• Поддержи национальную сборную

ISTORIA. TIRASPOL, în LIGA I a URSS

30 dec 2019 de Sandu Grecu

Acum 30 de ani, formaţia Tekstilşcik (= Textilistul) Tiraspol, care ulterior a devenit Tiligul, a obţinut primul succes notabil, promovând în Liga Întâi (a doua divizie valorică) a campionatului Uniunii Sovietice.

La startul sezonului 1989, formaţia patronată de întreprinderea textilă din Tiraspol (în prezent „Tirotex”, de aici şi denumirea echipei), era considerată una din favoritele la un loc de frunte în Seria a V-a a Ligii a doua (a treia divizie valorică a fotbalului sovietic), alături de Atlantas Klaipeda, Dnepr Moghiliov, Himik Grodno sau reînfiinţata Karpatî Lvov. Asta deoarece în sezonul precedent tiraspolenii au ocupat locul 3 (vă reamintesc că în 1988 locul întâi l-a obţinut Nistru Chişinău).

La startul întrecerii s-au aliniat 22 de formaţii din 8 republici: Rusia, Ucraina, Bielorusia, Moldova (Tekstilşcik Tiraspol, Zarea Bălţi şi Tighina Bender), Lituania, Letonia, Estonia şi Azerbaidjan.
În intersezon lotul tiraspolenilor a suferit modificări esenţiale. Au părăsit echipa O. Tverdohlebov, A. Croitor, B. Babin, N. Panu, V. Botoşan şi I. Maxacov. În schimb au fost cooptaţi mijlocaşul O. Flentea (de la Nistru Chişinău), portarul A. Sinelnicov, mijlocaşul E. Lemeşco şi atacantul I. Raicev (toţi de la Tighina Bender), mijlocaşul N. Gorbaci (de la Dinamo Brest).
 
Antrenorii Ivan Danilianţ (principal) şi Evgheni Şincarenco (secund) puteau miza şi pe tinerii fotbalişti, cum ar fi Serghei Belous, Denis Lozinschi, Vitalie Culibaba sau Andrei Stroenco (cu toţii având câte 18 ani).

Tekstilşcik a început ediţia a 52-a a campionatului URSS cu dreptul. Pe 16 aprilie 1989, întâlnind pe teren propriu bieloruşii de la Dnepr Moghiliov (locul 4 în ediţia precedentă), a învins cu scorul de 1-0. Unicul gol l-a marcat Veaceslav Proţenco în min. 81.

Au urmat încă 5 meciuri bune (trei victorii şi două remize), dar pe 12 mai tiraspolenii au suferit cea mai usturătoare înfrângere din acel sezon: 0-4, în deplasare, cu Atlantas Klaipeda.
Insuccesul nu i-a descurajat pe tirapoleni, care după aceasta au obţinut patru victorii la rând. Printre învinse s-au numărat echipele Dinamo şi Kiroveţ (ambele din Leningrad), Arţah Stepanakert şi Tighina. 

Partida cu formaţia din Bender, disputată pe 29 mai, a purtat un caracter principial. Tekstilşcik a învins greu, 2-1. Golul victoriei a fost marcat de regretatul Serghei Stroenco, din penalty, cu câteva minute înainte de final.

După prima parte a campionatului formaţia din Tiraspol ocupa primul loc în clasament, acumulând 34 de puncte. Principalele urmăritoare erau Dinamo Breansk şi Baltika Kaliningrad.

Returul a început tot cu o victorie. La Cernigov, datorită hat-trick-ului lui Eduard Lemeşco, formaţia din localitate, Desna, a fost învinsă cu 3-1.

După ce pe 24 august tiraspolenii au întrecut Tighina cu 3-0 (au marcat S. Stroenco, Grin şi N. Mandrâcenco) au urmat două meciuri cruciale pentru desemnarea campioanei Seriei a V-a.

Pe 29 august, la Breansk, Tekstilşcik a învins-o pe Dinamo cu 3-2 prin golurile reuşite de P. Sârbu, Barâşev şi S. Stroenco (ultimul a executat impecabil o lovitură de la 11 metri în min. 88). Iar pe 1 septembrie, la Lvov, în faţa a circa 40.000 de spectatori, a întrecut-o pe Karpatî cu 1-0. Singurul gol a fost marcat de Proţenco în min. 69, din centrarea lui Barâşev. De menţionat că în min. 72 arbitrul a anulat încă un gol marcat de Proţenco.
 
