• Support National Team

ISTORIA. ”PARTIZANUL ROȘU”, PRIMA CUPĂ A SATELOR

25 dec 2019 de Sandu Grecu

Miercuri, cu Andrei Prodan 

 

Acum 70 de ani, în RSS Moldovenească a fost organizat primul turneu de fotbal, Cupa ziarului „Molodioj Moldavii” (= Tineretul Moldovei), la care au participat formaţiile din mediul rural.

Marţi, 6 septembrie 1949, în ziarul „Molodioj Moldavii” (a nu confunda cu ziarul „Tineretul Moldovei”/„Tinerimea Moldovei”, deoarece erau două publicaţii diferite) a fost publicat un aviz în care era anunţat că în curând, pe stadionul Dinamo din Chişinău, va avea loc prima ediţie a turneului de fotbal rezervat „echipelor kolhozurilor, sovhozurilor, SMT-urilor (staţiilor de maşini şi tractoare) şi tineretului de la sate”.

Organizatorii competiţiei erau Comitetul republican pentru cultură fizică şi sport din cadrul Sovietului miniştrilor RSSM, redacţia ziarului „Molodioj Moldavii”, Secţia republicană de fotbal (Federaţia de fotbal din acea perioadă) şi organizaţia republicană a Comsomolului.

Scopul principal al turneului era „popularizarea jocului cu balonul rotund în rândul lucrătorilor şi tineretului de la sate pentru desemnarea celei mai bune echipe din mediul rural”.

La startul competiţiei s-au aliniat reprezentantele a 14 raioane: Baimaclia, Cahul, Camenca, Căuşeni, Chiperceni, Chişcăreni, Corneşti, Cotovsc, Grigoriopol, Olăneşti, Romanovca, Slobozia, Străşeni şi Zguriţa.
 
Turneul a debutat pe 9 septembrie 1949. S-a jucat în sistem eliminatoriu. Şi chiar din primul tur competitoarele au demonstrat că sunt de un nivel aproximativ egal. Patru din şase meciuri s-au încheiat la un singur gol diferență: Cahul – Romanovca 3-2, Străşeni – Baimaclia 2-1, Corneşti – Căuşeni 3-2, Camenca – Chiperceni 5-4.
Cele mai interesante s-au dovedit a fi partidele Cahul – Romanovca şi Camenca – Chiperceni.

În meciul de deschidere, cahulenii au deschis scorul la sfârşitul primei reprize. În debutul mitanului secund adversarii au marcat două goluri, însă datorită reuşitelor atacanţilor Smedov şi Sorocean cahulenii au obţinut victoria.
Şi mai interesant prin evoluţia scorului a decurs partida dintre reprezentantele raioanelor Camenca şi Chiperceni. La un moment dat fotbaliştii din Chiperceni conduceu cu 3-1 şi 4-2. Cu toate acestea victoria finală a revenit fotbaliştilor kolhozului Voroşilov din Camenca: 5-4. La învingători un joc frumos au prestat Grigore Şpac, Pavel Ceban şi Andrei Suşchevici. La învinşi s-au evidenţiat... preşedintele kolhozului T. Barbul şi mecanizatorul M. Bantâş.

În „sferturi” au fost consemnate rezultatele: Cahul – Olăneşti 2-1, Străşeni – Corneşti 3-0, Slobozia – Camenca 2-0 şi Grigoriopol – Cotovsc 5-0.

În semifinale echipa din Grigoriopol a învins la limită, 1-0 formaţia din Cahul, iar reprezentanta raionului Slobozia a trecut fără probleme de colectivul din Străşeni.

Meciul decisiv s-a disputat miercuri, 14 septembrie 1949. Prima parte a jocului a fost dominată de fotbaliştii din Slobozia. La mijlocul reprizei arbitrul a dictat o lovitură de la 11 metri, care a fost transformată de atacantul Leonid Gurtovenco. Spre final echipa din Slobozia şi-a dublat avantajul. În repriza secundă sportivii din Grigoriopol au preluat iniţiativa şi au marcat un gol, dar mai mult n-au reuşit deoarece o evoluţie bună a avut portarul din Slobozia, Ion Ţurcan.

Obţinând victoria cu scorul de 2-1, formaţia colhozului „Krasnîi partizan” (= Partizanul roşu) din raionul Slobozia a devenit prima deţinătoare a Cupei ziarului „Molodioj Moldavii”, primind şi titlul neoficial de cea mai bună echipă sătească din Moldova. Istoria a păstrat şi câteva nume ale învingătorilor: Ţurcan, Grecul, Chiţcanean (căpitanul echipei), Budnicenco, Bâtco, Martânenco, Palii, Gurtovenco.

Datorită acestei victorii echipa din Slobozia a obţinut dreptul să reprezinte republica la întrecerile unionale rezervate colectivelor săteşti de la Krasnodar. Cu regret, deocamdată nu cunoaştem nimic despre rezulatele acestui turneu...

Secvenţă de la meciul dintre reprezentantele raioanelor Grigoriopol şi Cotovsc. Sursa foto: S. Galperin.
Căpitanul echipei din Slobozia, Vasile Chiţcanean (în drepata), primeşte Cupa ziarului „Molodioj Moldavii”. Sursa foto: S. Galperin.
Formaţia kolhozului „Krasnîi partizan”, prima deţinătoare a Cupei ziarului „Molodioji Moldavii”. Sursa foto: S. Galperin.