La sfârșitul anilor ’60 – prima jumătate a anilor ’70 echipa de fotbal Trud (= Munca) Bălți a fost una dintre cele mai bune nu numai în oraș, ci și în întreaga republică. Formația de la nordul Moldovei de trei ori (1969, 1971 și 1973) a câștigat medaliile de bronz ale campionatului RSSM, iar în 1970 a jucat în finala Cupei republicii.
Prima apariție a echipei de fotbal care a reprezentat Fabrica de blănuri din Bălți o consemnăm în anul 1954. Atunci colectivul era parte a asociației sportive „Krasnoe znamea” (= Steagul roșu) și purta această denumire evoluând doar la nivel local. Chiar și în competițiile orășenești formația n-a obținut realizări deosebite. Cele mai bune performanțe au fost: o finală de Cupă de toamnă în 1955 și locul 2 în grupa secundă a campionatului în 1958.
În acea perioadă culorile clubului au fost apărate de: V. Altuhov, V. Balan, N. Barski, F. Belous, V. Boldescu, N. Ceban, M. Cușciuc, Iu. Ghițis, F. Kaț, B. Kuperșlak, V. Leșan, V. Pavliuc, B. Plotnicov, M. Rozenblat, M. Rubliov, V. Ținglean.
Mult mai bine reprezentanții Fabricii de blănuri au evoluat în intervalul anilor 1959 – 1965. Formația a reușit să obțină titlul de campioană a orașului în 1959 (pentru echipa antrenată de Cornei Ceban au evoluat printre alții: Alexei Bologan, Iuri Ciurchin, Vladimir Gavriliuc, Victor Leșan (căpitan), Dmitri Lisenco, Gheorghe Țanga), medaliile de argint în 1960, 1961 și 1965, precum și Cupă de toamnă în 1961.
Totul s-a schimbat în anul 1969. Pe lângă faptul că echipa a primit numele Trud, lotul formației a fost completat cu jucători de certă valoare: portarul Aurel Puica, fundașul Vadim Repnevschi, mijlocașul Evgheni Lipceanschi (maestru al sportului din URSS), atacantul Valeri Juravliov (viitorul jucător al echipelor Nistru Chișinău, Speranța Drochia și Kolos Nikopol cu care a susținut mai mult de 300 de meciuri în campionatul URSS). Primii trei aveau deja experiența participării în campionatul Uniunii Sovietice.
Rezultatele nu s-au lăsat mult așteptate. Formația a devenit pentru a doua oară campioană a orașului, a ajuns în finala Cupei (a pierdut 0-1 meciul cu Zarea), iar debutând în campionatul Moldovei a urcat pe podiumul de premiere, fiind întrecută doar de experimentatele Politehnica Chișinău și echipa kolhozului Lenin din Edineț.
Din componența echipei în acel sezon au făcut parte: A. Puica, V. Iarovoi, V. Andreicenco, V. Repnevschi, M. Novac (căpitanul echipei), V. Juravliov, E. Lipceanschi (antrenor-jucător), A. Osotov, N. Andreițov, N. Baranovschi, V. Ermașov, A. Ojindovschi, I. Ivancenco, N. Cervac, P. Selezniov, S. Cușmuradov.
Pe 12 noiembrie 1969 formația din Bălți a disputat și primul său meci internațional, învingând pe teren propriu echipa din orașul bulgar Plovdiv cu scorul de 5-1. Golurile gazdelor au fost marcate de M. Novac – 2, P. Selezniov, E. Lipceanschi și S. Cușmuradov.
La sfârșitul anului A. Puica și E. Lipceanschi au fost incluși în TOP-22 cei mai buni fotbaliști ai republicii.
În sezonului următor Trud a câștigat Cupa de iarnă a orașului, Turneul de primăvară din Tiraspol la care au participat 8 formații (în finală bălțenii au învins puternica echipă Temp din orașul-gazdă), Cupa Bălților (0-0 și 5-2, la rejucare, în finală cu Locomotiv) și a devenit vicecampioana orașului.
În campionatul Moldovei Trud a ratat de puțin podiumul de premiere cedând un singur punct concitadinei Locomotiv care a câșigat „bronzul”. În schimb a avut o evoluție bună în cadrul Cupei RSSM. După ce a trecut pe rând de Avtomobilist Râbnița (1-0), Rubin Florești (1-0) și Dinamo Chișinău (3-1) s-a calificat în finală. Însă în meciul decisiv mai buni s-au dovedit a fi fotbaliștii de la Pișcevik Bender care au obținut victoria cu scorul de 2-1. Golul bălțenilor a fost marcat de Mihail Novac.
În acel sezon la echipă au debutat V. Cuznețov, V. Crupschi, M. Beloscurschi, V. Mariniuc și L. Plinschi. Al doilea an la rând în lista celor mai buni jucători ai Moldovei au intrat A. Puica și E. Lipceanschi. Dintr-un top similar al tinerilor jucători a făcut parte Veaceslav Crupschi.
Și 1971 a fost un an plin de evenimente. Lotul bălțenilor a rămas practic neschimbat. A debutat la echipă doar experimentatul Piotr Zvarîș (fost jucător la Moldova Chișinău și Stroitel Bălți). Trud pentru a doua oară a câștigat medaliile de bronz ale campionatului republican (mai buni s-au dovedit a fi doar Pișcevik Bender și Dinamo Chișinău) și a devenit vicecampioană a orașului. În acel an echipa a disputat și un meci amical de prestigiu. A învins campioana Letoniei, Venta Ventspils, cu scorul de 1-0. Evgheni Lipceanschi a ocupat locul 2 în clasamentul golgheterilor campionatului cu 15 reușite la activ și pentru al treilea an la rând a fost inclus în topul celor mai buni 22 de fotbaliști ai Moldovei.
În 1972 echipa a fost preluată de Piotr Jucovschi, antrenorul care în 1966 cu formația Stroiindustria a adus singurul titlu de campioană a Moldovei la Bălți. În lot au fost cooptați N. Rîbalcenco, V. Gorohov, V. Oleanschi, I. Șvarțman, Iu. Serdiuc, N. Gheorghiță.
În campionatul republicii bălțenii s-au clasat doar pe locul 4. Pentru al treilea an la rând au câștigat medaliile de argint în campionatul orășenesc, în schimb au devenit posesori ai Cupei, 4-2 în finală cu Stroitel. Golurile învingătorilor au fost marcate de V. Mariniuc – 2, L. Plinschi, E. Lipceanschi. Ultimul iarăși a fost numit printre cei mai buni din republică.
Anul 1973 a fost cel mai reușit din istoria clubului. Bălțenii pentru a treia oară au câștigat medaliile de bronz ale campionatului RSSM (iarăși au fost întrecuți de Pișcevik Bender și Dinamo Chișinău) și tot pentru a treia oară au devenit campioni ai orașului. În vitrina cu trofee a clubului a poposit încă un trofeu republican, Cupa ASB „Moldova”. Peste un an aici și-a găsit locul și Cupa de primăvară a ASB „Moldova”.
Ultimul trofeu din istoria echipei a fost Cupa orașului Bălți câștigată în 1975. În finală formația antrenată de Valeri Savciuc a învins-o pe Avtomobilist cu scorul de 2-1. Începând cu anul 1976 echipa de fotbal Trud a Fabricii de blănuri din Bălți n-a mai evoluat nici în competițiile orășenești, nici în cele republicane.
Frumoasele noastre duminici. Trud Bălți