În clasamentul final Dinamo Breansk şi Karpatî au ocupat locul doi, respectiv trei.

Pe 7 septembrie, tiraspolenii au demonstrat încă odată că nu au de gând să cedeze locul întâi. Întâlnind pe teren propriu formaţia Metallurg Lipeţk (a ocupat locul 5 în clasamentul final), la un moment dat gazdele pierdeau în repriza secundă cu 0-2. A urmat un forcing de zile mari şi datorită golurilor lui Proţenco, Tiumin şi Lemeşco, ei au obţinut victoria, 3-2.

În etapa a 37-a Tekstilşcik a jucat acasă cu Zarea Bălţi şi a învins cu 2-0 (ambele goluri au purtat semnătura lui S. Stroenco). Şi asta în pofida unui joc exelent al portarului bălţenilor, Nicolae Cebotari.

Cu două etape înainte de final, tiraspolenii şi-au asigurat primul loc în Seria a V-a şi calificarea în faza finală, unde cele 9 câştigătoare ale seriilor urmau să decidă 3 echipe, care în 1990 primeau dreptul să joace în Liga I.

Tekstilşcik a fost repartizată în grupa B, alături de reprezentantele Rusiei şi Ucrainei: Krîlia Sovetov Kuibîşev (în prezent Samara) şi Volîni Luţk.

Primele două meciuri echipa din Moldova le-a disputat în deplasare. Pe 26 octombrie Tekstilșcik a învins Krîlia Sovetov cu 3-2. Şi asta în pofida arbitrajului ostil al lui B. Kulakov din Kazahstan. A fost meciul atacantului tiraspolean Ivan Grin, care a marcat trei goluri (unul dintre care a fost anulat greşit de arbitru). Primul gol al oaspeţilor l-a reuşit Serghei Stroenco, după ce gazdele au deschis scorul în min. 19. De menţionat că ambele goluri validate Grin le-a reuşit din pasele lui Ghenadi Tiumin. 
Pe 30 octombrie, la Luţk, a fost consemnat un scor alb.

Partidele retur au adunat un număr record de spectatori. Tribunele stadionului orăşenesc au devenit neîncăpătoare. Şi fotbaliştii tiraspoleni n-au dezamăgit, obţinând victorii în ambele meciuri: 1-0 cu Krîlia Sovetov (a marcat S. Stroenco) şi 3-0 cu Volîni (au marcat Proţenco, în două rânduri, şi Şicov). 

Astfel, Tiraspolul a devenit al doilea oraş din Moldova, echipa căruia a obţinut dreptul să evolueze în Liga I. 

Deja peste doi ani, în 1991, formaţia tiraspoleană, care şi-a schimbat între timp numele în Tiligul, a promovat în Liga Superioară. Însă n-a reuşit să debuteze în elita fotbalului sovietic, deoarece URSS s-a destrămat...

Sursa foto: arhiva privată a lui Iuri Iacovlev.

TEKSTILŞCIK Tiraspol, formaţia care în 1989 a promovat în Liga întâi a fotbalului sovietic. 

Rândul de jos (de la stânga la drepata): Eduard Lemeşco, Igor Raicev, Vitalie Culibaba, Denis Lozinschi, Oleg Iavoriv, Andrei Stroenco. 

Rândul de mijloc: Iuri Hlâzov (administrator), Evgheni Şincarenco (antrenor), Victor Barâşev, Alexandr Camaldinov (antrenor), Serghei Stroenco, Ivan Grin, Ivan Mandrâcenco, Oleg Flentea, Veaceslav Proţenco, Ivan Danilianţ (antrenor principal), Mihail Iarmolinschi (şeful echipei). 

Rândul de sus: Veaceslav Alexeev (medic), Nicolai Mandrâcenco, Alexandr Şicov, Vitalie Carmac, Alexandr Veriovchin (căpitanul echipei), Igor Artiomenco, Ghenadi Tiumin, Petru Sârbu.