• Fii alături de Echipa Țării

Grassroots Week Moldova 2023

05 oct 2023 de Reporter FMF
GALERIE

În perioada 24-30 septembrie, Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) a organizat cu succes Grassroots Moldova Week 2023, săptămână dedicată fotbalului. Numeroasele activități de promovare au consolidat legăturile comunităților din întreaga țară în jurul pasiunii comune pentru sportul rege.

 

Unul dintre cele mai așteptate evenimente a fost Turneul Liga Veteranilor, organizat de către Oficiul Regional de Dezvoltare Sud al FMF și găzduit de or. Cantemir. Echipa din Taraclia a triumfat cu scorul de 7-1 în fața gazdelor, demonstrând calitățile lor fotbalistice remarcabile, iar în finala mică, ARF Basarabeasca a cedat cu scorul 3-8 în fața formației ARF Leova. Mai târziu, pe stadionul raional ,,Atlant” din mun. Cahul, au fost găzduite meciurile din etapa finală a Ligii Veteranilor 35+ , iar echipa CS Olimp-Veteran Cahul a devenit câștigătoarea, reușind să se remarce cu scorul de 5-2 în meciul decisiv cu formația ARF Basarabeasca. Aceste competiții au demonstrat că pasiunea pentru fotbal nu cunoaște vârstă. 

O alt moment deosebit a fost turneul de mini-fotbal organizat de către IPLT ,,Mihai Eminescu” din or. Cimișlia. Evenimentul a adunat echipe de fete și băieți din clasele a IV-a care au concurat într-o atmosferă prietenoasă, încurajând spiritul de echipă în rândul copiilor.

În sudul Moldovei, în satul Giurgiulești din raionul Cahul, s-a desfășurat o lecție demonstrativă de educație fizică prin fotbal pentru elevii clasei a IV-a. Copiii au participat la activități vesele, inclusiv un turneu între clasele a II-IV-a și un concurs intelectual cu tematică fotbalistică intitulat „Știu! Pot! Aplic!". Participanții au fost premiați cu diplome, cupe și medalii, recunoscându-li-se eforturile.

Prin fotbal se consolidează și legăturile între familii, iar asta s-a demonstrat în stânga Nistrului. În satul Crasnîi Vinogradari din Dubăsari, Instituția Municipală de Învățământ General a organizat Cupa ,,Bon-Bon”, cel mai îndrăgit turneu de către micii microbiști. Totodată, la Liceul Teoretic din Doroțcaia au avut loc starturile vesele sub denumirea „Mama, tata, eu jucăm fotbal" în care au fost implicați părinții.

Aceleași activități s-au organizat și în regiunea Centru la I.P. Gimnaziul Floreni din Anenii Noi, în care au participat copii și părinții acestora. Totodată, la IP ,,Luceafărul" din Delacău s-a dedicat o zi fotbalului ce a adunat zeci de copii, de la cei mai mici la cei mai mari, indiferent de vârstă, sex, condiție fizică, culoarea pielii, religie sau etnie.

 

Momentul culminant al săptămânii a avut loc pe 29 septembrie, când a început cel mai așteptat turneu de fotbal pentru copii, „Cupa Guvernului 2023", care se va desfășura în patru etape. Competiția din acest an este organizată de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Federația Moldovenească de Fotbal. în parteneriat cu Federația Moldovenească de Fotbal. Competiția nu doar promovează fotbalul, dar și stimulează interesul elevilor de implicare în activitățile sportive extra-curriculare și cultivarea spiritului de Fair-Play. Remarcăm că acest turneu se desfășoară în mai multe regiuni ale țării, printre participanți se enumeră și or.Dondușeni, or. Basarabeasca, or.Nisporeni, or.Soroca, r-nul Briceni, or.Fălești, or. Cantemir, r-nul Telenești, mun.Chișinău și suburbiile acestuia etc. 

 

Această săptămână a arătat că fotbalul nu este doar un joc, este o modalitate de a promova un stil de viață sănătos și de a motiva tinerii talentați. Prin evenimente variate și competiții palpitante, Săptămâna Grassroots Moldova 2023 a adus împreună comunitățile din Moldova în jurul unei pasiuni comune pentru fotbal.