. Averianov, P. Mamolea, Iu. Stahorschi, P. Badiul.
În campionatul orașului reprezentanții Uzinei Lenin de trei ori au devenit vicecamioni (1974, 1975 și 1977).
De menționat că în perioada anilor 1976-1980 bălțenii au evoluat în grupa a II-a (al doilea eșalon valoric) a campionatului RSS Moldovenești. Cel mai bun rezultat l-au înregistrat în sezonul 1980 când au ocupat locul 2 în seria a II-a. Adunând 25 de puncte ei au cedat doar echipei Prut Ungheni, care a acumulat 27 de puncte.
Anii ’80 au fost cei mai buni din istoria clubului. Zarea de 5 ori a devenit campioană a orașului (1983, 1984, 1987, 1988, 1990) și de 3 ori a câștigat Cupa Bălților (1980, 1982, 1984). Mai mult decât atât, a debutat pe arena unională.
În 1980 Zarea a câștigat Cupa orașului, 2-1, în finală, cu Elektrokar (pentru învingători au înscris Fiodor Rogojina și Nicolai Zagorodschi).
Datorită acestui succes formația a obținut dreptul să evolueze în Cupa Sindicatelor din RSSM, pe care a și câștigat-o, învingând în finală echipa Etalon Chișinău cu 1-0 (după prelungiri). Singurul gol a fost marcat de Fiodor Rogojina în min. 114. Astfel, bălțenii au primit posibilitatea să evolueze în Cupa Sindicatelor unionale. În „șaisprezecimi” ei au jucat în deplasare cu armenii de la Aragaț Leninakan (în prezent, Ghiumri). Cu toate că au deschis scorul prin Constantin Ciumac, moldovenii au cedat în final cu 2-3. Cel de-al doilea gol al echipei noastre a fost marcat de Nicolai Zagorodschi.
Peste un an bălțenii au repetat performanța din Cupa Sindicatelor RSSM. În finală ei iarăși i-au învins pe cei de la Etalon, de această dată cu 3-0. Numele învingătorilor: V. Dunai, M. Slivca, V. Guțu, V. Naumov, V. Averianov, V. Andreicenco, V. Lescovici, N. Andreițov, N. Țucanov, G. Plămădeală, P. Mamolea, N. Zagorodschi, E. Berioza, S. Tcaci, N. Țurcan, P. Șargu, A. Spatari, D. Dașchevici, A. Chelaru, V. Mihalicov, V. Luchianov, A. Pavlovschi.
După ce în 1982 Zarea a câștigat Cupa orașului, a ocupat locul 2 în campionatul de primăvară a ASB „Moldova” și locul 3 în campionatul ASB „Moldova”, în 1983, după o pauză de 18 ani a devenit campioană a Bălțiului. Succes realizat de M. Slivca, V. Guțu, A. Botnari, V. Goncearov, V. Josan, G. Cilic, P. Mamolea, N. Țucanov, N. Zagorodschi, E. Berioza, V. Averianov, A. Pavlovschi, V. Lescovici, G. Gorobeț, A. Malofeev, Boico. Antrenor – Valeri Rusacov.
După cum am amintit, în 1984 echipa din Bălți a debutat în Liga a II-a (a treia divizie valorică) a campionatului URSS. Zarea-2 a continuat să evolueze cu succes în campionatul orașului și pe arena republicană. În acel an echipa a realizat „eventul”, câștigând campionatul și Cupa Bălțiului și a obținut medaliile de bronz ale campionatului ASB „Moldova”.
În decurs de 4 ani (1987-1990) Zarea-2 de trei ori a fost campioană a orașului, a ocupat locul 3 în campionatul de primăvară a ASB „Moldova” (1986) și locul 2 în campionatul ASB „Moldova” (1987), iar Nicolae Bunea a fost desemnat cel mai bun portar al competiției. Tot în acel an echipa a evoluat și prima divizie a campionatului RSSM, ocupând locul 14 din 20.
În acea perioadă în componența echipei au evoluat: V. Rusacov (antrenor-jucător), N. Bunea, S. Luțîșin, V. Sericov, G. Gherman, I. Reznicov, Iu. Hîrbu, S. Duracov, N. Țucanov, A. Pavlovschi, S. Soha, V. Josan, E. Berioza, G. Cilic, V. Crimineac, V. Fedoros, V. Guțu, P. Mamolea, S. Crivițchi. Iu. Burlaca, P. Badiul, N. Zagorodschi, A. Groza, S. Sîrbu.
Ultimul succes al formației Zarea-2 Bălți a fost înregistrat în anul 1990 când echipa condusă de pe bancă de Alexei Hotniciuc a devenit campioană a orașului cu următorii jucători: N. Bunea, G. Buga, I. Balanco, G. Cilic, A. Pavlovschi, A. Gusan, I. Reznicov, E. Șostac, V. Sericov, S. Bațală, S. Homutțov, S. Duracov, V. Dimitriuc, V. Josan, P. Badiul, A. Groza, N. Zagorodschi, V. Fedoros, S. Oală, N. Țucanov.
După destrămarea Uniunii Sovietice Uzina V.I. Lenin din Bălți a fost reorganizată în SA Răut, care n-a mai avut potențialul financiar să susțină echipa.
Frumoasele noastre duminici. Zarea Bălți